Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Γνωρίστε τους Μonored, τους νικητές του διαγωνισμού για τις στάσεις της Θαλάσσια Αστ. Συγκοινωνίας!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόταση των monored, που έλαβε Α` Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Αστική Θαλάσσια Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου συμβόλου για την πόλη. Η προτεινόμενη οικογένεια κελυφών, εντάσσεται λειτουργικά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης ως μια διαδοχική σειρά κόμβων μετεπιβίβασης και προσφέρει σε εμπειρικό επίπεδο νέες οπτικές προς την πόλη.

Η κάθε στάση προβάλει με την ξεχωριστή παρουσία της στον ορίζοντα της πόλης την ταυτότητα του νέου μέσου μεταφοράς και προσελκύει τους Θεσσαλονικείς ως επιβάτες του πλωτού αυτού μέσου.

Η σχέση της στάσης με τον αστικό ιστό διαφοροποιεί την χωροθέτηση της επί του προβλήτα, οργανώνοντας δύο τυπολογίες στάσεων: η στάση-διαδρομή βρίσκεται κατά μήκος μιας ισχυρής παραλιακής κίνησης και προσκαλεί τον περαστικό να την συμπεριλάβει στην παραλιακή του ρέμβη, και η στάση-προορισμός, αποκομμένη από τον αστικό ιστό, λειτουργεί ως πόλος έλξης ως προς τον θαλάσσιο ορίζοντα.

Εσωτερικά, οι λειτουργίες οργανώνονται ανάλογα με τη διάθεση του επιβάτη. Έτσι διευκολύνεται μια γρήγορη πορεία προς τα καραβάκια για τον βιαστικό επιβάτη και μια αργή πορεία διάσχισης της στάσης μέσα από τη διάταξη επιπρόσθετων χρήσεων, που μαζί με τη σταδιακή αποκάλυψη διαφορετικών οπτικών φυγών ανανεώνουν το ενδιαφέρον της περιήγησης.

Ο αναπόσπαστος σχεδιασμός επέτρεψε τη δημιουργία ενός βέλτιστου κελύφους που ανταποκρίνεται σε μια σειρά παραμέτρων: στον αστικό χαρακτήρα της περιοχής όπου βρίσκεται η κάθε στάση, στον προσανατολισμό της πλατφόρμας και στη θέα προς την πόλη ή τον θαλάσσιο ορίζοντα.

Το κέλυφος ως τοπόσημο, διατηρεί την εικονική του ταυτότητα κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου και προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε τοποθεσίας. Αποτελείται από τρία συνθετικά στοιχεία: τοεξωτερικό κέλυφοςοριζόντιων περσίδων που προσδίδει ομοιογένεια ανάμεσα στις στάσεις, τουςλειτουργικούς δακτύλιους” που ανταποκρίνονται τοπικά σε εξειδικευμένες ανάγκες της στάσης και τοεσωτερικό λειτουργικό πρίσμα” που διατηρεί την εργονομία της στάσης και την άνεση του επιβάτη.

Οι περσίδες του εξωτερικού κελύφους συνεισφέρουν σε διάφορα επίπεδα στη σύνθεση της στάσης. Η διαφοροποίηση στη διατομή (πλάτος και πάχος) προσδίδει τη δυνατότητα ελέγχου της θέας και συμμετέχει στη βελτιστοποίηση των βιοκλιματικών συνθηκών της κάθε στάσης ανάλογα με τον προσανατολισμό. Τα φωτεινά σώματα που ενσωματώνονται στις περσίδες δημιουργούν το αναγνωρίσιμο ναυτικό λιμενικό σινιάλο και παράλληλα αναδεικνύουν το νυκτερινό τοπίο της στάσης.

Η ευελιξία των λειτουργικών δακτυλίων, που δρουν παραπληρωματικά στις περσίδες, επιτρέπει την προσαρμογή της κάθε στάσης στις εκάστοτε ανάγκες. Κάποιοι δακτύλιοι μετατρέπονται σε αστικές κερκίδες, άλλοι σε μπάρες για στάθμευση ποδηλάτων, άλλοι εξελίσσονται σε στέγαστρα και άλλοι σε στοιχεία εσωτερικού εξοπλισμού.

Η ενσωμάτωση ενεργών και παθητικών βιοκλιματικών στοιχείων στις στάσεις δημιουργεί ενεργειακά ισορροπημένα κελύφη, που χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους που περιβάλλουν τις στάσεις, προσφέρουν οικονομία στην περαιτέρω λειτουργία τους και επιπλέον άνεση και προστασία στους επιβάτες και εργαζομένους.

Μέσα από αυτό το πλέξιμο αστικών, αισθητικών και λειτουργικών στοιχείων, οι κάτοικοι εξοικειώνονται στην προσέγγιση τους με τη θάλασσα και συγχρόνως με την παρουσία του νέου αστικού μέσου μεταφοράς της Θεσσαλονίκης.

Αγωνοθέτης διαγωνισμού: Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Σχετικά με τους monored:
Οι monored είναι μια πλατφόρμα έρευνας και σχεδιασμού που βασίζεται στην Αθήνα και στο ¶μστερνταμ. Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Χρυσό και την Μαριάνθη Τατάρη το 2006, με επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία στο Λος ¶ντζελες, το ¶μστερνταμ, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Στόχος τους είναι μέσα από μια αμφίδρομη διερεύνηση ανάμεσα στη φόρμα και τη λειτουργία, η δημιουργία χώρων που εξυπηρετούν και εμπνέουν τον χρήστη (performative space).

Έχουν συμμετάσχει σε μια πληθώρα εκθέσεων και δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως στην Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη, στο Green Design Festival με την εγκατάσταση τους τοΗλιόμετρο” και στην 100% Design στο Λονδίνο. Έχουν συμπεριληφθεί στο κατάλογο του “New Greek Blood” και έχουν επιλεχθεί ωςΠρόσωπα της Νέας Δεκαετίας” από την εφημερίδα Το Βήμα.

επικοινωνία:
Δεληγιώργη 16, ¶λιμος ,+30 6974804052
Kanaalstraat 47,The Netherlands, +31 639863669
[email protected]

 

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα