Connect with us

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: επί τάπητος η πρόοδος στον κάθετο άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο και οι νέοι κόμβοι στη Θράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση εργασίας είχε τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργίας ΝικολάουΜαυρανεζούλη, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης ¶ρης Γιαννακίδης με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εγνατίας Οδού ΑΕ Αναστάσιο Μουρατίδη, με θέμα τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση έργων της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Ιωάννης Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γεώργιος Ούστογλου, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κι έχουν σχέση με τις οδικές υποδομές ευθύνης της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης ήταν:
α) το τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες του οδικού άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο
β) το τμήμα Αρδάνιο – Σουφλί του οδικού άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο
γ) η κατασκευή νέων κόμβων στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής και στο ύψος του οικισμού των Δικέλλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Για το τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες έγινε υποκατάσταση αναδόχου τις προηγούμενες μέρες και η χρονική δέσμευση για την ολοκλήρωση του έργου θα είναι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε σχετικά πως “πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έδωσε τη σύμφωνη γνώμη για την υποκατάσταση του αναδόχου του έργου Μάνδρα – Ψαθάδες. Ήταν μια προσπάθεια η οποία τελεσφόρησε. Θέλω να δηλώσω ότι όταν έδωσα τη σύμφωνη γνώμη υπήρχε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, γιατί προσπαθήσαμε μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, να βρούμε την πιο ενδεδειγμένη και σε χρόνο λύση, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο συγκεκριμένο δρόμο.

Ήδη ο νέος ανάδοχος έχει προσκληθεί για την προσυπογραφή, σε λίγες μέρες θα μπουν και οι τελικές υπογραφές, και θα δώσουμε προτεραιότητα σε εκείνο το κομμάτι, που επαναλαμβάνω εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Αναφορικά με το τμήμα Αρδάνιο – Σουφλί οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, οι εκταμιεύσεις πραγματοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, και αναμένεται εντός του 2012 να έχουμε ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του.

Advertisement

Συζητήσαμε, επίσης, πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το δρόμο Αρδάνιο – Ορμένιο, κατατέθηκαν προτάσεις που θα διερευνηθούν σε επίπεδο Διαχειριστικής Αρχής, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα από τον Δήμο Σουφλίου να μελετηθεί αν μπορεί να μεταφερθεί ο σιδηρόδρομος έξω από το Σουφλί.”

Σχετικά με αυτό ο κ. Μουρατίδης δήλωσε «Θα ήθελα να επισημάνω ότι το πρώτο οδικό τμήμα του άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο, από το Αρδάνιο μέχρι το Σουφλί δηλαδή, ήδη βρίσκεται σε κατασκευή. Αντιμετωπίσαμε σήμερα κάποια θέματα βελτίωσης αυτού του οδικού τμήματος και στην περιοχή του Σουφλίου, αλλά και γενικότερα μια αναβάθμιση του τμήματος προς όφελος και της κυκλοφοριακής λειτουργίας και της οδικής ασφάλειας, και εξετάζουμε αυτήν την προοπτική σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τις τεχνικές υπηρεσίες της Εγνατίας.

Νομίζω, ότι θα είναι, θα τολμούσα να πω, μια πολύ ριζοσπαστική καινοτομία στον κάθετο άξονα η οποία θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα σ- αυτό το πρώτο κομμάτι, Αρδάνιο – Σουφλί, κυρίως από πλευράς οδικής ασφάλειας. Λάβετε υπόψη ότι κατασκευάζουμε ένα ολοκαίνουργιο έργο σήμερα, το οποίο όμως από πλευράς επικινδυνότητας παραμένει ένα έργο αμφίβολης αξίας, ως προς την αποτελεσματικότητά του, δεδομένου ότι δεν έχει χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα προσπαθούμε να επιλύσουμε σήμερα και να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά το δρόμο ούτως ώστε να γίνει απόλυτα ασφαλής και λειτουργικός.»

Για το θέμα των νέων κόμβων σε ΒΙΠΕ Κομοτηνής και Δίκελλα ο κ. Μουρατίδης είπε «Η Εγνατία ανάθεσε το ζήτημα σκοπιμότητας και κατασκευασιμότητας νέων κόμβων σε εμπειρογνώμονες καθηγητές Πανεπιστημίου οι οποίοι διερεύνησαν το θέμα για όλο το μήκος του άξονα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ σε βάθος, και με σκεπτικό βέβαια αν είναι σκόπιμοι και κυκλοφοριακά νέοι κόμβοι, αν είναι κατασκευάσιμοι, και από πλευράς οικονομικής, τεχνικής, αλλά και περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Εκεί που έχουμε μια σχετικώς θετική γνωμοδότηση, σχετικώς λέω γιατί οι καθηγητές ήταν αρκετά επιφυλακτικοί στις κρίσεις τους, είναι ο κόμβος της ΒΙΠΕ Κομοτηνής και η είσοδος προς την Εγνατία των Δικέλλων. Αυτό βέβαια υπό την αίρεση ότι θα τύχει της έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεδρίαση του οποίου έχουμε μεθαύριο, θα δρομολογήσουμε και για αυτές τις δύο περιπτώσεις τη μελετητική ολοκλήρωση για τα Δίκελλα και την κατασκευή και για τους δύο κόμβους.»

 

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα