Newsroom

Ζεσταίνει τις μηχανές για να μπει σε  πλήρη τροχιά υλοποίησης το σημαντικό και μεγαλόπνοο έργο της Διώρυγα GAS , που αναπτύσσει ο όμιλος της MOTOR OIL , με το κόστος της μεγάλης επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες (19/10/ 2022) ξεκίνησε η κρίσιμη φάση του market test για το έργο. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η έγκριση των κατευθυντηρίων γραμμών από τη ΡΑΕ για τη διαχείριση και κατανομή δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Χρονοδιάγραμμα εργασιών

Παράλληλα με το market test, μέχρι τέλη του έτους προβλέπεται και η ολοκλήρωση των μελετών (FEED-Front-End-Engineering Design) .

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, μέχρι στιγμής όλες οι διαδικασίες που γίνονται για να λάβει την αδειοδότηση βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος . Βάσει πλάνου προβλέπεται μέχρι το γ΄ 3μηνο του 2022 να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής με στόχο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023.

Τι είναι η Διώρυγα GAS

Η Διώρυγα GAS (Dioriga Gas) θα είναι ένας τερματικός σταθμός εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ( LNG) κοντά στην ξηρά με βάση τη διαμόρφωση Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης.

Το LNG θα εισάγεται μέσω LNG Carriers (LNGCs), θα αποθηκεύεται στις κρυογονικές δεξαμενές αποθήκευσης της πλωτής μονάδας και είτε θα επαναεριοποιείται στην πλωτή μονάδα και θα εξάγεται ως φυσικό αέριο στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, είτε θα εξάγεται απευθείας ως LNG μέσω πλοίων και φορτηγών ανεφοδιασμού  LNG για οδικές μεταφορές.

Ο τερματικός σταθμός θα έχει τη δυνατότητα λήψης LNG από διάφορες χώρες, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ισημερινή Γουινέα, η Νιγηρία, η Νορβηγία, το Περού, τοπ Κατάρ, το Τρινιντάντ & Τομπάγκο, οι ΗΠΑ και φορτία που προέρχονται από άλλους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία .

Έργα υποδομής

Η Διώρυγα GAS θα περιλαμβάνει μια Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) με χωρητικότητα 210.000 m3 LNG, οι οποία θα χρησιμεύσει για τη λήψη, την αποθήκευση και την επαναεριοποίηση LNG που θα μεταφερθεί στην πλωτή μονάδα από LNGC.

Τα LNGC αγκυροβολούνται το ένα δίπλα στο άλλο στο FSRU προκειμένου να τροφοδοτούν LNG με δεξαμενές κρυογονικής αποθήκευσης FSRU μέσω μεταφοράς πλοίου σε πλοίο.

Έναν λιμενοβραχίονα, που περιλαμβάνει μια κεντρική πλατφόρμα, θηλάζοντα και ελλιμενιστικά δελφίνια, για τον μόνιμο ελλιμενισμό του FSRU.. Ο λιμενοβραχίονας θα φιλοξενεί τόσο την γραμμή αποστολής NG όσο και την LNG στην ακτή και θα εξυπηρετεί επίσης την πρόσβαση σε εξοπλισμό και οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Τέλος θα περιλαμβάνει και χερσαίες εγκαταστάσεις με αγωγό NG υψηλής πίεσης (που θα κατασκευαστεί με δυνατότητα αποδοχής 100% υδρογόνου) και σταθμό μέτρησης και ρύθμισης για την έγχυση NG στο NNGTS, καθώς και εγκατάσταση φόρτωσης φορτηγών LNG.

Τα οφέλη του έργου

Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν με την υλοποίηση του  έργου είναι πολλαπλά καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο μεγάλης εμβέλειας.  Η Διώρυγα GAS  θα αποτελέσει ένα νέο σημείο εισόδου στη χώρα μας και θα τροφοδοτήσει εκατομμύρια νοικοκυριά  με φυσικό αέριο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες.

Αναλυτικά:

-Αποτελεί νέα ενεργειακή πύλη στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Θα  μειώσει την ενεργειακή απομόνωση και θα παράσχει ποικιλομορφία εφοδιασμού.

-Η χρήση του LNG ως «καυσίμου μετάβασης» που υποστηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξυπηρετεί την Ενεργειακή Αειφορία της ΕΕ και της Ελλάδας και τους στόχους της Μείωσης των Εκπομπών.

-Παρέχει ανοιχτή και ανταγωνιστική υποδομή για την ενίσχυση της προμήθειας και του ανταγωνισμού τιμών φυσικού αερίου LNG και αγωγών στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

-Αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του LNG στην Ελλάδα κατά 170.000 – 210.000 m3 ως ανοικτού τερματικού σταθμού LNG που δεν εξαρτάται από γεωπολιτικούς κινδύνους. Ειδικά σε περιπτώσεις περιορισμού των ροών εισόδου, η ασφάλεια του εφοδιασμού μπορεί να επεκταθεί κατά 80 – 100% λόγω του ότι το Dioriga Gas λειτουργεί ως πρόσθετος χώρος αποθήκευσης.

Κλείνοντας, η Διώρυγα GAS αναμένεται να αποτελέσει σημείο ορόσημο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.  Όταν τεθεί σε λειτουργία θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες τόσο στην αγορά της ενέργειας όσο και στις τιμές. Νέες ισορροπίες που κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ως τελικό νικητή τον απλό καταναλωτή.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV