Newsroom

Στην υπογραφή του εργολαβικού συμφωνητικού, για το έργο αξιοποίησης και επανάχρησης του παλαιού Δημαρχείου (στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Δαρειώτου), προχώρησε, την Πέμπτη (22/12/2022) ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, με τον εκπρόσωπο του ανάδοχου του έργου, της ΛΑΚΩΝ ΑΤΕ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 2.050.000 € και θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 18 μήνες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιούμης, τόνισε: «Είναι μια σημαντική μέρα, διότι για ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια του Δήμου Τρίπολης, το παλαιό Δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης, υπογράφουμε τη σύμβαση της πλήρους ανακαίνισης του.

Σκοπός είναι το παλαιό Δημαρχείο να γίνει ένα σύγχρονο κτίριο, για να μπορεί να είναι πάλι η φυσική έδρα του Δήμου, χωρίς να σημαίνει ότι θα καταργηθεί το υπάρχον Δημαρχείο.

Υποβάλλαμε πρόταση το 2020 στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εγκρίθηκε και προχωρήσαμε στη διαδικασία της δημοπράτησης, ενώ σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση.

Από σήμερα, εγκαθίσταται ο ανάδοχος και θα ξεκινήσει πολύ σύντομα τις εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου.

Ένα κτίριο που έχει πάνω από 100 χρόνια ζωής, θα πάρει μια σύγχρονη μορφή εσωτερικά. Στο ισόγειο, θα γίνει μία μεγάλη αίθουσα για τις συνεδρίασες του Δημοτικού Συμβουλίου και στον πρώτο όροφο προβλέπεται αίθουσα για εκδηλώσεις.

Το κτίριο, ως διατηρητέο, εξωτερικά θα συνεχίσει να έχει την ίδια μορφή.

Στόχος της δημοτικής μας αρχής είναι όλα τα εμβληματικά κτίρια του δήμου, να ανακαινιστούν, ώστε να είναι σύγχρονα ως προς τη λειτουργία τους.

Αυτή την περίοδο, τρέχει η δημοπράτηση για το Πνευματικό Κέντρο και αναμένουμε τις οριστικές υπογραφές ένταξης, για τη Βίλα Τουρκοβασίλη, όπου θα γίνει ένα σύγχρονο κτίριο Πολιτισμού.

Ο στόχος που είχαμε θέσει, από την αρχή της θητείας, για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Τρίπολης, υλοποιείται σταδιακά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ανάδοχου ευχήθηκε να πάνε όλα καλά, τόνισε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί υλοποιεί και άλλα έργα και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να προσφέρουμε στην Τρίπολη».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το Κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου, ιδιοκτησίας του Δήμου Τριπόλεως, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο βάσει της με Αριθμό Πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/32719/513/19.04.2012 (ΦΕΚ 145ΑΑΠ/2012) Απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1Β του Ν. 3028/2002 και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, διότι διαθέτει αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, ενώ λόγω της χρήσης του έχει ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική σημασία

Πρόκειται για κτίριο που η κατασκευή του τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα. Κατασκευάστηκε αρχικά ως κατοικία του φαρμακοποιού Γρηγορίου Δαρειώτη (εξ’ ού και το όνομα της οδού στην οποία βρίσκεται), ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στον Δήμο. Παλαιό Συμβόλαιο με χρονολογία 1927 αναφέρει τη χρήση του ως Δημαρχείου, ενώ στις μέρες μας στεγάζει δευτερεύουσες Υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης.

Η Μελέτη αφορά εργασίες που απαιτούνται για να μπορέσει το κτίριο να δεχθεί την εγκατάσταση των κεντρικών Υπηρεσιών του Δήμου Τριπόλεως, την δημιουργία Αίθουσας αμφιθεατρικής διάταξης για τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης και ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων που θα εξυπηρετεί διάφορες εκδηλώσεις ή και εκθέσεις.

Η λειτουργική διάρθρωση της πρότασης ακολουθεί τον υφιστάμενο διαχωρισμό στα δύο επιμέρους κτίσματα.

Η πρώτη αφορά το αρχικό λιθόκτιστο κτίσμα, όπου εγκαθίστανται οι κεντρικές Υπηρεσίες του Δήμου και η δεύτερη το νεώτερο κτίριο, όπου διαμορφώνονται οι χώροι της Αίθουσας Δ.Σ. και της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο Ισόγειο και στον Όροφο αντίστοιχα.

Λόγω της σημαντικής ιστορικής αξίας του κτίσματος, οι προτεινόμενες επεμβάσεις αποσκοπούν στη διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των ανωτέρω, στην προσπάθεια διατήρησης της αρχικής του φυσιογνωμίας και στην ομαλή ένταξη των νέων λειτουργιών όπως εμφανίζονται στην παρούσα Μελέτη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV