Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Υποδομών: Τηλεδιάσκεψη για τα μεγάλα έργα στις Περιφέρειες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο της ομάδας που ετοιμάζει την πρόταση των έργων υποδομών για το ταμείο ανάκαμψης έγινε τηλεδιάσκεψη υπό την καθοδήγηση του υπουργού ΥΠΟΜΕ Κώστα Καραμανλής,  με τους 13 περιφερειάρχες, τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο.

Το θέμα της συζήτησης ήταν οι βασικοί άξονες για την χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο facebook o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, “Έγινε ένας γόνιμος διάλογος με κοινή κατεύθυνση την προτεραιότητα να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης με σύγχρονα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα”.

Ο κ. Καραμανλής κατά την αρχική του εισήγηση έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των έργων που θα προτείνουν οι Περιφέρειες.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων θα είναι:

1. Ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας των έργων.
2. Τα έργα εμβληματικού χαρακτήρα και σημαντικού προϋπολογισμού
3. Η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη στο τοπικό και περιφερειακό ΑΕΠ

Όπως επισήμανε, είναι σημαντικό να γίνει απ΄όλες τις Περιφέρειες προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων και πρόσθεσε πως οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από τις Περιφέρειες έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Επί τάπητος συζητήθηκαν τα θέματα για τα έργα που έχει ανάγκη να υλοποιήσει κάθε Περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν τα έργα που έχουν στοχεύσει οι Περιφέρειες αλλά και το πλάνο υλοποίησης τους και τελικός στόχος είναι να καταρτιστεί ένας πίνακας έργων που να καλύψει όλες τις περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για μια πρώτη αποτίμηση και η αρχή της υλοποίησης έργων τοποθετείται μέσα στο Φθινόπωρο. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι με ποια κριτήρια θα ενταχθούν τα έργα αυτά και κυρίως τι είδους έργα θα αποφασιστεί να προχωρήσουν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γ. Πατούλης: « Η Αττική «διψά» για αναπτυξιακά έργα»

Στην παρέμβασή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Αττική με δεδομένο πως αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «διψά» για εμβληματικά έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα τονώσουν οικονομικά τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα που θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια σ΄αυτόν τον τομέα, όπως ανέφερε.

Ειδικότερα σημείωσε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις άνω των 200 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για τη Διοίκηση.

Τα μεγάλα έργα για την Αττική

Παράλληλα ανέφερε ότι στο επίκεντρο των προτάσεων της Περιφέρειας είναι τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με το εμβληματικό έργο της β΄φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (προϋπολ 200 εκ. ευρώ), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης της γ΄φάσης του έργου.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης νευραλγικών οδικών έργων για την Αττική, όπως η σύνδεση της Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (κόμβοι Σχιστού, Ασπροπύργου), η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, η επέκταση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Κύμης, η συντήρηση υφιστάμενων τεχνικών (γεφυρών) σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις.

«Προτεραιότητά μας είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και σ΄αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΠΕΠ Αττικής που θα έχει διπλάσιο προϋπολογισμό από το τρέχον, πόρους της ΕτΕΠ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κ.λ.π. Δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο. Έχοντας στη διάθεσή μας ώριμες μελέτες, με σχέδιο και ιεράρχηση των αναγκών, θα προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες που απαιτούνται για την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, πάντα προς όφελος των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα