Νίκος
Καραγιάννης

Υπεγράφη το σημαντικό κτιριακό έργο για την ολοκλήρωση του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 μα ανάδοχο την εταιρεία ΕΤΒΟ ΑΤΕ.

Το έργο αφορά την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του Ωδείου Αθηνών. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε βγει στον αέρα το 2014 (!!), με Αναθέτουσα Αρχή τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο “Ωδείον Αθηνών-1871” . Στον διαγωνισμό είχαν κατατεθεί συνολικά 14 προσφορές.

Το αρχικό κόστος του έργου είναι 7,76εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 6,26εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 345 ημέρες οπότε αν δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις, το κτίριο του Ωδείου Αθηνών θα έχει ανακαινιστεί μέχρι τα μέσα καλοκαιριού του 2020.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής στον Άξονα Προτεραιότητας 06: «Βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Ωδείο Αθηνών –που ιδρύθηκε το 1871, αποτελεί σωματείο και εποπτεύεται σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σχεδιάζει την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμού των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών του, και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου –ιδιοκτησίας της ΕΤ.Α.Δ., προς παραχώρηση.

Το κτίριο, συνολικής επιφανείας 13.800 τ.μ., αποτελείται από 3 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια (κτίρια 1, 2, 3), που οργανώνονται σε 2 υπέργειους ορόφους και υπόγεια επίπεδα κυρίων χρήσεων, γύρω από 2 αίθρια. Αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη, του αρχιτέκτονα Ι. Δεσποτόπουλου, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1970, αλλά παρέμεινε —ελλείψει πόρων— εσωτερικά ημιτελές. Η ιδιοκτησία περιβάλλεται από δημόσιο πάρκο της ΕΤ.Α.Δ., έκτασης 9.880 τ.μ..

Το συνολικό έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού του Ωδείου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε 3 διακριτές φάσεις: Η Α’ φάση αφορά σε χρήσεις πολιτισμού, η δεύτερη σε χρήσεις παιδείας και η τρίτη στη διαμόρφωση τού περιβάλλοντος χώρου.

Αντικείμενο της παρούσας δημοπράτησης είναι ο σχεδιασμός της Α’ φάσης – χρήσεων πολιτισμού, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αυτόνομα από τη Σχολή. Στόχος η ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ευρύτερα αναπτυξιακών χρήσεων, που περιλαμβάνει:

Στο κτίριο 1:

— την αποπεράτωση τού αμφιθεάτρου, δυναμικότητας 600 θέσεων (είσοδος από την οδό Ρηγίλλης), ως αμφιθεάτρου λόγου, θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου και συνεδρίων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους (καμαρίνια, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.)· μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις μουσικής με ηλεκτρονικό ήχο, προβολές και χορό, ενώ θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες, με δυνατότητες συνένωσής τους,
— την αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και τη διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων,
— τη μετατροπή τού ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης.

Στο κτίριο 3:

— τη διαμόρφωση του β’ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης –για πρώτη φορά στην ΕΛΛΑΔΑ– του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Μ.S.M. της Ν. Υόρκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV