Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλους του Ομίλου εταιρειών LafargeHolcim.
Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η ανησυχία που εκφράζεται από την τοπική κοινωνία του Βόλου, λόγω της τροποποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του εργοστασίου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ. Στην πρόσφατη τροποποίηση τέθηκαν πρόσθετοι όροι για την αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων και του δευτερογενούς καύσιμου RDF, οι οποίοι αφορούν στις εγκαταστάσεις παραλαβής, αποθήκευσης και τροφοδοσίας των εναλλακτικών καυσίμων καθώς και στην υιοθέτηση των αυστηρών προδιαγραφών που οφείλονται να ακολουθούνται (για τις ποιοτικές προδιαγραφές το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15359:2011 και για τις δειγματοληψίες και τις μεθόδους ανάλυσης τα ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 15442 & ΕΝ 15443:2011).
Ο Αναπλ. Υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία αποτελεί στοιχείο της ορθής πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων, Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική στην Ευρωπαϊκή πολιτική, επιβεβλημένη με βάση τη στρατηγική προσαρμογής και πρόληψης της κλιματικής αλλαγής, μειώνει σημαντικά τους ρύπους σε σύγκριση με τα σημερινά χρησιμοποιούμενα καύσιμα, βελτιώνει την παραγωγικότητα, μειώνει το κόστος, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της τσιμεντοβιομηχανίας και στηρίζει την εργασία σε αυτό τον κλάδο.
Με τη χρήση εναλλακτικών και δευτερογενών καυσίμων μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το κόστος της ενέργειας καθώς και το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων, περιορίζοντας την ανάγκη για χώρους ταφής. Η αξιοποίηση RDF στην τσιμεντοβιομηχανία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις δράσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, που έτσι κι αλλιώς προηγούνται, αλλά τις συμπληρώνει, μειώνοντας την ταφή και την απώλεια πόρων.
Ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την ανάγκη εφαρμογής απολύτως ασφαλών διαδικασιών, με πιο απαιτητικές διαδικασίες ελέγχου των εισερχόμενων εναλλακτικών καυσίμων και των αερίων εκπομπών και με αυστηρότερα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όρια. Ζήτησε δε όλες οι διαδικασίες εισόδου των εναλλακτικών καυσίμων στην Τσιμεντοβιομηχανία να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και εποπτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών.
Γενικότερα η μετάβαση της χώρας στην περίοδο παραγωγής και χρήσης δευτερογενών καυσίμων οφείλει να γίνει με τη χρήση των βέλτιστων τεχνολογιών, πλήρη έλεγχο και με αυστηρή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών και διαφανείς διαδικασίες. Και αυτές οι υποχρεώσεις αφορούν τους ΦΟΔΣΑ, τους επαγγελματίες του τομέα περιβάλλοντος και τις επιχειρήσεις παραγωγής και αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων και αποβλήτων.
Οι εκπρόσωποι της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ δήλωσαν ότι η πολιτική της επιχείρησης συμφωνεί απόλυτα με το ανωτέρω πλαίσιο και ο αναπλ. Υπουργός δεσμεύτηκε η συζήτηση αυτή να επεκταθεί και με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος.
Ειδικότερα για το εργοστάσιο του Βόλου εξετάστηκαν οι νέοι όροι που τέθηκαν με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες (IPPC, IED) και τα σχετικά εγχειρίδια (BREF) που αφορούν τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές, δηλαδή τις τεχνικές που συμβάλλουν στην πρόληψη ή τον περιορισμό της ρύπανσης (BAT Reference Documents-BREFs) και διαπιστώθηκε η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των ορίων, από τα προβλεπόμενα στην κείμενη Νομοθεσία, αλλά και η αύξηση της συχνότητας των απαιτούμενων μετρήσεων στους αέριους ρύπους και στους πιθανούς επικίνδυνους ρυπαντές.
Με πρόταση του αναπλ. Υπουργού αποφασίστηκε η μείωση των ορίων εκπομπών σε δυο βασικούς αέριους ρύπους, και ειδικότερα στο SO2 από 200 mg/Nm3 σε 50 mg/Nm3 και στο TOC (ολικός οργανικός άνθρακας) από 40 mg/Nm3 σε 30 mg/Nm3.
Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ δεσμεύτηκε για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που θέτει η Πολιτεία και για την επαναλειτουργία συστήματος on-line καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών, με πλήρη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, με πρόσβαση σε αυτήν και της τοπικής κοινωνίας.
Η επιχείρηση δεσμεύτηκε επίσης για την υλοποίηση διπλάσιων ελέγχων ετησίως για διοξίνες και φουράνια, από τους προβλεπόμενους στην αντίστοιχη Νομοθεσία. Επίσης τα όρια σε χλώριο και υδράργυρο, όπως ορίζονται από τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά πρότυπα (ΕΝ 15359:2011) για τα εισερχόμενα εναλλακτικά καύσιμα, και τα όρια αερίων εκπομπών (ΙΕD 36060/2013) να ελέγχονται αυστηρά και, σε περίπτωση υπερβάσεων, να οδηγούν σε άμεση παύση τροφοδοσίας των εναλλακτικών καυσίμων.
Το ΥΠΕΝ θα επεξεργαστεί και θα θεσμοθετήσει, σε επίπεδο χώρας, διαδικασίες ελέγχου των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και ασφαλής χρήση τους. Παράλληλα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, που έχουν την αντίστοιχη αρμοδιότητα, και αξιοποιώντας και το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα εξασφαλίσει ότι έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός και η λειτουργία χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη ασφάλεια για την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ συγκροτείται Ανεξάρτητος Ελεγκτικός Μηχανισμός, για την παρακολούθηση της αξιοποίησης των εναλλακτικών καυσίμων στα εργοστάσια τσιμέντου σύμφωνα με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προδιαγραφές.
Η λειτουργία του Ανεξάρτητου Ελεγκτικού Μηχανισμού θα αποτελέσει εγγύηση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κύρια προς την κοινωνία, για την πλήρη και αυστηρή τήρηση όλων των απαιτήσεων και των προδιαγραφών αλλά και για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις όποιες επιπτώσεις σε αυτό από την μετάβαση από συμβατικά σε εναλλακτικά καύσιμα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας