Νίκος
Καραγιάννης

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (18 υπέρ έναντι 1 κατά) στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Γνωμοδότηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα για την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι ένα νέο ευρωπαϊκό νομοθέτημα που θα υποχρεώσει ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιες αρχές να σχεδιάζουν και να διαθέτουν στην αγορά ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες προσβάσιμα στους ανθρώπους με αναπηρία και σε άλλα εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Πρόκειται δηλαδή για την υποχρέωση δημιουργίας, ηλεκτρονικών κυρίως, προϊόντων που να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από άτομα με αναπηρίες διαθέτοντας τις κατάλληλες εφαρμογές (π.χ. ακουστικά μηνύματα). Τα άτομα με αναπηρία επιπλέον θα πρέπει να διευκολύνονται να ‘φτάσουν’ στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες.Η Επιτροπή Αναφορών ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνοντανστη γνωμοδότηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Συγκεκριμένα:

· Το δομημένο περιβάλλον συμπεριλαμβάνεται πλέον στις υποχρεώσεις συμμόρφωσης επιχειρήσεων και κρατικών αρχών που παρέχουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες (π.χ προσβάσιμα ΑΤΜ τραπέζης αλλά και σε χώρο που εύκολα μπορούν να φτάσουν τα άτομα με αναπηρία). Η ρύθμιση αυτή αποτελούσε αίτημα σχεδόν όλων των αναπηρικών οργανώσεων κατά την διαδικασίατης διαβούλευσης.
· Προτείνεταιη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της Πράξης. Σε αυτή θα συμπεριληφθούν προϊόντα όπως μέσα ενημέρωσης, ειδησεογραφικοί ιστότοποι, διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και υπηρεσίες παροχής καταλύματος.

· Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση της Κ.Κούνεβα για σύσταση Εποπτικής Αρχής η οποία θα επιβλέπει την προσβασιμότητα των προϊόντων τόσο κατά την σχεδίαση όσο και κατά την παραγωγή των προϊόντων, και μάλιστα σε συνεργασία με φορείς που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία.

· Οι επιχειρήσεις που επικαλούνται δυσανάλογο βάρος στο κόστος παραγωγής προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις υποχρεώσεις της Οδηγίας, αν δεν πάρουν την έγκριση της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής.

· Προβλέπεται επιπλέον θέσπιση μηχανισμού καταγγελιών ως συμπληρωματικό μέσο συμμόρφωσης και εποπτείας αλλά και υποχρεωτική διάθεση από τα κράτη των αναγκαίων πόρων για την είσπραξη προστίμων, τα έσοδα από τα οποία θα επενδύονται εκ νέου σε μέτρα σχετικά με την προσβασιμότητα.

· Προτείνεται περαιτέρω η ενδυνάμωση των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και συμπερίληψη τους στην διαδικασία εποπτείας αλλά και λήψης αποφάσεων σχετικά με την αξιολόγηση των απαιτήσεων προσβασιμότητας.

· Τροποποιείται ο χρονικός ορίζοντας συμμόρφωσης για τις απαιτήσεις με ταυτόχρονη διευκόλυνση ων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με τον χρόνο προσαρμογής στις απαιτήσεις. Έτσι έχουμε συνολική μετατόπιση από την γενική απαίτηση της 6ετίας που πρότεινε η Επιτροπή σε 3, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα ανάλογα με τα προϊόντα.

Συντηρητικοί Ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση της Κ. Κούνεβα να αναγνωριστεί ο υψηλός βαθμός μονοπώλησης της ψηφιακής οικονομίας από τις πολυεθνικές ως ανασταλτικός παράγοντας στην προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών του τομέα. Από την αναγνώριση αυτή θα προέκυπταν αντιμονοπωλιακές πολιτικές υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα.

Η γνωμοδότηση της Κ.Κούνεβα στην Επιτροπή Αναφορών, μαζί με τις παράλληλες γνωμοδοτήσεις που συζητούνται και ψηφίζονται σε άλλες συναρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνονται στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών η οποία θα υιοθετήσει το τελικό κείμενο επί του οποίου θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους εκπροσώπους των κρατών-μελών δηλαδ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας