Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Ζαβρίδου: Αύξηση 10% στην κυκλοφορία του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήταν 6 Απριλίου 2017, όταν εγκαινιάστηκε ένα εμβληματικό έργο για το νομό Λάρισας και για όλη τη χώρα… Το νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι και οι σήραγγες των Τεμπών από την επόμενη ημέρα μπορούσαν πλέον να δοθούν στην κυκλοφορία. Μια αδήριτη ανάγκη – που αποτέλεσε αίτημα της περιοχής μας επί δεκαετίες – γινόταν πραγματικότητα…

Από τότε έχουν περάσει σχεδόν εννιά μήνες και η Ειρήνη Ζαβρίδου, υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Α.Ε., με συνέντευξη στην εφημερίδα larissanet κάνει τον απολογισμό.

Αναλυτικά, μιλάει για την αύξηση της κίνησης που παρατηρείται στον αυτοκινητόδρομο, ενώ εξηγεί τους λόγους που επιβάλλουν – κατά διαστήματα – ολιγόωρες διακοπές στην κυκλοφορία οχημάτων μέσα στις σήραγγες.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις της κ. Ζαβρίδου σε ότι αφορά τον ημικόμβο Πυργετού και τη δημιουργία Σταθμού Διοδίων στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Κλείνοντας κάνει ειδική αναφορά στα έργα συντήρησης, τα οποία θα γίνουν στον αυτοκινητόδρομο εντός του 2018.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Ειρήνης Ζαβδρίδου:

Κυρία Ζαβρίδου, καθώς συμπληρώνονται εννιά μήνες από την παράδοση στην κυκλοφορία του νέου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου και των σηράγγων στα Τέμπη, ποια στοιχεία διαθέτετε σε ότι αφορά την κίνηση των οχημάτων;

Έχει παρατηρηθεί αύξηση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο από οχήματα όλων των κατηγοριών της τάξεως του 10%. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν είναι συγκρίσιμα λόγω των  διαφορετικών συνθηκών που επικρατούσαν πριν την παράδοση στην κυκλοφορία του νέου τμήματος αυτοκινητοδρόμου.

Υπάρχουν συμπεράσματα – θετικά και αρνητικά – τα οποία έχουν προκύψει από την πρώτη περίοδο του συγκεκριμένου έργου;

Το θετικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των οδηγών επιλέγουν τη χρήση του νέου αυτοκινητόδρομου και των σηράγγων γιατί μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση και σε συντομότερο χρόνο.

Παρατηρείται – κατά διαστήματα – η ανάγκη να διακόπτεται για λίγες ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων εντός των σηράγγων ώστε να γίνονται εργασίες συντήρησης – αναβάθμισης ηλεκτρονικών συστημάτων. Τι ακριβώς συμβαίνει και απαιτούνται οι συγκεκριμένες εργασίες και πότε θα ολοκληρωθούν, ώστε να μην απαιτείται η διακοπή κυκλοφορίας;

Σχεδόν από την έναρξη της λειτουργίας του νέου αυτοκινητόδρομου έγιναν ολιγόωρες διακοπές της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, για εργασίες τεχνικών ελέγχων και αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων οι οποίες ήταν απαραίτητο να γίνουν μετά από την πραγματική λειτουργία των σηράγγων. Επιπλέον, μετά από απαίτηση του Δημοσίου ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο η εγκατάσταση εντός των Σηράγγων πρόσθετων Ερμαρίων Έκτακτης Ανάγκης ανά 50 μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της κάθε Σήραγγας. Επιπλέον, με τη νέα χρονιά θα γίνουν ακόμα λίγες διακοπές ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές για να πιστοποιήσει ο Ανεξάρτητος Μηχανικός την σωστή εγκατάσταση και λειτουργία τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι Σήραγγες ήταν εξαρχής και εξακολουθούν να είναι πλήρως λειτουργικές και ασφαλείς και παρακολουθούνται 24 ώρες την ημέρα/7 ημέρες την εβδομάδα από το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου. Οι όποιες εργασίες αναβάθμισης γίνονται με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας.

Αίτημα της Αυτοδιοίκησης, όπως και φορέων της περιοχής, παραμένει η ολοκλήρωση του κόμβου στον Πυργετό. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η συγκεκριμένη παρέμβαση, εμπλέκεται η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και τι θα πρέπει να γίνει ώστε να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα;

Σε ότι αφορά στον κόμβο του Πυργετού, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει ολοκληρώσει και παραδώσει στην κυκλοφορία αυτό που προέβλεπε η Σύμβαση Παραχώρησης, δηλαδή έναν ημικόμβο που εξυπηρετεί την κυκλοφορία από και προς Αθήνα. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η υλοποίηση του πλήρους κόμβου δεν ανήκει στο αντικείμενο εργασιών της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, αλλά πρόκειται για έργο που ανήκει στην δικαιοδοσία του Υπουργείο Υποδομών και προϋποθέτει την πρότερη κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Διοδίων στην νότια είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών – εκεί που βρισκόταν και ο παλιός Σταθμός Διοδίων.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η δημιουργία σταθμού διοδίων μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών, ενώ είναι δεδομένες οι διαφωνίες τοπικών παραγόντων για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Τι πρόκειται να γίνει; 

Το Υπουργείο Υποδομών έχει αποδεχθεί εγγράφως την κατασκευή του Σταθμού Διοδίων στα Τέμπη – η έγκριση της οποίας περιλαμβάνεται στη Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ μας στις 17 Ιανουαρίου 2017.  Είμαστε εν αναμονή της έκδοσης της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες κατασκευής.

Υπάρχει προγραμματισμός για παρεμβάσεις – από την πλευρά της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Α.Ε. – σε ότι αφορά τη συντήρηση του οδικού δικτύου;

Εκτός από τις τακτικές εργασίες συντήρησης αλλά και χειμερινής επιφυλακής και συντήρησης, έχουν προγραμματιστεί και για το 2018 εργασίες βαριάς συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, όπως ασφαλτοστρώσεις, ενισχύσεις τεχνικών, αναβάθμιση πινακίδων σήμανσης, ενίσχυση της Σήραγγας της Κατερίνης, αλλαγή του οδοφωτισμού από συμβατικούς λαμπτήρες σε λαμπτήρες LED, διαγραμμίσεις και πλήθος άλλων εργασιών.

Επιπλέον το τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού από τον Ευαγγελισμό έως και τη Λεπτοκαρυά το οποίο διαχειρίζεται η Εταιρία μας, συντηρείται κανονικά τόσο σε ότι αφορά στην οδό όσο και στα μέτρα βραχοπροστασίας και αναβαθμίζεται με μια σειρά έργων ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλειά αλλά και η αισθητική της.

Ποια τα σχέδια της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για το 2018;

Τα σχέδια της Εταιρίας μας για το 2018 περιλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος συντήρησης και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με βασικό στόχο την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών του αυτοκινητόδρομου.

 

Πηγή: larissanet.gr

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα