Μαρίνα
Ξυπνητού

Ως μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ο υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης εκτιμώντας ότι τα offshore αιολικά θα επιτρέψουν στη χώρα να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. 

Όπως σημείωσε μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, προβλέπονται επενδύσεις της τάξεως των 30-40 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί να παραχθούν κατά ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου για την ανάπτυξη των σχετικών projects, που θα προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και επανέλαβε ότι η χώρα διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό της Μεσογείου, με capacity factor πάνω από 50%, κάτι που θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στο ΑΕΠ της και στην κοινωνία.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Φυσικών Πόρων περιλαμβάνει 25 περιοχές συνολικής έκτασης 2,712 km2 και εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW. Τα Διαπόντια Νησιά στο Ιόνιο, ο Πατραϊκός, η Δυτική Κρήτη, η Ανατολική Κρήτη, η Ρόδος, η Δονούσα, η Γυάρος, οι Άγιοι Απόστολοι Εύβοιας και η Χίος είναι οι περιοχές που επιλέχθηκαν για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.  

Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες ΠΟΑΥΑΠ για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης για υπεράκτια αιολικά πάρκα εντοπίζονται στις εξής περιοχές:

-Στην ανατολική Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW

-Στη νότια Ρόδο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 300 MW και 550 MW 

-Στο κεντρικό Αιγαίο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 200 MW και 450 MW

-Στον άξονα Εύβοιας-Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW

-Στο Ιόνιο Πέλαγος, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.

Χρονοδιάγραμμα

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, εντός του μήνα αναμένεται η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου, ενώ η οριοθέτηση των πρώτων περιοχών εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου σε έναν χρόνο από σήμερα.

Μέσα στο 2024 θα «τρέξει» το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα, η ηγεσία του ΥΠΕΝ με χρηματοδότηση από το Κράτος σαν δημόσια δαπάνη,  μέσω ενός ειδικού φορέα στον οποίο θα συμμετέχει η ΕΔΕΥΕΠ και πιθανόν και ο ΑΔΜΗΕ θα διεξάγει όλες τις έρευνες που χρειάζονται οι πιθανοί επενδυτές αυτών των περιοχών εκ των προτέρων. Δηλαδή όταν γίνει ο διαγωνισμός θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα. Αυτά τα χρήματα θα ανακτηθούν σε δεύτερο χρόνο μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος κερδίσει τον διαγωνισμό θα πληρώνει και τα στοιχεία που αλλιώς θα έπρεπε να τα κάνει ο ίδιος.  

Έως το 2026 εκτιμάται ότι θα έχει η κυβέρνηση τα πλήρη δεδομένα όλων των περιοχών και τότε θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση. 

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή δύο πρώτων πιλοτικών offshore σταθερής έδρασης, συνολικής ισχύος 600 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον Όμιλο Κοπελούζου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV