Νίκος
Καραγιάννης

Ένα χρόνο μετά από την κατάθεση της Πρότυπης Πρότασης που έχει υποβάλλει προεκλογικά το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το υπουργείο δείχνει πιο έτοιμο να συζητήσει για την υλοποίηση τους. Πιο συγκεκριμένα εχθές από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος αποκάλυψε πως το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα περάσει νομοθετική ρύθμιση για τον νόμο των Πρότυπων Προτάσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που θα επιτρέψει την υλοποίηση τους.

Στις πρότυπες προτάσεις περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, Λαύριο και η Σήραγγα Ηλιούπολης (Κατεχάκη-Λ.Βουλιαγμένης) αλλά και η πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Οινόφυτα. “Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει το κυκλοφοριακό” σημείωσε ο υφυπουργός και μίλησε για την συνεργασία κράτους και αγοράς για να μπορέσουν να τρέξουν τα μεγάλα αυτά έργα.  O κ.Ταχιάος σημείωσε πως σχετικά με τον νέο αυτοκινητόδρομο θα γίνει προσπάθεια να συνδυαστεί και με σιδηροδρομική γραμμή ούτως ώστε να επιτευχθεί και οδικά και σιδηροδρομικά η λεγόμενη παράκαμψη της Αττικής.

Η Πρότυπη Πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους ήταν η πρώτη του είδους της, καθώς η σχετική δυνατότητα θεσμοθετήθηκε το 2022 με τον νόμο 4903. Ακολούθησε αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ζητούμενο για τις προτάσεις αυτές είναι ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή του δημοσίου που απαιτείται για να μπορέσει να υλοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. Εδώ φαίνεται πως μπορέι να γίνει διόρθωση του νόμου και να μικρύνει η συμμετοχή του κράτους προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτά.

Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρουν στο ypodomes.com αναφέρουν ότι οι Πρότυπες Προτάσεις όπως αυτή που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο, έχουν το θετικό ότι είναι ευέλικτες αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιου είδους έργα.

Κοινώς έχουμε να επιλέξουμε υλοποίηση είτε μέσω ΣΔΙΤ που αυτό σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στην αποπληρωμή (οι γνωστές πληρωμές διαθεσιμότητας) είτε μέσω παραχωρήσεων όπου εκεί η συμμετοχή του Δημοσίου μπορεί να είναι πολύ μικρότερη.

Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα θα μπορούσε η συμμετοχή να προέλθει από πηγές εκτός ΕΣΠΑ όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό το έχουμε δει για παράδειγμα τελευταία στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η Πρότυπη πρόταση που κατέθεσε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ αφορά στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και την Σήραγγα Ηλιούπολης που θα ενώσει την Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. το project ονομάστηκε ΑΘΗΝΑ Ι.

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Οινόφυτα

Είναι η δεύτερη Πρότυπη Πρόταση  που κατατέθηκε πέρυσι αυτή την φορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η πρότυπη πρόταση έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου άξονα με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα μπορεί να πάρει μέρος από την κορεσμένη Λεωφόρου Κηφισού.

Ο κυριότερος όμως στόχος είναι να πάρει την διαμπερή κίνηση του Κηφισού, δηλαδή κυρίως την κίνηση των οχημάτων που δεν έχουν ως τελικό προορισμό κάποια περιοχή εντός του λεκανοπεδίου ή την Βόρεια Αττική, αλλά βορειότερα από αυτήν.

Με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή της Ελευσίνας σε κόμβο με την Αττική Οδό και θα καταλήγει στην περιοχή των Οινοφύτων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να διοχετευθεί όλη η κίνηση των βαρέων οχημάτων και εμπορικών δρομολογίων (εμπορευματοκιβώτια, μεταφορές προϊόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας κλπ).

Δεύτερον θα εξυπηρετεί πολύ πιο άμεσα στην κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά καθώς τα φορτηγά από εκεί θα κατευθύνονται μέσω Σχιστού και Θριασίου Πεδίου στον νέο άξονα και αντίστροφα όταν έρχονται προς το λιμάνι. Κοινώς δεν θα χρειάζεται η χρήση των οδικών αξόνων από τον Πειραιά προς τον Κηφισό αλλά και η Λεωφόρος Αθηνών.

Τρίτον θα λειτουργεί αποσυμφορητικά για τον Κηφισό και για τα φορτηγά και οχήματα που έρχονται από την Πελοπόννησο αλλά θα έχουν ως τελικό προορισμό βορειότερα της Αττικής. Σήμερα η χρήση του υφιστάμενου οδικού άξονα είναι σχεδόν απαγορευτικά ειδικά για τα βαρέα οχήματα λόγω της στενότητας και των περιορισμένων χαρακτηριστικών που διαθέτει.

Τέταρτον θα εξυπηρετεί άμεσα τις βιομηχανικές περιοχές των Οινοφύτων, του Ασπροπύργου και γενικά του Θριασίου, το λιμάνι της Ελευσίνας και του Πειραιά καθως η μεταφορά εμπορευμάτων θα γίνεται με πολύ πιο άμεσο τρόπο.

Η αποφόρτιση της Λεωφόρου Κηφισού θεωρείται δεδομένη καθώς πρόκειται για άξονα που δέχεται καθημερινή επιβάρυνση από την κίνηση χιλιάδων φορτηγών, αριθμός που κάθε χρόνο μεγαλώνει, αναλογικά και με την αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρότασης για τον νέο αυτοκινητόδρομο

Ο νέος αυτοκινητόδρομος εκτιμάται ότι θα ξεκινά από την περιοχή του Αγίου Λουκά στο Θριάσιο Πεδίο και θα καταλήγει βόρεια της περιοχής των Οινοφύτων. Θα έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα κάποια εκ των οποίων σήραγγες καθώς διασχίζει δυο ορεινούς όγκους. Η διαφορά σε σχέση με παλιότερες προτάσεις είναι πως δεν επιλέγεται η Θήβα ως το άκρο του άξονα αλλά η περιοχή των Οινοφύτων.

Θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος με ανισόπεδους κόμβους και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Αττική Οδό και την Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης (Νέα Οδός), άξονες που διαχειρίζεται ή θα διαχειρίζεται (στην περίπτωση της Α.Ο.) από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα είναι σε απόσταση βολής από την αρχή της Ολυμπίας Οδού στην Ελευσίνα.

Το κόστος του δρόμου δεν έχει υπολογιστεί ακόμα αλλά προφανώς θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της έκτασης και της χάραξης του.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV