Βαγγέλης
Θάνος

Υπεγράφη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση σχετικά με τους όρους εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στην Ελλάδα. Με αυτόν το τρόπο ανοίγει ο δρόμος ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η γεωθερμική ενέργεια.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη για την είσοδο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας άλλης μιας μορφής πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ανάπτυξη της γεωθερμίας και τις ενεργειακής εκμετάλλευσης, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σύμφωνα με την απόφαση η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού στις μη χαρακτηρισμένες περιοχές της χώρας, πραγματοποιείται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές.

Από την απόφαση αποκλείονται οι περιοχές στις οποίες έχουν προηγουμένως εκμισθωθεί ή παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και για όσο χρόνο αυτά παραμένουν ισχυρά ή εάν εκτελούνται έρευνες, από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), δημόσιους ερευνητικούς φορείς, ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε συγκεκριμένο χώρο ή γεωθερμικό πεδίο βάσει εγκεκριμένου από το ΥΠΕΝ προγράμματος.

Εγγυητική Επιστολή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό οφείλουν να καταθέσουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό αόριστης χρονικής ισχύος. Το ποσό που καθορίζει η διακήρυξη δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ ούτε μεγαλύτερο των 60.000.

Οι ενδιαφερόμενοι στο φάκελο ενδιαφέροντος , έχουν τη δυνατότητα εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να περιλαμβάνουν και την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Επιπλέον,  η αίτηση ενδιαφέροντος πρέπει να περιλαμβάνει  την αναλυτική περιγραφή του προτεινόμενου ερευνητικού προγράμματος κατά στάδια και με χρονικό προγραμματισμό. Στο προτεινόμενο αναλυτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται τόσο οι ελάχιστες ερευνητικές εργασίες όσο και οι συμπληρωματικές, δηλαδή οι εργασίες που εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των πρώτων.

Σημεία γεωθερμικού δυναμικού

Με αφορμή την υπογραφή στους όρους για την εκμετάλλευση της γεωθερμικού δυναμικού, Γενικός Διευθυντής, Διονύσιος Γκούτης, της της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) δήλωσε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια νέα αρχή για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας.

Επίσης ανέφερε πως η ΕΑΓΜΕ προχωράει ήδη και στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα και πληροφορίες για τα γεωθερμικά σημεία της χώρας.

Τέλος ο κύριους Γκούτης, επεσήμανε πως το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να προσδιοριστούν και να οριοθετηθούν οι πλέον ενδεδειγμένοι και ώριμοι χώροι για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, με πρωταρχικό γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι είναι η γεωθερμία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ ,η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί μια ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, που παράγεται από την εκμετάλλευση του υπόγειου γεωθερμικού δυναμικού.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι ελάχιστο έως μηδενικό και μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να παράγει ηλεκτρική ή ακόμα και θερμική ενέργεια.

Για να θεωρηθεί ότι ένα υπόγειο θερμό ρευστό διαθέτει γεωθερμικό δυναμικό, πρέπει η θερμοκρασία του να είναι πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η χώρα μας εκτιμάται ότι διαθέτει ένα πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες γεωλογικές συνθήκες και μάλιστα χαρακτηρίζεται από τις πλέον ευνοημένες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περίπου 30 γεωθερμικά πεδία σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεση χρήση. Η γεωθερμική ενέργεια έχει ένα ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μπορεί να καλύψει μια σειρά από ενεργειακές ανάγκες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV