Νίκος
Καραγιάννης

Υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου το μεγάλο οδικό έργο κατασκευής της Σήραγγας Κλεισούρας. Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΚΤΩΡ με ποσοστό έκπτωσης 16,72%. Η μεγάλη τεχνική εταιρεία ξεκινά ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο, αυτή τη φορά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. 

Να θυμίσουμε πως πρόσφατα υπέγραψε για το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, την παράκαμψη Προβατώνα στον Έβρο, ενώ υπό κατασκευή έχει και έργο στον κάθετο Ξάνθη-Σύνορα, τμήμα του Πάτρα-Πύργος και την οδική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας. 

Η σήραγγα Κλεισούρας θα κατασκευαστεί ως τμήμα της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Πτολεμαϊδας. Το έργο εκτελείται στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης. Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο καθώς περνά από δύσκολες γεωλογικά περιοχές. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 19 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο, τότε η εργολαβία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ εκτιμήθηκε σε 71,07 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 57,32 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ταυτότητα του έργου

Αντικείμενο του υπόψη έργου αποτελεί η πλήρης κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα Διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία έχει μήκος 10,40 χλμ. Περίπου και συνολικό πλάτος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 8,0μ., περιλαμβάνοντας, μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75μ ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25μ.Στα πλαίσια κατασκευής της αρτηρίας προβλέπεται και η κατασκευή:

• τεσσάρων (4) ισόπεδων κόμβων:

• της σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο

• μίας (1) γέφυρας (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου,

• τεσσάρων (4) Κάτω Διαβάσεων

• δυο κτιρίων στα μέτωπα της σήραγγας

καθώς και η πλήρης αποκατάστασης των συνδέσεων υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV