Νίκος
Καραγιάννης

Μήνας κρίσιμων εξελίξεων για τα «ενεργειακά δρώμενα» της Ελλάδας αποδείχθηκε ο Νοέμβριος, ο οποίος θα κλείσει δυναμικά με την συμβασιοποίηση του έργου της λεγόμενης «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, αύριο Τρίτη, 27 Νοεμβρίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, έκανε την Παρασκευή, από το βήμα του 23ου Εθνικού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ: «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018», ειδική αναφορά στο εμβληματικό αυτό έργο, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται να κατακτήσει το ρεκόρ της μεγαλύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος στο κόσμο (σπάζοντάς το κατά 33 ολόκληρα χιλιόμετρα από τον νυν κάτοχό του), ένα πραγματικά αξιόλογο τεχνικό επίτευγμα.

Το έργο και το ιστορικό της διαγωνιστικής διαδικασίας

Το έργο που φέρει τον επίσημο τίτλο: «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150 kV XLPE Ε. Ρ. δύο κυκλωμάτων, για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», διακρίνεται σε 3 επιμέρους έργα.

Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε την περασμένη Άνοιξη, υποβλήθηκαν 3 προσφορές για τα 2 υποβρύχια καλώδια, 4 προσφορές για τους 2 Υποσταθμούς που θα κατασκευαστούν στα 2 άκρα της διασύνδεσης και 2 προσφορές  για το υπόγειο, χερσαίο τμήμα της όδευσης των καλωδίων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες και δόκιμες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων. Τελικά, ανάδοχοι για το έργο αναδείχθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο:

1. Για το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ,

2. Για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9  εκατ. ευρώ,

3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ  έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.

Η διασύνδεση, θα έχει συνολικό μήκος 176 χλμ. (134  χλμ. υποβρύχιο τμήμα και 42 χλμ. υπόγεια τμήματα), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων θα αγγίξει τα 950 μέτρα.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 384 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και Φορέας Υλοποίησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το καλώδιο θα ξεκινά από την Νεάπολη Βοιών και θα καταλήγει στα Νωπήγεια Χανίων.

Το αντικείμενο του τμήματος Β’ περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια, εγκατάσταση και δεκαετή εγγύηση καλής λειτουργίας, καθώς και ισόχρονη δεκαετής τεχνική υποστήριξη για όλα τα εγκατεστημένα καλώδια ενός πλήρους συστήματος DTS (Distributed Temperature Sensing) και DCR (Dynamic Cable Rating).

Το έργο της «μικρής» διασύνδεσης είναι στρατηγικής σημασίας τόσο όσον αφορά τη μείωση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα υψηλό μιας και οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όσο και σε επίπεδο ασφάλειας προμήθειας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι ΑΣΠ θα πρέπει το επόμενα χρόνια να αποσύρονται σταδιακά και να μεταβούν σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας. 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com 

 

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV