Νίκος
Καραγιάννης

Με θετικότητα αλλά και προβληματισμό  έχει υποδεχθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Πρότυπη Πρόταση που έχει υποβάλλει προεκλογικά το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ. Μιλώντας εχθές από το βήμα του 1ου Growthfund Summit ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος σημείωσε πως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν οδικά έργα στην Αττική από την ΕΣΠΑ.

Αυτό όπως σημειώσε ο κ.Ταχιάος σημαίνει πως το υπουργείο θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουν μεγάλα έργα να χρηματοδοτηθούν. Παράλληλα θα χρειαστούν και κάποιες θεσμικές παρεμβάσεις για την βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν θέματα αρμοδιοτήτων αλλά και γενικότερα θέματα λειτουργίας του νέου αυτού εργαλείου.

Η Πρότυπη Πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους ήταν η πρώτη του είδους της, καθώς η σχετική δυνατότητα θεσμοθετήθηκε το 2022 με τον νόμο 4903.

Το ζητούμενο για τις προτάσεις αυτές είναι ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή του δημοσίου που απαιτείται για να μπορέσει να υλοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρουν στο ypodomes.com αναφέρουν ότι οι Πρότυπες Προτάσεις όπως αυτή που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο, έχουν το θετικό ότι είναι ευέλικτες αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιου είδους έργα.

Κοινώς έχουμε να επιλέξουμε υλοποίηση είτε μέσω ΣΔΙΤ που αυτό σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στην αποπληρωμή (οι γνωστές πληρωμές διαθεσιμότητας) είτε μέσω παραχωρήσεων όπου εκεί η συμμετοχή του Δημοσίου μπορεί να είναι πολύ μικρότερη.

Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα θα μπορούσε η συμμετοχή να προέλθει από πηγές εκτός ΕΣΠΑ όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό το έχουμε δει για παράδειγμα τελευταία στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η Πρότυπη πρόταση που κατέθεσε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ αφορά στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και την Σήραγγα Ηλιούπολης που θα ενώσει την Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. το project ονομάστηκε ΑΘΗΝΑ Ι.

Η πίεση για τους διαγωνισμούς σε Αττική Οδό και Εγνατία Οδό

Στο ίδιο πάνελ ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε στους εν εξελίξει διαγωνισμούς τόσο στην Αττική Οδό όσο και στην Εγνατία Οδό.

Για τον διαγωνισμό που αφορά στη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο καθώς η παραχώρηση λήγει το 2024.

Πλεόν με την προσφυγή που έχει καταθέσει το σχήμα Vinci-Μυτιληναίος στο ΣτΕ, μοιάζει ένα αρκετά πιθανό σενάριο αρχίζουν και παίζουν σενάρια.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον διαγωνισμό εφόσον μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξετάζεται η περίπτωση να τρέξει ένας fast track διαγωνισμός για να υπάρξει ένας λειτουργός μέχρι να ολοκληρωθεί διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.

Για την Εγνατία Οδό ο κ.Ταχιάος τόνισε για ακόμα μια φορά πως επιθυμία του υπουργείου είναι να κλείσει το συντομότερο ο διαγωνισμός παραχώρησης. Παράλληλα δήλωσε παρών στο να συνδράμει το ΥΠΟΜΕ σε ότι χρειάζεται προκειμένου να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV