Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Υποχρεωτική επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο «La Mirage» – Το χρονικό όριο για να ανοίξει ξανά

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήταν 11/08/2017, όταν η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) εκκινούσε τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για τη μίσθωση του ακινήτου επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια. Το κτίριο, δηλαδή, που παρέμενε κλειστό από το 2008 κι εκεί όπου παλαιότερα, από το 1985 για την ακρίβεια, βρισκόταν το ξενοδοχείο «La Mirage», σε απόσταση 2 χιλ. από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Στις 7 Μαρτίου του 2018 υπογράφηκε η σύμβαση με την εταιρεία που τελικώς πλειοδότησε, η οποία συγκεκριμένα ήταν η «Ιωαννίδης ΙΚΕ», του επιχειρηματία Στέλιου Ιωαννίδη. Σημειώνεται, ότι ο κ. Ιωαννίδης διαχειρίζεται κι άλλα ξενοδοχεία στην Αθήνα και γενικά στο λεκανοπέδιο, όπως χαρακτηριστικά καθίστανται τα καταλύματα Acropolis Museum Hotel, Athens Diamond Hotel, Athens Status Suites, La Strada Hotel, Riviera Hotel. Το μηνιαίο μίσθωμα για το παλιό «La Mirage» ορίστηκε στις 28 χιλ. ευρώ, ενώ η σύμβαση είχε διάρκεια 40 ετών (σ.σ. μέχρι το 2058).

Αφού λοιπόν η «Ιωαννίδης ΙΚΕ» το μίσθωσε, στη συνέχεια η ίδια το υπομίσθωσε σε ξένο μεγάλο Όμιλο (πληροφορίες κάνουν λόγο για τον ισραηλινό κολοσσό «Brown Hotels»). Οι εργασίες ανακατασκευής και αναμόρφωσης του κτιρίου έχουν ξεκινήσει ήδη, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως από το Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα, όταν ο κ. Ιωαννίδης πλειοδότησε στον διαγωνισμό, πληρώνει κανονικά το μηνιαίο τίμημα των 28 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, έχει κατατεθεί κιόλας εγγυητική επιστολή ύψους 670 χιλ. ευρώ από μεριάς του, δείγμα του ότι η σύμβαση κρίνεται απολύτως επιτυχημένη για την ΥΠΑΑΠΕΔ που «έτρεξε» το διαγωνισμό.

Γενικότερα, στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άκρως τυπικοί με όλες τις διαδικασίες. Αφού υπογράφεται κάθε φορά μία σύμβαση, κατόπιν περνά ξανά από το Συμβούλιο Άμυνας για να κατοχυρωθεί. Συνολικά, ακολουθούνται πολύ αυστηρές διαδικασίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των φορολογικών, ποινικών και ασφαλιστικών ελέγχων, ενώ οι εκάστοτε εγγυήσεις χρημάτων από τους μισθωτές κατατίθενται αποκλειστικά σε συστημικές τράπεζες.

Όπως ορίζεται από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, στο παλιό «La Mirage» προβλέπεται υποχρεωτική επένδυση μέσα στα δύο χρόνια ύψους 5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, κάθε δέκα χρόνια πρέπει να υλοποιείται επένδυση 1 εκατ. ευρώ. Επομένως, μέχρι τον Μάρτιο του 2020 πρέπει όχι απλώς να έχει ανοίξει τις πύλες του η νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά να έχουν επενδυθεί παράλληλα και τα 5 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι το «La Mirage» συνιστούσε ξενοδοχείο δυναμικότητας 208 δωματίων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα 5 εκατ. ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια και το 1 εκατ. ευρώ κάθε δέκα έτη, απαιτείται υποχρεωτικά να επενδύονται στο ακίνητο αυτό καθ’ αυτό. Αυτό τίθεται ως όρος, προκειμένου να συντηρείται το κτίριο σε άριστη κατάσταση και μετά τα 40 χρόνια, όταν δηλαδή εκπνεύσει η μίσθωση, το ακίνητο να είναι καλοσυντηρημένο, αισθητικά όμορφο και όχι παρατημένο. Να σημειωθεί, ότι τα παραπάνω ποσά (σ.σ. 5 εκατ. ευρώ τη διετία και 1 εκατ. ευρώ ανά δεκαετία) πηγαίνουν απευθείας στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, στο οποίο ειδικότερα ανήκει το ακίνητο στην Ομόνοια.

Τέλος, να προσθέσουμε πως οι μισθώσεις που κάνει η ΥΠΑΑΠΕΔ, με βάση το ν.4407, απαλλάσσονται κάθε φόρου και τέλους, ακόμα και του τέλους χαρτοσήμου. Είναι η μοναδική μίσθωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό Δίκαιο, στην οποία απαλλάσσεται το τέλος χαρτοσήμου. Μάλιστα, από ενέργειες που έχουν προκληθεί από τους νομικούς συμβούλους της ΥΠΑΑΠΕΔ, έχει εκδώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ σχετική πράξη που το απαλλάσσει ρητώς. Συνεπώς, ό,τι έσοδο προκύπτει από τις αξιοποιήσεις ακινήτων, από το πρώτο μέχρι το τελευταίου ευρώ, πάει στις ένοπλες δυνάμεις και στα στελέχη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχαναν μέχρι και το 40% των χρημάτων που εισπράττονταν.

 

Πηγή: bizness.gr

 

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Ξεκολλάει η επένδυση 20ετίας ύψους 100 εκατ. ευρώ στη νησίδα Αλατάς

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Λήψη από τη νησίδα Αλατάς στον Παγασητικό κόλπο

Στη φάση του οριστικού ξεμπλοκαρίσματος βρίσκεται η επένδυση ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, στη νησίδα Αλατάς στο Παγασητικό Κόλπο (Μαγνησία). Η επενδύτρια εταιρεία, η κυπριακή United Five Developments S.A, έλαβε τελικώς θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εξέλιξη, που προήλθε ύστερη από σχετική εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Παρότι μιλάμε για μια εμβληματική επένδυση (το κόστος των 100 εκατ. ευρώ το αποδεικνύει), τόσο καιρό δεν καθίστατο δυνατή η ωρίμανσή της. Κι αυτό, διότι το αρχικό πλάνο της κυπριακής εταιρείας δεν μπορούσε, στην πράξη, να γίνει πραγματικότητα.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, η επένδυση πλέον μπαίνει στις ράγες. Πηγές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα το τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού, αναφέρουν ότι οι Κύπριοι θα αδειοδοτηθούν για την εκκίνηση των εργασιών υλοποίησης, έχοντας μεταβάλλει το πλάνο τους. Ειδικότερα, αντί για δημιουργία πολυτελούς resort, προχωρούν στη λύση της ανέγερσης συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, προς τουριστική εκμετάλλευση.

ΤΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΘΕΛΕ ΑΡΧΙΚΑ Η ΕΠΕΝΔΥΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Όταν 21 χρόνια πριν, το 1998, οι Κύπριοι κολοσσοί μίσθωναν μέσω διαγωνισμού τη νησίδα στην Π.Ε. Μαγνησίας (πρώην κοινότητα Τρικερίου), είχαν στο μυαλό τους τη δημιουργία ενός τουριστικού «παραδείσου». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το αρχικό τους πλάνο όριζε την κατασκευή ενός πολυτελούς, προδιαγραφών 5 αστέρων καταλύματος, δυναμικότητας τουλάχιστον 750 κλινών.

Το 2014 το ΣτΕ ακύρωσε τους όρους περιβαλλοντικής μελέτης και αποφάσισε, ότι πρέπει να υπάρξει από την αρχή ένα νέο Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης. Αυτό δηλαδή που συστάθηκε τώρα, εν έτει 2019.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Εις εκ των βασικότερων λόγων που η επένδυση δεν προχωρούσε από το 1998, μέχρι σήμερα, ήταν ο εξής: Το νησί Αλατάς του Νοτίου Πηλίου, φερόταν να έχει επιφάνεια 493 στρεμμάτων. Αυτομάτως, το γεγονός αυτό απαγόρευε την πραγματοποίηση επένδυσης εκεί, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι σε επιφάνειες κάτω των 500 στρεμμάτων, δεν επιτρέπεται να υλοποιούνται επενδύσεις σαν κι αυτή της United Five.

Έπειτα όμως από πολλές προσπάθειες (μεταξύ των οποίων και του τότε Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, κ. Νίκου Φορτούνα), αποδείχθηκε ότι η επιφάνεια της γης τελικά είχε εμβαδόν 550 στρέμματα.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Σκέψεις για σύνδεση του Academia με νέο απέναντι ξενοδοχείο μέσω γέφυρας

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πολυτελές ξενοδοχείο με το brand της Marriot στην Αθήνα

Το Academia of Athens, Autograph Collection έχει κάνει την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του στο κέντρο της πρωτεύουσας, όντας μία από τις πλέον εμβληματικές ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα.

Το 5άστερο ξενοδοχείο με το brand της αμερικάνικης Marriot, επί των οδών Ακαδημίας 38 και Ομήρου γωνία, άνοιξε τις πύλες του στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. τα εγκαίνια αναμένονται στο προσεχές φθινόπωρο) και με το «καλημέρα», φάνηκε ότι αποτέλεσε πόλο τουριστικής έλξης. Μιας και από την πρώτη στιγμή, η πληρότητα του καταλύματος βρισκόταν σε υψηλά ποσοστά, σε επίπεδα άνω του 60-70%.

Ο λιβανέζικος Όμιλος Yazbeck, έχει επενδύσει σε πρώτη φάση πάνω από 7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του Academia. Για τη δημιουργία δηλαδή ενός πολυτελέστατου καταλύματος δυναμικότητας 60 δωματίων, με εστιατόρια, spa, διάφορους χώρους αναψυχής, roof bar με θέα στην Ακρόπολη κ.α. Φαίνεται, όμως, ότι ο Όμιλος από τον Λίβανο δεν προτίθεται να σταματήσει, εκεί, την επένδυσή του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα πληροφορίες του bizness.gr, αναφέρουν ότι η επενδύτρια εταιρεία επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου, στο ακριβώς απέναντι ακίνητο (βλ. φωτογραφία παρακάτω). Δηλαδή στην οδό Ακαδημίας 36 και Ομήρου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του bizness.gr, υπάρχουν σκέψεις ώστε να δύο ξενοδοχεία να συνδέονται μεταξύ τους! Με την κατασκευή μίας γέφυρας που θα τα ενώνει και, αυτομάτως, θα τα συνδέει.

Σε αυτή τη φάση, η εν λόγω ιδέα παραμένει πρώιμη. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το Academia μετράει μόλις λίγους μήνες λειτουργίας. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι υπάρχει στο μυαλό των επιχειρηματιών το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το οποίο, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα συνιστά κάτι το πλέον πρωτοπόρο, καθώς παράδειγμα δύο όμορων ξενοδοχείων, που να συνδέονται μέσω γέφυρας, δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης της Αμμουδάρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το κτίριο που στεγάζεται το Δημαρχείο στο Μαλεβίζι

Τη σύμβαση εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης της Αμμουδάρας (Π.Ε. 29), αρχικού προϋπολογισμού 668.753,53 ευρώ, υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Πρόκειται για την μελέτη που περιλαμβάνει την Πολεοδομική Ενότητα της Αμμουδάρας, με όρια από τον βορά το Κρητικό πέλαγος, από τον νότο την λ. Α. Παπανδρέου, ανατολικά τον Ξηροπόταμο στα σύνορα με τον Δήμο Ηρακλείου και δυτικά τον Αλμυρό ποταμό. Στην περιοχή υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, οικείες και επιχειρήσεις.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η κτηματογραφική αποτύπωση, οι γεωλογικές έρευνες, η περιβαλλοντική και η πολεοδομική μελέτη της περιοχής, ενώ μετά και από αυτή την έγκριση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Μια ακόμη πολεοδομική μελέτη, ξεκινάει στην περιοχή μας, καλύπτοντας μια τεράστια περιοχή και δίνοντας λύση σε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι γνωστή η σπουδαιότητα κάθε πολεοδομικής μελέτης και είμαι πραγματικά υπερήφανος που πλέον το Μαλεβίζι έχει δρομολογήσει με μια σειρά μελετών, τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακούς, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος, Θανάσης Κύρκος και Δράκος Μαρής, καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα