Προ των πυλών της παγκόσμιας αγοράς βρίσκονται τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G), με το 2019 να θεωρείται το σημείο εκκίνησης για σαρωτικές αλλαγές στη βιομηχανία ασύρματων δικτύων. Στην πραγματικότητα σήμερα, 72 πάροχοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα δίκτυα επόμενης γενιάς, 25 εξ αυτών θα αρχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες 5G εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα διπλασιαστεί έως το 2020.
Συνολικά, πάνω από ένα εκατ. 5G συσκευές προβλέπεται να πωληθούν το 2019, με τον αριθμό αυτό να επεκτείνεται σε 15-20 εκατομμύρια έως το 2020. Επιπρόσθετα, 1 εκατ. 5G pucks/modems αναμένεται να πουληθούν το 2019. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte Global, η ευρεία υιοθέτηση συσκευών 5G θα χρειαστεί χρόνο.
Ωστόσο, “το δίκτυο 5G μπορεί να προσφέρει σημαντική αύξηση στην ικανότητα μαζικής χρήσης δικτύων πέραν του 4G, και αυτό το γεγονός αποδεικνύει την ακόμα μεγαλύτερη προοπτική που παρουσιάζεται για το μέλλον της συνδεσιμότητας παγκοσμίως”.
Η Deloitte εκτιμά ότι τα δίκτυα 5G, τα «έξυπνα» ηχεία και η Τεχνητή Νοημοσύνη βασισμένη σε cloud θα αυξήσουν τα επόμενα χρόνια την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Όπως αναφέρει στις προβλέψεις της για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ Predictions 2019), η συνολική αξία των «έξυπνων» ηχείων στην αγορά, αναμένεται να φτάσει τα 7 δισ.δολ. το 2019, καθιστώντας την κατηγορία την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στις υπόλοιπες συνδεόμενες συσκευές.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Deloitte προβλέπει επίσης ότι το 2019 οι εταιρείες θα επιταχύνουν περαιτέρω τη χρήση λογισμικού και υπηρεσιών που βασίζονται σε cloud με τεχνητή νοημοσύνη (AI). Μεταξύ των εταιρειών που χρησιμοποιούν το AI, το 70% θα αποκτήσει δυνατότητες AI μέσω επιχειρησιακού λογισμικού που βασίζεται σε cloud.
Επιπρόσθετα, το 65% θα δημιουργήσει εφαρμογές AI χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ανάπτυξης με βάση το cloud. Επίσης, έως το 2020 το ποσοστό διείσδυσης του επιχειρησιακού λογισμικού με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη και υπηρεσίες ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσει το 87% και 83% αντίστοιχα.
“Μέχρι στιγμής, τα αρχικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης έχουν συγκεντρωθεί κυρίως από ’’τεχνολογικούς γίγαντες’’ με εκτεταμένους οικονομικούς πόρους, ισχυρή υποδομή πληροφορικής και πολύ εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Ωστόσο, το cloud θα ενισχύσει την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την καλύτερη απόδοση των επενδύσεων και αναμένουμε ότι τα οφέλη αυτά θα επεκταθούν γρήγορα πέρα από τους πρωτοπόρους της AI σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων” αναφέρει η Deloitte.
«Έξυπνα» ηχεία
Στο μεταξύ, τα λεγόμενα «έξυπνα» ηχεία συνεχίζουν να «εξαφανίζονται» από τα ράφια των καταστημάτων, αφού οι πωλήσεις τους αγγίζουν τις 164 εκατ.συσκευές, με μέση τιμή πώλησης 43$ ανά συσκευή. Τα συνολικά έσοδα της βιομηχανίας θα αυξηθούν κατά 63%, σε σύγκριση με τα 4,3 δισ. δολάρια το 2018. Ωστόσο, ο κλάδος -σύμφωνα με την Deloitte θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που υπάρχουν για να επιτύχει τις πλήρεις δυνατότητες ανάπτυξής του:
“Οι τεχνολογίες αναγνώρισης ομιλίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά θα χρειαστεί να υποστηρίζονται περισσότερες γλώσσες, ώστε η τεχνολογία να μην αποκλείει μέρος του πληθυσμού και να υιοθετηθεί παγκοσμίως” αναφέρουν οι αναλυτές.
Πηγή: sepe.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV