Νίκος
Καραγιάννης

Χρονιά μεγάλων προσδοκιών θέλει να είναι το 2021 το υπουργείο Υποδομών. Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, τονίζει σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα πως αυτή τη χρονιά, κορυφώνεται η προσπάθεια. Σε γενικές γραμμές το 2020 κινήθηκε περισσότερο σε επίπεδο “συμμαζέματος” και στόχευσης για την υλοποίηση έργων τα επόμενα χρόνια.

Φέτος όμως η χρονιά θα είναι διαφορετική όπως υποστηρίζουνκαλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στου Παπάγου. Όπως σημειώνουν στο ypodomes.com, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν οι ΜΠΕ για δύο εμβληματικά έργα. Τον ΒΟΑΚ και την υποθαλάσσια Σαλαμίνας. Μάλιστα σημειώνουν ότι βρήκαν σχεδόν “λευκές” σελίδες στους δύο διαγωνισμούς και πως έγινε αγώνας-δρόμου για να μπορέσουν να ωριμάσουν.

Η έγκριση της ΜΠΕ σε αυτά τα έργα, ανοίγει τον δρόμο της ολοκλήρωση των 2 διαγωνισμών που πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως ο ΒΟΑΚ έχει “σπάσει” σε 2 τμήματα: Χανιά-Χερσόνησος με παραχώρηση και Χερσόνησος-Νεάπολη με ΣΔΙΤ. Μαζί φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ ενώ πάνω από 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της υποθαλάσσιας ζεύξης της Σαλαμίνας.

Επίσης είμαστε κοντά στην προκήρυξη, του ΣΔΙΤ για την εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας, έργο στο οποίο θα συμμετάσχει και η ΕΥΔΑΠ. Το έργο  «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας» αφορά ειδικότερα στη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των κεντρικών υποδομών του νερού (πηγές, ταμιευτήρες, υδραγωγεία κ.λ.π.).

Άνοιξη υπογραφές- καλοκαίρι διαγωνισμοί

Μέσα στην Άνοιξη στο Υποδομών υπολογίζουν να γνωρίζουν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που τους αφορούν. Προτάθηκαν το βόρειο τμήμα του Ε65 (Τρίκαλα-Εγνατία), το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος και επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Επίσης αναμένεται η υπογραφή για τις πρόδρομες εργασίες και το κυρίως έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, του μεγαλύτερου δημόσιου έργου για τη χώρα που υπόσχεται αρχικά να γεμίσει εργοτάξια την πόλη, αλλά με τη λειτουργία του να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε σε αυτή.

Μέσα στο καλοκαίρι, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα ξεκινήσει η Β`φάση του σημαντικού διαγωνισμού για το έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη ενώ θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός, επίσης ΣΔΙΤ, για τα 12 Δικαστικά Μέγαρα.

Την ίδια περίοδο όμως θα ξεκινήσει και ένας μεγάλος, πολυαναμενόμενος διαγωνισμός. Αφορά την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τον Κηφισό στο ύψος της Λυκόβρυσης, μέσω  της Λ.Κύμης που θα αφορά μία νέα αστική σήραγγα. Το έργο αυτό έχει τεράστια σημασία για την Αττική Οδό αφού θα ανακουφισει το επιβαρυμένο τμήμα Μεταμόρφωση-Δουκίσσης Πλακεντίας και ειδικά την σημερινή έξοδο στον Κηφισό. Θα είναι το πρώτο εμβληματικό έργο που θα δημοπρατηθεί επί της υπουργίας του Κώστα Καραμανλή.

Τα 4 + 1 έργα που θα κλείσουν τη χρονιά

Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΜΕ, στο δεύτερο εξάμηνο θα δούμε και τη δημοπράτηση τεσσάρων ακόμα εμβληματικών έργων. Το πρώτο θα είναι ο περίφημος διαγωνισμός για την προμήθεια των 1.300 λεωφορείων για Αθήνα-Θεσσαλονίκη που θα αλλάξει οριστικά την εικόνα των οδικών αστικών συγκοινωνιών.

Ο δεύτερος θα είναι προς τα τέλη του έτους, η βόρειο-δυτική επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας από την Ανθούπολη στον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον από την Αττικό Μετρό. Το έργο έχει κόστος που πλησιάζει τα 400 εκατ. ευρώ και έχει προενταχθεί στο Ε.Π. του Περιβάλλοντος του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτή η επέκταση έχει μεγάλη σημασία γιατί θα καλύψει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ιλίου αλλά και μέρος του Καματερού, των Αγίων Αναργύρων και της Πετρούπολης.

Προς τα τέλη του 2021, στοχεύεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το flyover στη Θεσσαλονίκη με την κατάθεση των προσφορών και την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο.

Για το τέλος έμεινε ο σιδηρόδρομος. Μόλις εχθές σε συνέντευξη του σε τοπικό μέσο, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, προανήγγειλε την έναρξη του διαγωνισμού από την ΕΡΓΟΣΕ για το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Ρίο-Πάτρα. Θα αφορά σε νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή που θα συνδέσει και πάλι την Πάτρα με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και θα περιλαμβάνει υπογειοποίηση 5,1χλμ.

Μικρότερο αλλά σημαντικό έργο για το υπουργείο, είναι η έναρξη του διαγωνισμού-ΣΔΙΤ για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στην οδό Πειραιώς.

Στα θεσμικά αναμένουμε να περάσει από τη Βουλή η μεγάλη τροποποίηση του ν.4412/20, να οριστικοποιηθούν οι εντάξεις των έργων στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ποια έργα θα πάνε ως phasing, αλλά και τα έργα (κυρίως σιδηροδρομικά) που θα ενταχθούν στο CEF II.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV