Connect with us

Έργα πόλης

Υπεγράφη το κτιριακό έργο αποπεράτωσης του Ωδείου Αθηνών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Υπεγράφη το σημαντικό κτιριακό έργο για την ολοκλήρωση του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 μα ανάδοχο την εταιρεία ΕΤΒΟ ΑΤΕ.

Το έργο αφορά την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του Ωδείου Αθηνών. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε βγει στον αέρα το 2014 (!!), με Αναθέτουσα Αρχή τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο «Ωδείον Αθηνών-1871» . Στον διαγωνισμό είχαν κατατεθεί συνολικά 14 προσφορές.

Το αρχικό κόστος του έργου είναι 7,76εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 6,26εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 345 ημέρες οπότε αν δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις, το κτίριο του Ωδείου Αθηνών θα έχει ανακαινιστεί μέχρι τα μέσα καλοκαιριού του 2020.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής στον Άξονα Προτεραιότητας 06: «Βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Ωδείο Αθηνών –που ιδρύθηκε το 1871, αποτελεί σωματείο και εποπτεύεται σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σχεδιάζει την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμού των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών του, και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου –ιδιοκτησίας της ΕΤ.Α.Δ., προς παραχώρηση.

Το κτίριο, συνολικής επιφανείας 13.800 τ.μ., αποτελείται από 3 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια (κτίρια 1, 2, 3), που οργανώνονται σε 2 υπέργειους ορόφους και υπόγεια επίπεδα κυρίων χρήσεων, γύρω από 2 αίθρια. Αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη, του αρχιτέκτονα Ι. Δεσποτόπουλου, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1970, αλλά παρέμεινε —ελλείψει πόρων— εσωτερικά ημιτελές. Η ιδιοκτησία περιβάλλεται από δημόσιο πάρκο της ΕΤ.Α.Δ., έκτασης 9.880 τ.μ..

Το συνολικό έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού του Ωδείου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε 3 διακριτές φάσεις: Η Α’ φάση αφορά σε χρήσεις πολιτισμού, η δεύτερη σε χρήσεις παιδείας και η τρίτη στη διαμόρφωση τού περιβάλλοντος χώρου.

Αντικείμενο της παρούσας δημοπράτησης είναι ο σχεδιασμός της Α’ φάσης – χρήσεων πολιτισμού, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αυτόνομα από τη Σχολή. Στόχος η ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ευρύτερα αναπτυξιακών χρήσεων, που περιλαμβάνει:

Στο κτίριο 1:

— την αποπεράτωση τού αμφιθεάτρου, δυναμικότητας 600 θέσεων (είσοδος από την οδό Ρηγίλλης), ως αμφιθεάτρου λόγου, θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου και συνεδρίων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους (καμαρίνια, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.)· μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις μουσικής με ηλεκτρονικό ήχο, προβολές και χορό, ενώ θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες, με δυνατότητες συνένωσής τους,
— την αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και τη διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων,
— τη μετατροπή τού ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης.

Στο κτίριο 3:

— τη διαμόρφωση του β’ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης –για πρώτη φορά στην ΕΛΛΑΔΑ– του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Μ.S.M. της Ν. Υόρκης.

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «καρδιά» των «έξυπνων» πόλεων θα χτυπήσει στην Αθήνα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πανεπιστημίου Αθήνα

Συνέδριο καινοτομίας με θέμα: «Έξυπνες Πόλεις και Βιώσιμη Διαχείριση της Ενέργειας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στους χώρους του The HUB Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα). Στόχος είναι να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ουγγρικών και ελληνικών εταιρειών.

O Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας (HEPA) σε συνεργασία με το Foundation επιχειρούν να φέρουν κοντά το ελληνικό και το ουγγρικό οικοσύστημα αναδεικνύοντας τις βέλτιστες πρακτικές και λύσεις στους τομείς Smart Cities και Sustainable Energy Management, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και τη δημιουργία ενός πλαισίου για εμπορικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Εκπρόσωποι από σημαντικές ουγγρικές τεχνολογικές εταιρείες και επενδυτές θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες για τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη βιωσιμότητα που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

«Αναρωτιέστε γιατί η Ουγγαρία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία οικοσυστήματα καινοτομίας; Γιατί στην Ουγγαρία επενδύθηκαν τεράστια ποσά τις τελευταίες δεκαετίες και έχει στο ιστορικό της 13 βραβεία Νόμπελ, κυρίως στον τομέα της καινοτομίας; Μπορεί η Ελλάδα να διδαχθεί από αυτά τα παραδείγματα και να κερδίσει το στοίχημα για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Business Grove.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία του προγράμματος «Ηλέκτρα»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτιριο, Σκαλωσια

Ερώτηση για την πορεία του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, «Ηλέκτρα», κατέθεσαν σαράντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή και συνολική αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων σχεδιάστηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ανακοινώθηκε επισήμως στις 12/06/2019 και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του καθορίστηκαν στη συνέχεια με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ με δυνατότητα παράτασης και τροποποίησης, μέσω της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), τόσο για το στάδιο της κατασκευής, όσο και για την ωρίμανση μελετών.

Δίνεται ακόμη η δυνατότητα εφαρμογής κοινών προδιαγραφών και κανόνων υλοποίησης του προγράμματος για όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Με στόχο την άμεση ενεργοποίηση και το βέλτιστο σχεδιασμό του προγράμματος, ορίστηκε επιπλέον πιλοτική φάση υλοποίησης του προγράμματος, όπου ήταν έτοιμα να ενταχθούν ήδη ώριμα, προς δημοπράτηση έργα 12 φορέων, όπως σχολεία, ΑΕΙ, Νοσοκομεία, κολυμβητήρια και λοιπά δημοτικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παρά το σχεδιασμό που παραδόθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τις έκτοτε εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ, έως σήμερα, το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» δεν έχει ξεκινήσει η πιλοτική του φάση και δεν αξιοποιείται το βασικό χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων συνδέεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεπάγεται σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την άμεση εκκίνηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» και με ποιες ενδεχόμενες τροποποιήσεις;

2. Θα αξιοποιήσει και εμπλουτίσει τους πίνακες με τα προτεινόμενα έργα;

3. Θα ενεργοποιήσει το ρόλο του ενεργειακού υπεύθυνου δημοσίων κτιρίων καθώς και την διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής ενεργειακής αποτύπωσης των δημοσίων κτιρίων που ήδη έχει αναπτύξει ΥΠΕΝ και λειτούργησε πιλοτικά (οδηγία 2012/27/E.U);

4. Θα αξιοποιήσετε το δάνειο της ΕΤΕΠ για την ωρίμανση μελετών και την συνολική αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων;

5. Ποια επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα προτίθεται να ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση ΝΔ, με δεδομένο και το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής που ορίζει η Οδηγία 2018/844/ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτιρίων (και όχι μόνο αυτών δημόσιας ιδιοκτησίας), αλλά και τους ενδεχομένως πιο φιλόδοξους στόχους;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Παρεμβάσεις σε αύλειους χώρους σχολείων από τον Δήμο Πατρέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έργα συντήρησης σε σχολείο

Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί πρόγραμμα παρεμβάσεων στους αύλειους χώρους των σχολείων του Δήμου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε 10 σχολεία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που αφορά στην Επισκευή – Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων και Συντηρήσεις Αύλειων Χώρων Σχολικών Μονάδων που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ παρεμβάσεις που αφορούν τους αύλειους χώρους των παρακάτω σχολείων:

– Νηπιαγωγείο Κάτω Καστριτσίου

– Νηπιαγωγείο Μαυρομαδύλας

– 2ο Δημοτικό Σχολείο

– 4ο Δημοτικό Σχολείο

– 59ο Δημοτικό Σχολείο

– 60 και 19ο Δημοτικό Σχολείο

– Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας

– 2ο Γυμνάσιο

– 3ο Λύκειο

– 4ο Λύκειο

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα