Νίκος
Καραγιάννης

Ένα γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει από σήμερα ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και οι νέοι υφυπουργοί Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, κληρονομιά από την προηγούμενη διοίκηση Καραμανλή-Καραγιάννη.

Η μεγάλη ανάπτυξη στον χώρο των κατασκευών όπως καταγράφηκε την τελευταία τριετία αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά όπλα στην φαρέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα βρει μπροστά της πλήθος έργων στις υποδομές και σημαντικές προκλήσεις στις μεταφορές.

Το φάσμα των έργων – Ποια ολοκληρώνονται ποια τρέχουν

Σήμερα στο υπουργείο Υποδομών εκτελούνται πολλά μεγάλα έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν πάρει τον δρόμο της ολοκλήρωσης. Το σημαντικότερα από αυτά είναι φυσικά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Εδώ ο κ.Σταϊκούρας θα πρέπει να τρέξει με την Ελληνικό Μετρό την ολοκλήρωση των εργασιών προκειμένου να λειτουργήσει η βασική γραμμή του Μετρό τους πρώτους μήνες του 2024 και εντός του 2024 η επέκταση προς Καλαμαριά. Βασική προϋπόθεση είναι μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο αρχές Φθινοπώρου να υπογραφεί η σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου με το σχήμα ATM-EGIS PROJECTS.

Νωρίτερα, φέτος προς το τέλος του έτους θα κοπεί η πρώτη “κορδέλα” με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία), έργο που εκτελεί η Μυτιληναίος. Κοινό σημείο στα δύο έργα (Μετρό-Αμβρακία) είναι πως λόγω της λήξης του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα πρέπει να τελειώσει μέχρι 31.12.23 η κατασκευή τους.

Μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται ότι προετοιμάζεται η παράδοση του τμήματος Τρίκαλα-Καλαμπάκα στο βόρειο τμήμα του Ε65 ενώ συνεχίζεται η κατασκευή του νότιου τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα που όμως και αυτό φαίνεται ότι οδεύει πλέον προς την ολοκλήρωση.

Φέτος ξεκινήσαν αντίστοιχα πολύ μεγάλα έργα όπως το Πάτρα-Πύργος, το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη, το οδικό έργο Καλαμάτα-Μεθώνη, η παράκαμψη Χαλκίδας και το Μπράλος-Άμφισσα.

Σε κατασκευαστική φάση είναι φυσικά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αρκετά σιδηροδρομικά έργα (ηλεκτροκίνηση Κιάτο-Αίγιο, ολοκλήρωση και λειτουργία με ηλεκτροκίνηση Αίγιο-Ρίο, Β`φάση σταθμού Αθήνας, ηλεκτροκίνηση γραμμών Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, Σήραγγα Σεπολίων), έργα σε περιφερειακά αεροδρόμια (Νάξος, Πάρος, Χίος), τα αντιπλημμυρικά Νέας Μάκρης, Λουτρακίου κ.α.

Οι διαγωνισμοί που τρέχουν

Ο νέος υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντήσει όμως και μεγάλο όγκο υπό δημοπράτηση έργων. Κορυφαία είναι το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος, η επέκταση του Μετρό στο Ίλιον (Ελληνικό Μετρό), τα έξι σιδηροδρομικά με ανταγωνιστικό διάλογο της ΕΡΓΟΣΕ (Επεκτάσεις Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο, Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης, νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, νέα γραμμή Ρίο-Πάτρα, αναβάθμιση γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο) και τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα, τα οδικά έργα Ιωάννινα-Κακαβιά, Μακρακώμη-Τυμφρηστός, Θεσσαλονίκη-Έδεσσα (ΣΔΙΤ), Δράμα-Αμφίπολη (ΣΔΙΤ).

Επίσης είναι τα πολλά άλλα έργα-ΣΔΙΤ των οποίων οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη όπως το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Πειραιώς, τα Δικαστικά Μέγαρα σε Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Κρήτη (ΚΤΥΠ), το διπλό έργο για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (ΚΤΥΠ), τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία (ΚΤΥΠ), τα 5 αστυνομικά μέγαρα (ΚΤΥΠ), τα Φράγματα Τσικνιά στη Λέσβο, Ταυρωνίτη, Ενιπέα, Μπραμιανού, η ύδρευση Κέρκυρας , ύδρευση Πρέβεζας-Λευκάδας, τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας κ.α

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το θηριώδες έργο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού καθώς έχει ήδη κατατεθεί Πρότυπη Πρόταση απο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ.

Τα μεγάλα θέματα του Μεταφορών

Ο χρόνος όμως είναι σημαντικός και για τα μεγάλα θέματα των Μεταφορών. Ο κ.Σταϊκούρας θα έχει ως πρώτο θέμα τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την προμήθεια των 650 αστικών λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στους 4 επιμέρους διαγωνισμούς υπάρχουν ανάδοχοι αλλά δεν έχουν κλείσει οι διαγωνισμοί. Η προμήθεια θεωρείται κρίσιμη για την ανανέωση των στόλων στις δυο μεγάλες πόλεις που σήμερα λειτουργούν με το δεκανίκι των ΚΤΕΛ και συμβάσεων leasing.

Επίσης σημαντικά είναι τα θέματα της ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών συστημάτων για την λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών του δικτύου της χώρας αλλά και το ποια θα είναι η νέα μέρα της λειτουργίας του σιδηρόδρομου. Στα μεγάλα θέματα είναι και ο εκσυχγρονισμός των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, η προμήθεια νέων τρένων, η σχέση με την Hellenic Train κ.α.

Στις σιδηροδρομικές μεταφορές μεγάλης σπουδαιότητας είναι ο ώριμος διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ στο οποίο ανάδοχο είναι το σχήμα Hellenic Train-Damco, η λειτουργία του Θριάσιο Ι, η έναρξη διαγωνισμού για το logistics park στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Μεγάλο θέμα αποτελεί για το υπουργείο και η έναρξη ενός έργου με ιστορία 25 ετών για τον νέο κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη του έργου και ο διαγωνισμός παραχώρησης δείχνει να είναι προ των πυλών.

Παράλληλα τρέχουν τα θέματα για την μεταφορά των διμεταφορέων από τον Βοτανικό στη Φυλή, την επέκταση του αεροδρομίου της Αθήνας κ.α.

Τέλος γυρνώντας στις αστικές συγκοινωνίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να δώσει βάση στις σταθερές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αύξηση του τροχαίου υλικού. Ήδη η ΣΤΑΣΥ τρέχει το έργο για την ανακαίνιση 14 παλιών συρμών της γραμμής 1 (πρώην Ηλεκτρικός), η Ελληνικό Μετρό προετοιμάζει διαγωνισμό για την προμήθεια 8+7 συρμών για την προσθήκη τους στον στόλο.

Η κίνηση στο Μετρό ολοένα αυξάνει με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά φαινόμενα κορεσμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής ενώ η επέκταση προς Πειραιά “γέμισε” έτι περαιτέρω τις αποβάθρες των σταθμών, ιδιαίτερα της γραμμής 3 που ενώνει το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, με το κέντρο της Αθήνας, τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV