fbpx
Connect with us

Έργα πόλης

Υπεγράφη το κτιριακό έργο αποπεράτωσης του Ωδείου Αθηνών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Υπεγράφη το σημαντικό κτιριακό έργο για την ολοκλήρωση του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 μα ανάδοχο την εταιρεία ΕΤΒΟ ΑΤΕ.

Το έργο αφορά την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του Ωδείου Αθηνών. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε βγει στον αέρα το 2014 (!!), με Αναθέτουσα Αρχή τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο «Ωδείον Αθηνών-1871» . Στον διαγωνισμό είχαν κατατεθεί συνολικά 14 προσφορές.

Το αρχικό κόστος του έργου είναι 7,76εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 6,26εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 345 ημέρες οπότε αν δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις, το κτίριο του Ωδείου Αθηνών θα έχει ανακαινιστεί μέχρι τα μέσα καλοκαιριού του 2020.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής στον Άξονα Προτεραιότητας 06: «Βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Ωδείο Αθηνών –που ιδρύθηκε το 1871, αποτελεί σωματείο και εποπτεύεται σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σχεδιάζει την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμού των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών του, και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου –ιδιοκτησίας της ΕΤ.Α.Δ., προς παραχώρηση.

Το κτίριο, συνολικής επιφανείας 13.800 τ.μ., αποτελείται από 3 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια (κτίρια 1, 2, 3), που οργανώνονται σε 2 υπέργειους ορόφους και υπόγεια επίπεδα κυρίων χρήσεων, γύρω από 2 αίθρια. Αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη, του αρχιτέκτονα Ι. Δεσποτόπουλου, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1970, αλλά παρέμεινε —ελλείψει πόρων— εσωτερικά ημιτελές. Η ιδιοκτησία περιβάλλεται από δημόσιο πάρκο της ΕΤ.Α.Δ., έκτασης 9.880 τ.μ..

Το συνολικό έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού του Ωδείου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε 3 διακριτές φάσεις: Η Α’ φάση αφορά σε χρήσεις πολιτισμού, η δεύτερη σε χρήσεις παιδείας και η τρίτη στη διαμόρφωση τού περιβάλλοντος χώρου.

Αντικείμενο της παρούσας δημοπράτησης είναι ο σχεδιασμός της Α’ φάσης – χρήσεων πολιτισμού, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αυτόνομα από τη Σχολή. Στόχος η ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ευρύτερα αναπτυξιακών χρήσεων, που περιλαμβάνει:

Στο κτίριο 1:

— την αποπεράτωση τού αμφιθεάτρου, δυναμικότητας 600 θέσεων (είσοδος από την οδό Ρηγίλλης), ως αμφιθεάτρου λόγου, θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου και συνεδρίων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους (καμαρίνια, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.)· μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις μουσικής με ηλεκτρονικό ήχο, προβολές και χορό, ενώ θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες, με δυνατότητες συνένωσής τους,
— την αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και τη διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων,
— τη μετατροπή τού ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης.

Στο κτίριο 3:

— τη διαμόρφωση του β’ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης –για πρώτη φορά στην ΕΛΛΑΔΑ– του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Μ.S.M. της Ν. Υόρκης.

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Εγκαίνια για νέο βρεφονηπιακό σταθμό στον Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Νηπιαγωγείο

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης εγκαινίασε τον δεύτερο Βρεφονηπιακό Σταθμό, ο οποίος ανακαινίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Σταθμοί Χαράς» της εταιρείας ΙΚΕΑ και του Ομίλου FOURLIS.

Πρόκειται για τον 16ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, που βρίσκεται στα Καμίνια, ενώ μέσω του ίδιου προγράμματος έχει ήδη ανακαινιστεί ο 3ος Βρεφονηπιακός Σταθμός. Σημειώνεται, ότι ο 16ος Βρεφονηπιακός Σταθμός, μετά από αλλαγή χρήσης, από Παιδικός, φιλοξενεί πλέον βρέφη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι ο δεύτερος παιδικός σταθμός της πόλης που ανακαινίζεται μέσω του προγράμματος «Σταθμοί Χαράς». «Καταφέραμε οι δύο αυτοί σταθμοί να είναι πιο ανθρώπινοι, με πιο καθαρούς και πιο φωτεινούς χώρους για να περνούν τα παιδιά πιο ευχάριστα τις ώρες τους», επεσήμανε ο κ. Μώραλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι με το μεράκι και την αγάπη τους για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών υπερβάλλουν εαυτόν και εξήρε τη συμβολή της Αντιδημάρχου κυρίας Ζηλάκου, λέγοντας ότι γίνεται μία προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με το οποίο ο δήμος θα δημιουργήσει δύο νέους παιδικούς σταθμούς τα επόμενα χρόνια. Ο ένας από αυτούς είναι στα Καμίνια, στην οδό Μουτσοπούλου, στον παλιό κινηματογράφο Γκλόρια.

Ήδη, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στις διαδικασίες για την αγορά του οικοπέδου και για τη μετατροπή του, μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, σε έναν σύγχρονο μεγάλο Βρεφονηπιακό Σταθμό, ο οποίος θα καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών στα Καμίνια.

Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και Βρεφονηπιακών Σταθμών κα Χαραλαμπία Ζηλάκου, σε δήλωσή της, εξέφρασε τη χαρά της, διότι με την συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την εταιρία ΙΚΕΑ και τον όμιλο FOURLIS έγινε δυνατή η ανακαίνιση δύο Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά. Αυτή η συνεργασία, τόνισε, θα συνεχιστεί και στο μέλλον με στόχο κάθε χρόνο να ανακαινίζονται δύο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου μας.

«Το ευχάριστο περιβάλλον που δημιουργείται χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά και βέβαια και στους γονείς και αυτό είναι πολύ σημαντικό», επεσήμανε η κα Ζηλάκου. «Η δημιουργία νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών αποτελεί προτεραιότητα, γιατί οι ανάγκες στην πόλη μας είναι πολύ μεγάλες», σημείωσε η κα Ζηλάκου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, η αναβάθμιση των κεντρικών αγορών Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και με ποσό €20 εκατ. θα γίνει η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Κεντρική Αγορά Αθηνών -ΟΚΑA Α.Ε.) και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΚΑΘ Α.Ε.).

Οι προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να υποβληθούν έως τις ‪30 Απριλίου 2020 και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών των δικαιούχων στις εγκαταστάσεις τους σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι άμεσες επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού και η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ως μέσο εκσυγχρονισμού βασικών λειτουργιών τους.

Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν την ανέγερση νέων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, την ενεργειακή αναβάθμισή τους, υποδομές σύνδεσης με οδικούς και τυχόν σιδηροδρομικούς άξονες, δημιουργία νέων ή και ανακατασκευή των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης, δημιουργία ή αναδιαμόρφωση χώρων φόρτωσης -εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, κ.α. Επίσης βοηθητικό μηχανολογικό εξοπλισμό, εξειδικευμένα λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού, πιστοποίηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και μελέτες ωρίμανσης των έργων.

Ο δικαιούχος, πέραν των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης υποχρεούται τρία έτη μετά από την έκδοση της βεβαίωσης ολοκλήρωσης, να μην προβεί σε παύση ή μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας της ενισχυθείσας επένδυσης, να μην προβεί σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επένδυσης και να μην μεταβιβάσει πάγια περιουσιακά στοιχεία που έχουν ενισχυθεί. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται ολική επιστροφή της δημόσιας επιχορήγησης. Επιπροσθέτως η ενισχυθείσα επιχείρηση οφείλει να λειτουργεί πραγματικά για τρία έτη μετά την έκδοση της βεβαίωσης ολοκλήρωσης στον δικαιούχο.

Οι παρεμβάσεις που προωθούνται αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένους υποδοχείς με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με υποστηρικτικές, για τη λειτουργία τους, υποδομές και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας και οικονομιών κλίμακας.

Υπενθυμίζεται ότι ΟΚΑΑ και ΚΑΘ αποτελούν δημόσιες επιχειρήσεις με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Κρήτη: Υπογράφηκε έργο αποκατάστασης των ενετικών τειχών στο Ηράκλειο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ηράκλειο Κρήτης πόλη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε το έργο στερέωσης και αποκατάστασης  των ενετικών τειχών Ηρακλείου κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ. Πρόκειται για το έργο «στερέωση και αποκατάσταση ενετικών τειχών Ηρακλείου, του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο – Αγίου Φραγκίσκου».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.516.719 ευρώ και περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση του τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ. Συγκεκριμένα αφορά το ευθύγραμμο τμήμα κορτίνα Μπέμπο – Αγ. Φρακίσκου και το αντίστοιχο καμπύλο τμήμα orecchione μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Το τμήμα των ενετικών τειχών Ηρακλείου, αποτελεί τη μεγαλύτερη και αρτιότερη αμυντική κατασκευή, σύμφωνα με το προμαχωνικό σύστημα, των Ενετών στο νησί.  Το 2012 κηρύχθηκε και οριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης του Ηρακλείου.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του μνημείου το οποίο έχει υποστεί βλάβες που οφείλονται στις αυξημένες ωθήσεις των γαιών στη λιθοδομή. Κρίσιμη παράμετρος για την ευστάθεια του τείχους είναι η επιβάρυνση με τα φορτία της κυκλοφορίας της οδού Μποφώρ η οποία έχει μειωθεί με τις σχετικά πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Με το έργο προβλέπεται εσωτερική  ενίσχυση του τείχους με συστοιχία πασσάλων παράλληλα στην την εσωτερική πλευρά του και αποκατάσταση της λίθινης επένδυσης δηλαδή της εξωτερικής πλευράς του.

Το ευθύγραμμο τμήμα του έργου έχει μήκος 240 μ. και ύψος 10,75 έως 19,60 μ. Στο έργο προβλέπονται:  Ενίσχυση του επιχώματος – λιθεπένδυσης με συστοιχία πασσάλων παράλληλα με την εσωτερική πλευρά του τείχους, συμπλήρωση με λιθοδομή του παραπέτου από την εσωτερική πλευρά στην ίδια στάθμη με σκοπό την αύξηση του πάχους του σε 1,5 μ. παρόμοια με την υφισταμένη, εκσκαφές και διερευνητικές ανασκαφικές τομές για την εύρεση του ίχνους της εσωτερικής παρειάς του τείχους, καθαρισμός παρασιτικής βλάστησης, τοπικές ανακτήσεις, τοπικές συμπληρώσεις ελλειπόντων λίθων, συμπλήρωση εξωτερικής παρειάς λίθου, λιθοσυρραφές, επισκευή και διατήρηση παλαιών αρμολογημάτων, εφαρμογή ενεμάτων, κατασκευή πυκνού δικτύου αποστράγγισης στη λιθοδομή του τείχους και παραγωγή σχετικού ενημερωτικού υλικού.

Με την ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης θα αποδοθεί στην πόλη του Ηρακλείου άλλο ένα τμήμα των εντυπωσιακών τειχών, στερεωμένο και ασφαλές τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους πολυάριθμους επισκέπτες της.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα