Connect with us

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: προχωρά το θέμα της κατασκευής ΣΕΑ στη Ν.Καρβάλη, το 2012 τα νέα διόδια στο Παγγαίο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην λειτουργία του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) της Εγνατίας Οδού στη Νέα Καρβάλη είναι πλέον γεγονός καθώς οι υπεύθυνοι της Εγνατίας Οδού προχώρησαν σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή, χρηματοδότηση λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση τεσσάρων νέων σταθμών, μεταξύ αυτών και του πολυσυζητημένου σταθμού της Καβάλας, στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Προκειμένου να δοθεί τέλος στο πρόβλημα με την παντελή έλλειψη αυτού του είδους της εξυπηρέτησης στα …670 χιλιόμετρα του κλειστού αυτοκινητοδρόμου η εταιρία ανακοίνωσε πως προχωρά στη δημοπράτηση των συμβάσεων παραχώρησης για την δημιουργία και την εκμετάλλευση των νέων ΣΕΑ. Πληροφορία που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του χθες στην «Εβδόμη» ο αντιπρόεδρος της Εγνατία Οδός ΑΕ Γιάννης Τσακλίδης.

Εκτός του ΣΕΑ της Νέας Καρβάλης στην ίδια φάση βρίσκονται 2 σταθμοί στην περιοχή της Σιάτιστας και στον Πολύμυλο καθώς και ένας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. «Ο διαγωνισμός τρέχει. 12 Δεκεμβρίου είναι οι προσφορές. Θα είναι ένα κτίσμα γύρω στα 400 – 500 μέτρα, βενζινάδικο, καφέ, κλπ. Μιλάμε για τη μια πλευρά του δρόμου όσον αφορά τη Νέα Καρβάλη την δεξιά πλευρά στο ρεύμα προς Ξάνθη, πλησίον λατομείου που υπάρχει στην περιοχή», δήλωσε σχετικά ο κ. Τσακλίδης ο οποίος δήλωσε γνώστης και της υπόθεσης της πολυσυζητημένης προβολής των τοπικών προϊόντων δήλωσε πως όντως υπάρχει τέτοια σκέψη αν και το τοπίο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Σημειώνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι χώροι θα κατασκευαστούν ανάλογα με την περιοχή (πχ πέτρινες κατασκευές στην περιοχή του Μετσόβου). «Εμείς έχουμε μια πρόβλεψη σαν εταιρία για τέτοιο σκοπό. Θα δούμε πώς θα γίνει ώστε να προβληθούν τα προϊόντα. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε με αυτόν που θα πάρει το χώρο».

Σύμφωνα πάντως με τον αντιπρόεδρο της Εγνατία Οδός ο σχεδιασμός μιλάει και για την κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμα ΣΕΑ, στο τμήμα της Μεσόγειας Χάραξης της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή του Κοκκινοχωρίου, χώρος που ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στον εν λόγω διαγωνισμό και όπως όλα δείχνουν ?θα καθυστερήσει πολύ να γίνει!

«Φως» το καλοκαίρι του 2013;

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που η Εγνατία Οδός έχει ανακοινώσει, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 12η Δεκεμβρίου 2011. Η μελέτη και η κατασκευή των νέων σταθμών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και η σύμβασή παραχώρησης θα είναι διάρκειας 30 ετών. Η χρηματοδότηση των υποδομών και των υπηρεσιών θα γίνει αποκλειστικά από τον παραχωρησιούχο, ο οποίος θα καταβάλλει ποσοστό από τον κύκλο εργασιών του στην εταιρία. Στον βασικό σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού προβλέπεται ένας Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ανά περίπου 50- 60 χλμ… . Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η εταιρία έχει προγραμματίσει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πάρκινγκ που ήδη λειτουργούν, αν και ημιτελή. Όπως έγινε γνωστό, προγραμματίζονται φύτευση πρασίνου, τοποθέτηση ειδικών χώρων υγιεινής κλπ ενώ δεν αποκλείεται να δίνεται το δικαίωμα στις εταιρίες που θα λειτουργήσουν τους ΣΕΑ να εγκαταστήσουν και κάποιες υποδομές εξυπηρέτησης των οδηγών στους χώρους αυτούς, που ούτως η άλλως θα λειτουργούν σε κοντινή απόσταση. 

Πρώτο τρίμηνο του 2012 τα διόδια στο Παγγαίο

Για τις αρχές του νέου έτους μετατίθεται σύμφωνα με τον κ. Τσακλίδη η έναρξη της λειτουργίας των διοδίων στη δυτική πλευρά του Παγγαίου, χωρίς να έχει ωστόσο ακόμη αποφασιστεί αν ο νέος αυτός σταθμός θα λειτουργήσει στη Μουσθένη ή στο Στρυμόνα. Ο ίδιος με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως η λειτουργία τους καθυστερεί για… αυτονόητους λόγους ωστόσο όπως είπε οι αποφάσεις προβλέπουν ξεκάθαρα έναν σταθμό στην εν λόγω περιοχή. «Ψάχνουμε την καλύτερη δυνατή λύση, είμαστε σε φάση διερεύνησης, θα δούμε… Εγώ θα ήθελα να ακούσω την κοινή γνώμη. Ξέρω πως πολλοί θα πουν όχι όμως σε μια διαβούλευση που θα αφορά Στρυμόνα ή Μουσθένη, είμαστε ανοικτοί…»

Ο κ. Τσακλίδης πάντως δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς του Παγγαίου καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν! Μπορεί η τοποθέτηση του κ. Τσακλίδη να είναι ξεκάθαρη, ακόμη και γι αυτούς που διαφωνούν κάθετα με τη λειτουργία των διοδίων στην περιοχή, ωστόσο από πλευράς των τοπικών φορέων το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι … απόλυτη αδράνεια καθώς καμία επίσημη πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί μετά και τα αλλεπάλληλα «καμπανάκια» από πλευράς του αντιπροέδρου της εταιρίας… Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ως συνήθως, ο αιφνιδιασμός δεν είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΣΕΑ και ΧΣΑ!

Οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) παρέχουν τη δυνατότητα στάσης ή ολιγόωρης στάθμευσης επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ καλύπτουν ανάγκες των ταξιδιωτών όπως εστίαση, χρήση τηλεφώνου, αγορές (Mini markets), χρήση χώρων υγιεινής. Ταυτόχρονα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να καλύψει ανάγκες ανεφοδιασμού, συντήρησης ή οδικής βοήθειας του αυτοκινήτου του. Οι Χώροι Στάθμευσης και Αναψυχής (ΧΣΑ), επίσης παρέχουν την δυνατότητα στάσης ή ολιγόωρης στάθμευσης επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα διαθέτουν υπαίθριους χώρους αναψυχής για τους ταξιδιώτες, κιόσκια, χώρους πρασίνου και σε κάποιες περιπτώσεις οδικές και τουριστικές πληροφορίες.

evdomi.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα