Ως γνωστόν, η ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου επί των μνημείων που συνιστούν ειδική κατηγορία δημόσιας κτήσης εκτός πεδίου συναλλαγών είναι αδιαπραγμάτευτη και ασκείται ως αρμοδιότητα διοίκησης από το Υπουργείο Πολιτισμού υπέρ του ελληνικού λαού, στη διαχρονία του οποίου ανήκουν.
Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν καταθέσει δηλώσεις για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Κατά τη διαδικασία αυτή εμπλεκόμενοι ήγειραν ζήτημα τίτλων ιδιοκτησίας για τα ίδια τα μνημεία, καθώς δεν είχε γίνει κατανοητό το ειδικό καθεστώς που τα διέπει.
Σημειώθηκε επανειλημμένως και τελικά κατέστη κατανοητή η ιδιαιτερότητα καταχώρισης των αρχαίων μνημείων ως «πραγμάτων» που στερούνται τίτλων, καθώς το δικαίωμα του Υπουργείου Πολιτισμού σε αυτά ερείδεται στην αρχαιολογική νομοθεσία. Κατ’ αυτό τον τρόπο αναγνωρίστηκε η αποκλειστική αρμοδιότητά του να καταχωρεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κτηματολόγιο.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω, αφού ξεπεράστηκε το ανύπαρκτο ζήτημα της έλλειψη τίτλου ιδιοκτησίας και για την Ακρόπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού προέβη σε σχετική καταχώριση ως ex lege δικαιούχος. Η δημιουργία εντυπώσεων γύρω από τα παραπάνω είναι κενή νοήματος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας