Connect with us

Έργα πόλης

Ζέρβας: Τα έργα προχώρησαν το 2020 παρά την επέλαση της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής παρουσίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας

«Αυτή είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσιάζοντας σήμερα (29/7) τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2020 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη.

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή κινήθηκε με βάση δύο κεντρικές αρχές: 1. Να μη μείνει κανείς αβοήθητος, κανείς μόνος και 2. Να μη χαθεί για τη Θεσσαλονίκη ο χρόνος των περιοριστικών μέτρων, να μη μετατραπεί σε μια χαμένη ευκαιρία.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αγορά 49 λεωφορείων από τη Λειψία για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή ότι θα ασχολείται με όλα τα θέματα της πόλης, προσπαθώντας να βρει μία λύση για κάθε πρόβλημα κι όχι το αντίθετο.

Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, μίλησε και για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που δημιουργήθηκε στο κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Cisco.

Χρονιά έργων το 2020

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση, «καταφέραμε με σκληρή και συστηματική δουλειά να μην παγώσει ο χρόνος για κανένα μεγάλο, μεσαίο, μικρό έργο».

«Καταφέραμε να προχωρήσουμε όλη την ατζέντα της πόλης στα έργα υποδομής, στις αναπλάσεις, στις συντηρήσεις», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

– Στάβλοι Παπάφη: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση – περίπου 13 εκατ. ευρώ- και προχωρούν η μελέτη και εν συνεχεία η δημοπράτηση του έργου.

– Πλατεία Διοικητηρίου: Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης – ΥΠΠΟ –ΠΚΜ – Εγνατίας Οδού Α.Ε., με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πλατείας και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

– Μουσείο Ολοκαυτώματος: Δρομολογήθηκαν λύσεις και άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

– Αναπλάσεις γειτονιών – Ασφαλτοστρώσεις: Σχεδιάστηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων σε γειτονιές, σε συνεργασία με τις κοινότητες με νέα πιο ευέλικτα θεσμικά εργαλεία. Τριπλασιάστηκε, εξάλλου, ο αριθμός των δρόμων που ασφαλτοστρώθηκαν.

– Ανάπλαση ΔΕΘ – Νέα Τούμπα: Όπου χρειάστηκε η εμπλοκή του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτούργησε ως επισπεύδουσα δύναμη, δίνοντας άμεσες λύσεις.

– Σχολική στέγη: Δόθηκε η μάχη για την προσχολική εκπαίδευση, ενώ χτίζονται ήδη δύο νέα νηπιαγωγεία και γίνονται εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης σε σχολικά συγκροτήματα όλων των δημοτικών κοινοτήτων.

– Υποδομές καθαριότητας: Ανακαινίστηκε ο ΣΜΑ, μπήκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι και ενισχύονται ο εξοπλισμός και ο στόλος.

– Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση πέριξ Δικαστικού Μεγάρου και Γενί Τζαμί: Μέσα στο 2020 υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση του έργου, που πλέον ολοκληρώνεται.

– Δύο μεγάλοι χώροι πρασίνου : Στην Παπαναστασίου με Βούλγαρη ο πρώτος και στη Μπότσαρη με Ηλέκτρας ο δεύτερος, με τα έργα να βρίσκονται πλέον σε φάση παράδοσης.

– Διάνοιξη Αγίου Δημητρίου: Έγιναν οι κατεδαφίσεις στην είσοδο της Τριανδρίας και δρομολογήθηκε η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών.

– Παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον: Κατεδαφίστηκαν εγκαταλελειμμένα κτίρια, απομακρύνθηκαν εμπόδια από τα πεζοδρόμια, επαναλειτούργησαν τα σιντριβάνια, έγιναν παρεμβάσεις antigraffiti, δημιουργήθηκαν νέοι ποδηλατόδρομοι, συντηρήθηκαν χώροι πρασίνου, κλπ.

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα