Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Υποδομών: Ποδαρικό με δημοπράτηση 4 μεγάλων οδικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash

Ποδαρικό με τετραπλή δημοπράτηση οδικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ σκοπεύει να πραγματοποιήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μετά την ολοκλήρωση μιας παραγωγικής χρονιάς στην οποία έκλεισαν μεγάλες εκκρεμότητες όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 και το Πάτρα-Πύργος, στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ είναι έτοιμοι να προκηρύξουν τέσσερα σημαντικά οδικά έργα.

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης ενώ ακολουθούν το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, η παράκαμψη Χαλκίδας και το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα.

Τον τελευταίο μήνα γίνονται απανωτές αναφορές στα μεγάλα αυτά έργα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Τα έργα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν οδικά δίκτυα όπως αυτό της Αττικής Οδού, του ΒΟΑΚ και του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.

Η προκήρυξη των έργων θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υποδομών: Ποδαρικό με δημοπράτηση 4 μεγάλων οδικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ

Επέκταση Λεωφόρου Κύμης

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι τον κόμβο Καλυφτάκη στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Λυκόβρυσης είναι το πιο κρίσιμο έργο. Θεωρείται πως με τη λειτουργία της θα αποσυμφορήσει τον κορεσμένο κόμβο στη Μεταμόρφωση. Το έργο κόστους 300 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο και ως εκ τούτου δεν θα έχει διόδια. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Ε.Π. “Μεταφορές”.

Το μεγαλύτερο μέρος του θα αφορά στην κατασκευή μιας αστικής σήραγγας που θα διαπερνά τους Δήμους Αμαρουσίου-Πεύκης. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τον νέο αυτό άξονα θα τον χρησιμοποιούν περίπου 30.000 οδηγοί την ημέρα. Η νέα Λεωφόρος Κύμης θα έχει μήκος 3,8 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει δύο σήραγγες, μία 1.260 μέτρων και μία περίπου 1.160 μέτρων. Επίσης θα έχει ανοιχτά τμήματ 360 και 1.000 μέτρων.

ΒΟΑΚ: Τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Η προκήρυξη του ΒΟΑΚ θα σημάνει την ενεργοποίηση του τρίτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου από τη Νεάπολη μέχρι την πόλη του Αγίου Νικολάου. Το έργο αυτό ύψους 140 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Η χρηματοδότηση του θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Στόχος είναι η υπογραφή της σύμβασης να πραγματοποιηθεί εντός του 2022 και οι μπουλντόζες να πιάσουν δουλειά στις αρχές του 2023.

Το τμήμα συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων, θα διαθέτει τέσσερις κόμβους σε Νεάπολη, Λίμνες, Λακκώνια και Άγιο Νικόλαο, περιλαμβάνει το τμήμα Νεάπολης, Αγίου Νικολάου. Προβλέπεται η κατασκευή άξονα με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο συγκεκριμένο τμήμα προβλέπονται 6 γέφυρες μήκους 865 μέτρων και κόστος κατασκευής στα 73,78 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει επίσης 11,2 χιλιόμετρα παράπλευρου δικτύου.

Advertisement

Παράκαμψη Χαλκίδας

Η παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών θα προκηρυχθεί ως δημόσιο έργο με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Το μεγάλο οδικό έργο, συνολικού μήκους 26,2 χλμ. αποτελείται από τα τμήματα:

Τμήμα 1: «Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος», μήκους 2,5 χλμ περίπου, με αρχή στο ευβοϊκό τέλος της Γέφυρας Στενού.

Τμήμα 2: «Νέα Λάμψακος – Ψαχνά (Ι.Κ. Ψαχνών στη διασταύρωση με την υφιστάμενη Εθνική Οδό 77: Χαλκίδα – Ιστιαία – Αιδηψός – Λουτρά Αιδηψού) μήκους 16,7 χλμ

Το κόστος εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή οδικού άξονα με 1+1 λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Οδικό τμήμα Μπράλος-Άμφισσα

Ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο που συμπληρώνει το “καρέ” των δημοπρατήσεων. Το κυοφορούμενο έργο Μπράλος-Άμφισσα είναι τμήμα το διαγώνιου άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο». Συνδέει την ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό. Φέρνει πιο κοντά τη νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική Στερεά, την Πελοπόννησο τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Το «Μπράλος – Άμφισσα», μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων με δύο σήραγγες, οκτώ γέφυρες και οκτώ ισόπεδους κόμβους, αφορά την κατασκευή του τμήματος από το Μπράλο μέχρι την αρχή της παράκαμψης Γραβιάς και από τον Ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη έως την Άμφισσα. Ενδιάμεσα έχει ήδη κατασκευαστεί η παράκαμψη της Γραβιάς. Το μήκος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί κατά τέσσερα χιλιόμετρα.

Το έργο με κόστος περίπου 200 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Αφορά στην κατασκευή τμήματος με 1+1 λωρίδα άξονα ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Με την ολοκλήρωση αναβάθμισης του άξονα, η διαδρομή Λαμία-Αντίρριο θα διαρκεί 90 λεπτά.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα