Βαγγέλης
Θάνος

Με το πόδι πατημένο στο γκάζι οδεύουν προς την πράσινη ενέργεια οι χώρες της Ευρώπης και φυσικά η Ελλάδα. Η απόφαση για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 έχει σηματοδοτήσει μια επανάσταση για δημιουργία δομών που παράγουν ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πηγές. Οι εξελίξεις αυτές έχουν θέσει σε πρώτο πλάνο , αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα αιολικά πάρκα είναι από τις δομές που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα τέτοιες μονάδες βρίσκονται στην ξηρά, ωστόσο έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να κατασκευαστούν και εντός θαλάσσης.

Σύμφωνα με μελέτες η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό και μάλιστα αποτελεί το “δυνατό χαρτί” της χώρας για να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ως εκ τούτου μέσα στα επόμενα χρόνια ,αναμένεται η δημιουργία τέτοιων μονάδων και στα ελληνικά ύδατα.

Στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Ο στόχος του ΥΠΕΝ για εκπόνηση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και οι προβλέψεις για κατασκευές ισχύος τουλάχιστον 2 GW έως το 2030 και επενδύσεις σχεδόν 6 δισ. ευρώ, έχει ανοίξει την όρεξη των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών του εξωτερικού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εταιρείες από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία , την Αμερική , την Αγγλία και την Ολλανδία που ειδικεύονται στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στην Ελλάδα.

Μάλιστα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της Wind Europe, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Αιολικής Ενέργειας που γίνεται στην Κοπεγχάγη, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γ. Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει επαφές με εκπροσώπους των εταιρειών ώστε να τους ενημερώσει για το πλαίσιο που αφορά σε υπεράκτια αιολικά και στην Ελλάδα.

Μέσα και οι Έλληνες παίκτες

Φυσικά, γι αυτόν το πολλά υποσχόμενο κλάδο δεν γίνεται να μην εκφράσουν το ζεστό ενδιαφέρον τους και οι εγχώριοι μεγάλοι όμιλοι. Ήδη έχουν χτιστεί ισχυρές συμμαχίες με σκοπό τη διεκδίκηση τέτοιων έργων στο μέλλον.
Ο πρώτος “γάμος” έχει να κάνει με την Τέρνα Ενεργειακή και την Ocean Winds. Οι δύο εταιρείες έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα με ισχύ 1,5 GW.

Ο δεύτερος “γάμος” αφορά τη Mytilineos και την Copenhagen Infrastructrure Partners από τη Δανία. Οι δύο εταιρείες ένωσαν δυνάμεις με παρόμοιο στόχο.

Δυνατά στον τομέα θέλει να μπει και η ΔΕΗΑΝ. Η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ , βρίσκεται σε αναζήτηση ισχυρού συμμάχου για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αυστραλιανή Macquarie έχει εκφράσει το θερμό ενδιαφέρον γι αυτήν την εξέλιξη. Μάλιστα να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία, που πρόσφατα απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κατέχει εμπειρία από έργα πράσινης ενέργειας καθώς έχει προχωρήσει σε τέτοιες επενδύσεις στη Μ. Βρετανία.

Νομοθετικό πλαίσιο

Ωστόσο για να προχωρήσουν τέτοια έργα χρειάζεται να γίνουν κάποια απαραίτητα βήματα. Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει άμεσα στον χωροταξικό σχεδιασμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τον προσδιορισμό του Εθνικού Θαλάσσιου Χώρου.
Επόμενο βήμα αποτελεί ο προσδιορισμός των ευρύτερων περιοχών με την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων, όπως αιολικό δυναμικό, κλίση του πυθμένα, σεισμική δραστηριότητα ,τα κύματα κ.α. Μετέπειτα θα ακολουθήσει η επόμενη φάση για τον καθορισμό των Περιοχών Υπεράκτιων Έργων (Πολυγώνων) που θα βρίσκονται εντός της κάθε ευρύτερης περιοχής.

Φυσικά για κάθε περιοχή θα μεσολαβήσει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ουσιαστικά θα δίνει το πράσινο φως για την έναρξη υλοποίησης τέτοιων έργων.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα γίνει σταδιακά με χρονικό ορίζοντα το 2023.

Τι δείχνουν μελέτες

Σε πρόσφατη έρευνα με τίτλο “Υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ελλάδα:
Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις” που πραγματοποίησε η Alma Economics για λογαριασμό του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), εμφανίζονται πολύ ενθαρρυντικά ευρήματα.

INFOGRAPHIC Έρευνας / Πηγή ΕΛΙΑΜΕΠ
INFOGRAPHIC Έρευνας / Πηγή ΕΛΙΑΜΕΠ

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πρόσφατα αναπτυχθείσα πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία είναι η πλέον κατάλληλη για τα βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών.
Ένα υποθετικό πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο ενεργειακής ισχύος 495MW που βρίσκεται σε μέση απόσταση 10 χλμ. από την ακτή και σε βάθος 250 μ. αναμένεται να απαιτήσει επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το πάρκο αυτό μπορεί να παράξει περίπου 2 εκατ. MWh ετησίως σε διάστημα 25 ετών, καλύπτοντας περίπου το 4% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Ελλάδας και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,5 εκατ. τόνους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV