Newsroom

Υπερψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο 4η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, των γνωστών PCI, τα οποία ξεχωρίζουν για την αυξημένη βαρύτητα που έχουν για την ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν για την 4η αναθεώρηση της λίστας, η οποία πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια, έγινε αποδεκτή με 443 ψήφους υπέρ, 169 ψήφους κατά και 36 αποχές.

Η ψηφοφορία αυτή, πέραν του ότι επισημοποιεί τη νέα γενιά Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, σηματοδοτεί την έμπρακτη στήριξη της Ένωσης σε συνολικά 32 έργα φυσικού αερίου των οποίων το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ.

Αν και έχουν διατυπωθεί κριτικές για το ότι η αναθεωρημένη λίστα των έργων περιλαμβάνει υποδομές που στην ουσία επεκτείνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, εν συγκρίσει με την 3η λίστα των PCIs, έχουν επιλεγεί 40% λιγότερα έργα φυσικού αερίου, όπως υπογράμμισε και η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson.

Δεδομένου άλλωστε ότι η χρηματοδοτική «κάνουλα» κλείνει ήδη από το 2021 για έργα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, η επιλεξιμότητα projects που σχετίζονται με το φυσικό αέριο θα εξαρτάται από την «πράσινη» διάσταση που δύνανται να αποκτήσουν ώστε να συνάδουν τελικά με τις στοχοθεσίες της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας», όπως η έγχυση βιομεθανίου και άλλων «πράσινων αερίων» στους αγωγούς.

Τα ελληνικά έργα της λίστας

Τα ελληνικά έργα της σχετικής λίστας είναι συνολικά 8, εκ των οποίων 3 σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και 5 με το φυσικό αέριο.

1) Η ηλεκτρική διασύνδεσης Νέας Σάντας-Μαρίτσα, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (ΑΔΜΗΕ)

2) Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από την Euroasia Interconnector, η αφορά στα τμήματα Ισραήλ-Κύπρος και Κύπρος-Κρήτη (δηλαδή πλην του Αττική-Κρήτη που δρομολογήθηκε τελικά ως εθνικό έργο από την Αριάδνη Interconnection)

3) Το σύστημα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το οποίο αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ

4) Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή

5) Ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, το γνωστό FSRU που αναπτύσσει η Gastrade

6) Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο πεδίο της Νότιας Καβάλας

7) Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med

8) Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας Ιταλίας Poseidon

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV