Newsroom

Την έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο κτήριο του π. Ξενία, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο στο ΥΠΠΟΑ και μετατρέπεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε Μουσείο «Περσεύς». Μαζί με την Αρχαιολογική Συλλογή παρουσιάζεται και η εικαστική έκθεση «Περσέας: Από τη Σέριφο στα άστρα», που με νήμα αφήγησης τη μυθική μορφή του Περσέα εισάγουν τον επισκέπτη σε μια νέα χρήση του ιστορικού κτηρίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής στη Σέριφο, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στις Κυκλάδες, η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία και στο υπό αποκατάσταση από το ΥΠΠΟΑ κτήριο του π. Διοικητηρίου Μεταλλείων στο Μέγα Λιβάδι, προκειμένου να μετατραπεί σε Μουσείο Μεταλλευτικής Ιστορίας Σερίφου.

Στον χαιρετισμό της στα εγκαίνια της διττής μουσειακής έκθεσης που φέρνει τα αρχαία ευρήματα σε διάλογο με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σημείωσε: «Κάθε φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδίδει έναν χώρο πολιτισμού αποτελεί μέρα γιορτής για όλους εμάς, αλλά και για την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το ιστορικό κτήριο “Περσεύς” εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στην ιστορία και τη χρήση του.

Ο “Περσεύς”, με τον οποίο το κράτος προικοδότησε την  Σέριφο μετά την παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, εγκαινίασε τότε μια νέα σελίδα για το νησί, αυτή της τουριστικής επένδυσης. Σήμερα με την έκθεση της αρχαιολογικής συλλογής Σερίφου σε αυτό το ίδιο κέλυφος, ο «Περσεύς» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Τα δωμάτια παραθερισμού του κτηρίου μετατρέπονται σε εκθεσιακούς χώρους και συνομιλούν με τα αντικείμενα τέχνης που φιλοξενεί. Ο «Περσεύς», ένα από τα παραδείγματα που καθιέρωσαν τον ελληνικό μοντερνισμό διεθνώς, αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα πώς ένα κτήριο που το αγαπά η τοπική κοινωνία, το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να το αποκαταστήσει, να το αναδείξει, έτσι όπως ταιριάζει σε κάθε εποχή, και να το προστατεύσει.

Τώρα, λοιπόν, η Σέριφος καλείται να ανοίξει μια νέα σελίδα. Από τον άναρχο τουρισμό καλείται να επενδύσει σε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν, που θα ενισχύει την οικονομία του νησιού χωρίς να καταστρέφει τη φυσική και πολιτιστική του ταυτότητα. Και εδώ είναι που έρχεται το Υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτό το ξεχασμένο και εγκαταλελειμμένο κτήριο, με το ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό βάρος που διαθέτει, του δίνει νέα ζωή κάνοντάς το χώρο πολιτισμού και όχι μόνον έναν μουσειακό χώρο για τη Σέριφο. Ο μύθος του Περσέα ως νήμα της αφήγησης για την περιήγηση στον χώρο και συνδετικός κρίκος μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα». Στο προγραμματισμό του Υπουργείο Πολιτισμού το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η η αποκατάσταση του κτηρίου στο σύνολό του. 

Στο Μεγάλο Λιβάδι, παρόντος του Δημάρχου Σερίφου Κωνσταντίνου Ρεβύνθη, η Λίνα Μενδώνη, ενημερώθηκε από τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ για την πορεία του έργου αποκατάστασης του π. Διοικητηρίου Μεταλλείων σε εκτέλεση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Δήμο Σερίφου, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020, με σκοπό τη μετατροπή του σε Μουσείο της πλούσιας Μεταλλευτικής Ιστορίας της Σερίφου. 

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευαν στην επίσκεψή της στη Σέριφο, ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δημήτρης Αθανασούλης, ο Επιμελητής Σερίφου Γιώργος Γαβαλάς, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn