Νίκος
Καραγιάννης

Τριμερής συνάντηση κορυφής πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη στην Κύπρο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη και Benjamin Netanyahu με στόχο την προώθηση της συνεργασίας σε νευραλγικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ενέργεια, μεταξύ των 3 κρατών της Ανατ. Μεσογείου. Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Λευκωσία στα πλαίσια της 4ης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είχαν πολύ ψηλά στην ατζέντα την προώθηση του αγωγού EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. «Επικεντρωθήκαμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του αγωγού EastMed…», δήλωσε σε tweet του ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής βούλησης που υπάρχει για την προώθηση του εν λόγω ενεργειακού έργου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας», προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αλλά και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό εγχείρημα τον αγωγό EastMed. Όπως είπε, «είναι πολύ χρήσιμος για τα κράτη μας, αλλά και για την Ευρώπη» ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό Eastmed δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών κάνοντας ειδική αναφορά στην οικονομική συνεισφορά της ΕΕ.

Ο αγωγός EastMed

Με συνολικό μήκος 1.900 χλμ., εκ των οποίων τα 1.300 υποβρύχια, ο EastMed θα έχει ως σημείο εκκίνησης το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Με εκτιμώμενη δυναμικότητα 320-350 GWh/d, που θα μπορούσε να αγγίξει και τις 510 GWh/d, αναλόγως και με τα ευρήματα ανοιχτά της Κρήτης από όπου και θα διέρχεται, ο EastMed αποτελεί ένα δυνητικά τεράστιο ενεργειακό project με κόστος 6,2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να είναι ο βαθύτερος και μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο.

Ο EastMed σε αδρές γραμμές, θα ακολουθήσει την εξής όδευση: Κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί η IGI Poseidon S.A., εταιρεία που έχει αναλάβει επίσης την κατασκευή της απόληξης του αγωγού στην Ιταλία ως ξεχωριστό έργο (αγωγός Poseidon) με μία υποβρύχια σύνδεση περίπου 210 χλμ. καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (από κοινού με την Bulgarian Energy Holding).

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες υπογραφές για την προώθηση του αγωγού, το οποίο είναι και Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν «πέσει» ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου στα πλαίσια τετραμερούς συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Ισραήλ, που είχε διεξαχθεί επίσης στη Λευκωσία. Δεδομένης, τόσο της θετικής στάσης της ΕΕ όσο και της διακρατικής σύμπνοιας που έχει διαμορφωθεί, δεν αποκλείεται το έργο να οδεύσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (για τα δεδομένα ενός, τέτοιας κλίμακας, έργου) προς υλοποίηση.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-Ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV