Νίκος
Καραγιάννης

Την ανησυχία τους διατυπώνουν οι επαγγελματικές οργανώσεις που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των κατασκευαστών δημοσίων έργων στο ενδεχόμενο κατάργησης της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΥΗΣΥ) ή συγχώνευσης τους με αλλαγή του χαρακτήρα τους. Με υπόμνημα που απεστάλει προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ύστερα από δημοσιεύματα σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση σε άλλες εποχές.

Στο υπόμνημα που υπογράφουν οι ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΤΕΑΤ σημειώνεται πως οι συμβάσεις του Δημοσίου πρέπει να διέπονται από κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού σύμφωνα με τις βασικές αρχές των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Κατά την άποψη των οργανώσεων αυτών κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τη λειτουργία τόσο της ΑΕΠΠ όσο και της ΕΑΑΔΗΣΥ.

Για την ΑΕΠΠ ο οργανώσεις που υπογράφουν το υπόμνημα σημειώνουν πως μέχρι και σήμερα λειτουργεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα ενώ τηρείται σχολαστικά η τήρηση προθεσμιών έκδοσης, “συνθήκη που ευνοεί την ταχύτητα προώθησης των έργων που συνιστά προτεραιότητα της Πολιτείας”.

Μάλιστα όπως αναφέρεται ο βαθμός αξιοπιστίας της ΑΕΠΠ επιβεβαιώνεται από την διοικητική δικαιοσύνη σε εντυπωσιακό ποσοστό και σε κρίσιμα σημεία του προσυμβατικού σταδίου έχουν αποσαφηνιστεί με τις αποφάσεις της.

Τα ποσοστά του 2020

Δίνοντας ποσοστά κάνουν γνωστό πως από τις 1725 αποφάσεις σχετικές με αναθέσεις δημοσίων έργων το 2020 της ΑΕΠΠ:
-μόνο 140 αποφάσεις (ποσοστό 8,1%) προσβλήθηκαν ενώπιων των αρμοδίων δικαστηρίων με αίτηση αναστολής.
-μόνο 35 αποφάσει (ποσοστό 2%) προσβλήθηκαν ενώπιων των αρμοδίων δικαστηρίων με αίτηση ακυρώσεως.

Αντίστοιχα για την ΕΑΑΔΗΣΥ ως ανεξάρτητη αρχή όπως αναφέρεται απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλη ανεξάρτηση ή διοικητική αρχή παρά μόνο στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των οργανώσεων που υπογράφουν το υπόμνημα η ΕΑΑΔΗΣΥ αποτελεί κύριο φορέα ειδικής γνώσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και κρίνουν πως η αυτόνομη ύπαρξή της αποτελεί, επί της αρχής, θεσμική εγγύηση διαφάνειας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

Μάλιστα οι οργανώσεις προτείνουν ενίσχυση των δύο αρχών και μείωση του κόστους προσφυγής, ειδικά για υποθέσεις μικρών σε προϋπολογισμό έργων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV