Newsroom

Δύο μεγάλα στοιχήματα, πέραν της ιδιωτικοποίησης, έχει θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ και αυτά είναι τα “έξυπνα ρολόγια” και η υπογειοποίηση καλωδίων.

Πιο συγκεκριμένα, και ειδικά για την υπογειοποίηση καλωδίων η ανάγκη για την προώθηση του έργου επισημάνθηκε από τις εξελίξεις της κακοκαιρίας “Μήδεια”, όπου χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν για ημέρες χωρίς ρεύμα λόγω της πτώσης δένδρων στα καλώδια ηλεκτροδότησης.

Η υπογειοποίηση των καλωδίων

Η εξέλιξη αυτή, εκτός από την κινητοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργείων του, οδήγησε και σε εξελίξεις με αποτέλεσμα τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Σκρέκας, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιο Μάνο, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην επίσπευση των έργων υπογειοποίησης των καλωδίων κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες. Στόχος του ΥΠΕΝ, τόνισε, είναι να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη για τον εντοπισμό των περιοχών που κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος λόγω βλαβών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η μελέτη θα αφορά κυρίως τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, Πρόκειται δηλαδή περιοχές, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιές που θα απειλήσουν τα εναέρια καλώδια ηλεκτροδότησης.

Ο Υπουργός πρόσθεσε πως τα σχετικά έργα αναμένεται να έχουν ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ τόνισε πως η χρηματοδότησή τους θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com έχει γίνει ήδη πρόταση από το ΥΠΕΝ προς το Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση των έργων με 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στόχος είναι το ποσό να ανέλθει στα 200 εκ. Ευρώ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια απάντησης σχετικής ερώτησης στη Βουλή ο Υπουργός ανέφερε πως τα έργα θα αφορούν καλώδια συνολικού μήκους 2000 χιλιομέτρων τα επόμενα χρόνια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στην υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων σε περιοχές οι οποίες έχουν:

-περιαστικά δάση και άλλα δάση στα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης, όπως ο δρυμός της Πάρνηθας και βουνά της Εύβοιας

-οικισμούς και σημεία πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας της Αττικής και περιοχές της Εύβοιας “για τις οποίες θα δώσουμε σκληρό αγώνα να ξεκινήσουμε την υπογειοποίηση έως το τέλος του χρόνου”

-περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όπως παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, “όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε άχαρους στύλους”

Η ιδιωτικοποίηση τα “έξυπνα ρολόγια”

Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει βάλει ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα, το οποίο είναι ο εξοπλισμός και η εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει μπει και βγει πολλές φορές από την κατάψυξη, αλλά τόσο η προηγούμενη όσο και η υφιστάμενη διοίκηση του Υπουργείου του δίνει νέα πνοή με το διαγωνισμό να τοποθετείται εντός του έτους.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και περισσότεροι από τους μισούς μετρητές, δηλαδή τα 4 από τα συνολικά 7.5 εκατομμύρια ρολόγια θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να υπενθυμίσουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου κινείται μεταξύ των 850 εκατομμυρίων και του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευθεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (Hardware) και λογισμικό, καθώς και ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των έξυπνων μετρητών.

Οι εξελίξεις αναμένονται μετά από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης καθώς έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον 12 επενδυτές.

Τα οφέλη

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τα νέα ρολόγια είναι πολλαπλά. Όσον αφορά το διαχειριστή θα αυξηθεί το επίπεδο εξοικονόμησης δαπανών καθώς και θα ενισχυθεί περαιτέρω η αξία του δικτύου εν όψει της ιδιωτικοποίησης. Επίσης, ο διαχειριστής θα έχει άμεσα διαθέσιμες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός και να αποκρίνεται πιο άμεσα σε περίπτωση προβλήματος ή βλάβης, ενώ θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των ρευματοκλοπών.

Τα έξυπνα ρολόγια θα παρέχουν δυναμικά συστήματα τιμολόγησης στους καταναλωτές. Επίσης, θα είναι δυνατή η καταμέτρηση των κιλοβατώρων σε ζωντανό χρόνο και θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη η εικόνα της κατανάλωσης, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να τη ρυθμίζουν ανάλογα με τα οικονομικά τους δεδομένα.

Όσον αφορά τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί θα μπορούν να παρέχουν σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια μέσω των οποίων ο καταναλωτής θα μπορεί να μειώνει το κόστος της ενέργειας ανάλογα των ενεργειακών αναγκών του.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας