Νίκος
Καραγιάννης

Ήταν να μην πάρουν φόρα τα ΣΔΙΤ όπως φαίνεται και πλέον αρχίζουν και πληθαίνουν τα νέα project που δημιουργούν συνθήκες για την συνεργασία Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα για την βελτίωση των υποδομών της χώρας.

Αναφορικά με τις σχολικές αίθουσες το νέο ΣΔΙΤ αφορά 17 σχολικές αίθουσες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών το οποίο μετά την επιτυχή “δοκιμή” που έκανε στον οδικό διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ, δοκιμάζει τώρα την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι: στους Δήμους Νεάπολης-Συκεών (δύο), Πυλαίας-Χορτιάτη (τρία), Κατερίνη (ένα), Καλαμαριά (ένα), Παύλου Μελά (τέσσερα), Λαγκαδά (ένα), Αμπελοκήπων-Μενεμένης (ένα), Θέρμης (ένα).

Όσον αφορά το είδος των σχολείων, πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο, πέντε δημοτικά, ένα ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο, τρία γυμνάσια, πέντε λύκεια, ένα επαγγελματικό λύκειο και ένα μουσικό γυμνάσιο-λύκειο. To κόστος υπολογίζεται σε 50-55εκατ.ευρώ.

Το επόμενο βήμα είναι ο σχετικός φάκελος να κατατεθεί προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα. Η χρηματοδότηση πρόκειται να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ οι πληρωμές θα γίνονται με σταθερές μηνιαίες καταβολές.

Το ΣΔΙΤ θα έχει διάρκεια 27 χρόνια εκ των οποίων τα 2 αφορά την περίοδο κατασκευής τους (Τ1) και 25 χρόνια την περίοδο λειτουργίας. Τα μεγαλα οφέλη όπως άλλωστε συνέβη και με τα 24 σχολεία της Αττικής είναι πως σε όλη τη διάρκεια του ΣΔΙΤ τα σχολικά συγκροτήματα θα συντηρούνται και διατηρούνται σε άψογη κατάσταση, θα υπάρχει φύλαξη, θα έχουν βιοκλιματικό-ενεργειακό σχεδιασμό, επαρκής θέρμανση και ψύξη κ.α.. Ο ανάδοχος του έργου με το τέλος της περιόδου οφείλει να παραδώσει όλα τα συγκροτήματα στην κατάσταση την οποία παρέλαβε με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους.

Καλό νέο αποτελεί για την περιοχή της δημιουργίας κατά την ταυτόχρονη κατασκευή των τιρίων εκατοντάδων θέσεων εργασίας για τα δύο χρόνια της κατασκευής ενώ λόγω του ΣΔΙΤ θα υπάρξουν και δεκάδες μόνιμες θέσεις εργασίας για τη συντήρηση-φύλαξη του κτιρίου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Το ΣΔΙΤ σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το τέταρτο στη χώρα μετά από εκείνο της Αττικής που έχει ολοκληρωθεί των Χανίων και της Ρόδου. Τα σχολικά συγκροτήματα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ διακρίνονται για την ποιότητα των υποδομών και του εξοπλισμού ενώ μπορούν να συγκρίνονται με τη λειτουργία ιδιωτικών τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο διαθέσιμων εγκαταστάσεων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV