Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Υπογειοποιούνται οι σιδηροδρομικές γραμμές στα Σεπόλια, μεταμορφώνεται η περιοχή

Δημοσιεύθηκε

στις

H παρουσίαση του έργου της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες, στην περιοχή των Σεπολίων έγινε σήμερα στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ. To μεγάλο αυτό έργο που θα μεταμορφώσει το τμήμα αυτό του Δήμου Αθηναίων μόλιες ξεκίνησε και όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Θάνος Βούρδας στην παρουσίαση του, το συγκεκριμένο έργο είναι δύσκολο τεχνικά καθώς βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, με τη γραμμή να παραμένει σε λειτουργία, ενώ περνά από τη σήραγγα του Μετρό στο τμήμα Σεπόλια-Αττική και τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “διασφαλίσαμε τα χρήματα από το CEF (το εργαλείο Συνδέοντας την Ευρώπη), την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε η σύμβαση και τα έργα ξεκινούν, τώρα μπορούμε να πούμε ότι, τα Σεπόλια αλλάζουν όψη, γίνονται μία πόλη ανοιχτή, προσβάσιμη, οι τοίχοι θα σταματήσουν να υπάρχουν. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους κατοίκους”. Ο κ.Βούρδας προανήγγειλε επίσης τη δημοπράτηση της Β`φάσης του Σταθμού της Αθήνας που θα ολοκληρώσει τα έργα στην περιοχή ενώ υπογράμμισε και τη σημασία που έχει ο σιδηρόδρομος λέγοντας πως είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Διονέλης, σημείωσε πως το έργο της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων θα αλλάξει ριζικά την περιοχή που σήμερα χαρακτηρίζεται ως υποβαθμισμένη. Δίνοντας μερικά στοιχεία για το διαγωνισμό τόνισε πως ήταν ένας ηλεκτρονικός διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε σε κάτι περισσότερο από 10 μήνες καθώς η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2017 και η σύμβαση υπεγράφη στις 15 Νοεμβρίου 2018. Το αρχικό κόστος ήταν 122εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και η ανάδοχος κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ, έδωσαν έκπτωση 45,6%. “Πιστεύω ότι το έργο θα τελειώσει στην ώρα του, δηλαδή σε περίπου 52 μήνες από σήμερα (κάπου στο πρώτο τρίμηνο του 2023) κατέληξε ο κ.Διονέλης.

Το έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά καθώς το μέγιστο βάθος της σήραγγας θα είναι στα 19 μέτρα κάτω από το έδαφος, η σήραγγα θα ξεκινά από την οδό Σεπολίων και θα καταλήγει στην οδό Σιώκου με ενδιάμεση την οδό Αγίου Μελετίου. Έχει προβλεφθεί ειδική αντιστήριξη στο τμήμα που συναντά τη γραμμή 2 του Μετρό στο τμήμα Σεπόλια-Αττική. Οι διαφραγματικοί τοίχοι θα έχουν πάχος 5,7εκατοστά.

Η σήραγγα θα περιλαμβάνει 4 γραμμές και κατά τη διάρκεια της κατασκευής η υφιστάμενη μονή γραμμή θα περιοριστεί σε μία προκειμένου να κατασκευαστεί το ανατολικό μέρος της σήραγγας. Σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, η επίγεια γραμμή θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η κατασκευή του δυτικού τμήματος της σήραγγας και κάπου στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα αποδοθεί σε εμπορική λειτουργία.

Η κατασκευή της Σήραγγας Σεπολίων θα σημάνει και την πλήρη ανισοπεδοποίηση και υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα μέχρι το ΣΚΑ, την αύξηση της χωρητικότητας και την άνετη διέλευση προαστιακών και υπεραστικών τρένων.

Στη σημερινή υφιστάμενη γραμμή το κέρδος θα είναι μεγάλο. Θα πάψουν οι σημερινές επικίνδυνες ισόπεδες διαβάσεις και στη θέση των γραμμών θα δημιουργηθεί ένα γραμμικό πάρκο 30 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει πεζόδρομο 1,8μέτρων, πράσινο και χώρους αναψυχής. Εκατέρωθεν θα λειτουργούν κανονικά οι υφιστάμενοι δρόμοι.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα