Νίκος
Καραγιάννης

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και ο Πρόεδρος του Γαλλικού Διαστημικού Οργανισμού (CNES – Centre National d’Etudes Spatiales), Jean-Yves LeGall, υπέγραψαν σήμερα -σε μια λιτή, λόγων των πρόσφατων γεγονότων, και προγραμματισμένη από καιρό συνάντηση- μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την προώθηση και υλοποίηση κοινών δράσεων στον τομέα του Διαστήματος, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εντάσσεται η ακαδημαϊκή συνεργασία των δύο πλευρών, η κοινή συμμετοχή τους σε διεθνείς και εθνικές διαστημικές δραστηριότητες, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων, σχετικών με τις Τηλεπικοινωνίες, τις διαστημικές εφαρμογές, τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία, κ.ά.

Επιπροσθέτως, CNES και ΕΛΔΟ εξετάζουν τη δυνατότητα συνεργασίας, σε διμερές και πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση πυρκαγιών, καθώς και άλλων φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε γραπτή του δήλωση, που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε: «Δυστυχώς, η σημερινή μας συνεργασία με τον πρόεδρο του Γαλλικού Διαστημικού Οργανισμού (CNES), Jean-Yves LeGall, και η επικύρωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, συνέπεσε χρονικά με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική.

Από σεβασμό στα θύματα, θα ήθελα απλώς να σημειώσω πως η συνεργασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με έναν κορυφαίο στον τομέα του οργανισμό δημιουργεί νέες προοπτικές τόσο για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαστήματος όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Η παρατήρηση Γης, οι δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες, οι μικροδορυφόροι, η διαστημική έρευνα και τεχνολογία, κ.ά., θα βρεθούν στο επίκεντρο της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών. Βεβαίως, σημαντικός είναι ο ρόλος του ΕΛΔΟ –που μέσω της παροχής τεχνογνωσίας από την CNES και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς θα ενισχυθεί- σε θέματα διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, πρόληψης φυσικών καταστροφών όπου είναι δυνατόν, διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

Ο Πρόεδρος του Γαλλικού Διαστημικού Οργανισμού, Jean-Yves LeGall, -μέσω γραπτής του δήλωσης- ανέφερε: «Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τους Έλληνες, υπογράφουμε την πρώτη συμφωνία μας με τον ΕΛΔΟ, ο οποίος ιδρύθηκε τον Μάρτιο. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ελλάδα λίγο καιρό πριν, είχα δεσμευτεί να συνεργαστώ με τον ΕΛΔΟ για την προώθηση του διαστήματος και της τεχνολογίας και για την ενθάρρυνση νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Η CNES βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της δέσμευσης και υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία, υπό την αιγίδα της ESA και εντός διμερούς πλαισίου που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, και θα υποστηρίξει δράσεις για να ενισχύσει τη συμβολή των θεσμικών και βιομηχανικών διαστημικών φορέων της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαστημικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, τόνισε (σ.σ.: σε γραπτή δήλωση, επίσης): «Εκφράζω και εγώ τη θλίψη μου για τις απώλειες συνανθρώπων μας. Σχετικά με τη σημερινή μας συμφωνία, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: Χάριν στο πολιτικό όραμα του Προέδρου Charles de Gaulle το 1961, ιδρύθηκε ο Γαλλικός Διαστημικός Οργανισμός (CNES), χωρίς τη δραστηριοποίηση του οποίου, η Ευρώπη σήμερα δεν θα είχε ούτε πρόσβαση ούτε παρουσία στο διάστημα. Είναι για αυτόν τον ιστορικό λόγο που επιδιώξαμε η πρώτη συμφωνία συνεργασίας να υλοποιηθεί με την CNES και θα ήθελα για αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Jean-Yves Le Gall για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας.

Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας με την CNES είναι κομβικό σημείο για εμάς και την μετέπειτα πορεία του ΕΛΔΟ και αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας τόσο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όσο και για τη θέση και το μέλλον της Ελλάδας στο χώρο του Διαστήματος».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV