Τον Σεπτέμβριο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, να έχει ολοκληρωθεί η σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα τρέξει τη διενέργεια των ερευνών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Θα έχει προηγηθεί, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα γίνει εντός του μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να υπογραφεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος που έχει συντάξει η ΕΔΕΥΕΠ, στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης φάσης πρόκειται να αναπτυχθούν έως το 2030-2032 έργα συνολικής ισχύος περί τα 1,3 Γιγαβάτ.
Η ΣΜΠΕ είχε τεθεί σε διαβούλευση τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σχολίων από την ΕΔΕΥΕΠ, έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές και το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβει και μερίδα των αντιδράσεων που τέθηκαν ώστε να αποφευχθούν πιθανές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα προκαλούσαν καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η εταιρεία ειδικού σκοπού, της οποίας το πράσινο φως δόθηκε με τον πρόσφατο νόμο που άνοιξε το δρόμο για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2026 να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027 στο πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Ο σχεδιασμός
Σε σχέση με τον σχεδιασμό, όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, το οικόπεδο «Κρήτη 1» θα είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, που δρομολογείται να γίνει μεταξύ 2026 – 2027.
Συνολικά, από τη «δεξαμενή» όλων των υποψήφιων περιοχών που έχουν περιληφθεί στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης, έχουν προκριθεί πέντε θαλασσοτεμάχια για το πρώτο «κύμα».
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός συγκεκριμένα περιλαμβάνει, τη Σητεία απέναντι από τον Αθερινόλακκο («Κρήτη 1»), τους Αγ. Αποστόλους νιοτιοανατολικά της Εύβοιας, τον Πατραικό, τη Ρόδο και τη Γυάρο.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 600 MW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, τα οποία θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Motor Oil.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας