Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Yπεγράφη και ξεκινά το έργο αναβάθμισης του λιμένα Φούρνων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπεγράφη και ξεκινά το σημαντικό λιμενικό έργο για την επισκευή, ενίσχυση και διαπλάτυνση του βόρειου προβλήτα του λιμένα Φούρνων. Το έργο στο ακριτικό νησί ανέλαβε η τεχνική εταιρεία SICAP με ποσοστό έκπτωσης 52%. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Αιγαίου

Το αρχικό κόστος του έργου ήταν 6,9εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 5,56εκατ.ευρώ). Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2018 και η αποσφράγιση των προσφορών είχε γίνει στις 30 Νοεμβρίου. Συνολικά προσφορά κατέθεσαν 8 σχήματα.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει καθοριστεί σε 730 ημέρες (περίπου 24 μήνες). Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η επισκευή / ενίσχυση και διαπλάτυνση αφορά στο εγκάρσιο αρχικό τμήμα τού υφιστάμενου βόρειου προβλήτα μήκους 45 μ. και πλάτους 6,0 μ. Το υφιστάμενο έργο διαπλατύνεται στις 2 πλευρές του και έως συνολικού πλάτους 12,0 μ. περίπου. Η διαπλάτυνση στην εξωτερική του πλευρά, πραγματοποιείται μετά την άρση των υφιστάμενων φυσικών ογκολίθων εξωτερικής θωράκισης, καθώς και τον / την καθαρισμό / εκσκαφή τυχόν υφιστάμενων λιθορριπών φίλτρου ή/και λοιπών υλικών επιχώσεων, έως το όριο καθαίρεσης του υφιστάμενου έργου, που καθορίζεται από τον υφιστάμενο προφυλακτήριο τοίχο, τμήμα του οποίου καθαιρείται.

Αναλυτικότερα, στην περιοχή εξωτερικά του υφιστάμενου πρανούς προστασίας, προβλέπεται η καθαίρεση του υφιστάμενου τοιχίου μέχρι και 10,0 μ. από το σημερινό άκρο του έργου στο σημείο Β14. Ακολουθεί η άρση των υφιστάμενων φυσικών ογκολίθων – λίθων, μέχρι και τη στάθμη ±0,0 (Μ.Σ.Θ.). Η έκταση των εργασιών άρσης – εκσκαφής παρουσιάζεται στο σχ. Λ.03 «Διάγραμμα εκσκαφών – Βόρειος προβλήτας».

Το νέο πρανές επαναδιαμορφώνεται με μόρφωση στρώσης φίλτρου από λίθους 300 έως 500 χγρ., που κατάλληλα συμπληρώνεται, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, που θα συναντηθούν μετά την άρση των υφιστάμενων φυσικών ογκολίθων.

Προ της τοποθέτησης των νέων λίθων διαμόρφωσης του φίλτρου, προβλέπεται η διάστρωση μη υφαντού γεωϋφάσματος, βάρους 500 γρ./μ, για την αποφυγή έκπλυσης πιθανόν λεπτόκοκκων υλικών στο παραμένον τμήμα του πρανούς, από τα διάκενα των μεγάλης διαβάθμισης φυσικών ογκολίθων της στρώσης θωράκισης, που περιγράφεται στη συνέχεια.

Η νέα εξωτερική θωράκιση του έργου διαμορφώνεται από φυσικούς ογκολίθους βάρους 3,0 έως 6,0 τον., με στάθμη στέψης στα +3,50 μ. (από Μ.Σ.Θ.) και ελάχιστου πλάτους στέψης 4,80 μ. στο ευθύγραμμό του τμήμα. Η κλίση του πρανούς προβλέπεται 4:3 (οριζόντια:κατακόρυφα) και διαμορφώνεται από διπλή στρώση φ.ο. της ανωτέρω διαβάθμισης, με συνολικό ελάχιστο πάχος 2,40 μ..

Το νέο προφυλακτήριο τοιχίο κατασκευάζεται όπισθεν της στρώσης θωράκισης και προβλέπεται από οπλισμένο σκυρόδεμα C20/25. Οι διαστάσεις του και οι τεχνικές του λεπτομέρειες παρουσιάζονται στα τεχνικά σχέδια της μελέτης (Λ.07.2. «Τυπικές διατομές – Βόρειος προβλήτας», Λ.15.1 «Οπλισμικές λεπτομέρειες χυτών στοιχείων εκ σκυροδέματος – Προστατευτικά τοιχία βόρειου και νότιου προβλήτα»). Η διατομή του τοιχίου προβλέπεται με διαφορετική στάθμη στέψης στα πρώτα 17,0 μ. (από το σημείο συναρμογής με το παραμένον τμήμα του τοιχίου) και συγκεκριμένα, στα +5,0 μ. (από Μ.Σ.Θ.), ενώ στο υπόλοιπο τμήμα του στα +4,0 μ., αντίστοιχα.

Το παραλιακό πρανές προστασίας διαμορφώνεται, αντίστοιχα, με τη διαφορά ότι δεν προβλέπεται προφυλακτήριος τοίχος. Ήτοι:

Αρχικά, προβλέπεται απομάκρυνση – καθαρισμός των υφιστάμενων λίθων προστασίας, μέχρι τη στάθμη ±0,0 (Μ.Σ.Θ.) και εν συνεχεία, διάστρωση μη υφαντού γεωϋφάσματος, διαμόρφωση στρώσης φίλτρου από λίθους 300 έως 500 χγρ. και τελική στρώση θωράκισης από φ.ο. 3,0 έως 6,0 τον.. Η στέψη του προβλέπεται στα +3,50 μ. (από Μ.Σ.Θ.). Το πλάτος της προβλέπεται μεταβλητό, διαμορφωνόμενο ανάλογα με το σημείο τομής της στέψης με τη στάθμη +3,50 μ. του όπισθεν παραλιακού πρανούς τής οδού.

Όσον αφορά στα Η/Μ, η παρούσα προβλέπει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις:
— φωτισμός χώρου φόρτωσης – εκφόρτωσης και της οδού προσέγγισης,
— δίκτυο ύδρευσης,
— σύστημα πυρόσβεσης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

ΟΛΠ: Στο +18% το homeporting στο λιμάνι του Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προβλήτας κρουαζιέρας στον Πειραιά

Ένα ακόμη νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, το “SKY PRINCESS”, υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε. και παρέδωσαν στον πλοίαρχο Cpt. Heikki Laakkonen τιμητική πλακέτα και βιβλία για τη βιβλιοθήκη του πλοίου.

Το “SKY PRINCESS”, έχει μήκος 330 μ., ζυγίζει 143.000 τόνους, χωρητικότητα 3.660 επιβατών, είναι το νεώτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου (Οκτώβριος 2019) και διαθέτει ότι πιο σύγχρονο και καινοτόμο υπάρχει στον τομέα της τεχνολογίας και διασκέδασης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία  9μήνου 2019 ο τομέας κρουαζιέρας για το λιμάνι του Πειραιά παρουσίασε αύξηση περίπου 14,6% σε σχέση με το 2018, ενώ άνοδο 18,2% σημείωσε το homeporting (αφίξεις-αναχωρήσεις από το λιμάνι του Πειραιά) που έχει και τα μεγαλύτερα οφέλη για την εθνική οικονομία. Επισημαίνεται ότι και από τις προκρατήσεις για το 2020 και το 2021 η θετική τάση συνεχίζεται για το λιμάνι του Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα (Ιούλιος 2019) το λιμάνι του Πειραιά απέσπασε τη διάκριση του καλύτερου λιμένος κρουαζιέρας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τα βραβεία Mare Nostrum Awards  (Medcruise).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Αφαιμάξεις» των Οργανισμών Λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Την τακτική «αφαίμαξης», όπως τη χαρακτηρίζουν, των Οργανισμών Λιμένων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, 24 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στους οποίους και οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Σωκράτης Βαρδάκης.

Αναλυτικά:

«Κατά τις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ, εντελώς ξαφνικά, ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος για λογαριασμό του και προχώρησε στην ανάληψη μεγάλου ποσού από τα αδιάθετα κέρδη των προηγούμενων χρήσεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας:

«Από τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου για παράδειγμα, πήρε ως μέρισμα 6.500.000 €, από τον Ο.Λ. Πάτρας 2.560.000 €, από τον Ο.Λ. Ηγουμενίτσας 5.000.000 εκ. €. Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον των Οργανισμών – θυμίζω ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Με ποια άραγε στοιχεία θα αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση των λιμένων; Με τα κέρδη και τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρώσει, ή με τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά την οικονομική «αφαίμαξη;».

Τονίζεται ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλε στην πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και στην χρηματοδότηση έργων συντήρησης των υποδομών τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων από το οποίο ήταν αποκλεισμένοι πριν το 2015.

Ταυτόχρονα, με το νόμο 4597/2019 ανέτρεψε τον σχεδιασμό προηγούμενων Κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίησή τους και θεσμοθέτησε την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε ορισμένες δραστηριότητες, μέσω υποπαραχωρήσεων, με τη διατήρηση όμως του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών Λιμένων, σύμφωνα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την οικονομική και εμπορική αναζωογόνηση των λιμένων, λειτούργησαν, από το 2016 και μετά, οι νέες τότε Διοικήσεις των 10 Οργανισμών Λιμένων ΑΕ, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, και κυρίως στον οικονομικό όπου προ των πρόσφατων αυθαίρετων παρεμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν για το σύνολο των λιμένων, μέσω του τακτικού αποθεματικού και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρήσεων περισσότερα από 50 εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Τα ποσά αυτά προορίζονταν για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων Οργανισμών Λιμένων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Νέα σύνθεση για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Παρουσία των μελών που ορίστηκαν στην χθεσινή Γενική Συνέλευση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών ΑΕ. Τα νέα μέλη καλωσόρισαν η Πρόεδρος του Δ.Σ., Ερασμία Κάνιστρα, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, Παναγιώτης Τσώνης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Π. Τσώνης τόνισε ότι η νέα διοίκηση του Οργανισμού θα συνεργαστεί με τους φορείς της Πάτρας, προκειμένου το λιμάνι να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να καταστεί σημαντικός πόλος για την τοπική, την περιφερειακή και την εθνική οικονομία και ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ επεσήμανε ότι η νέα διοίκηση θα είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία για να ακούσει όλες τις καλόπιστες προτάσεις που θα της υποβληθούν, και οι οποίες θα έχουν ως κοινό στόχο την βελτίωση της θέσης του λιμανιού έναντι του ανταγωνισμού, διατηρώντας όμως πάντα ένα φιλικό και ανθρώπινο πρόσωπο για τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, ο Π. Τσώνης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η νέα διοίκηση θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής στο εθνικού ενδιαφέροντος λιμάνι της Πάτρας.

Σύνθεση νέου Διοικητικού Συμβουλίου

1. Κάνιστρα Ερασμία του Ιωάννη – Πρόεδρος Δ.Σ. (μη εκτελεστικό μέλος)

2. Τσώνης Παναγιώτης του Νικολάου – Δ/νων Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος)

3. Παπασημακόπουλος Χρήστος του Περικλή – μέλος (μη εκτελεστικό)

4. Πολίτης Σπυρίδων του Παναγιώτη – μέλος (μη εκτελεστικό)

5. Μπάρος Δημήτριος του Κωνσταντίνου – μέλος (μη εκτελεστικό)

6. Τσίρης Γεώργιος του Κωνσταντίνου – μέλος (μη εκτελεστικό)

7. Ρόδης Γεώργιος του Κωνσταντίνου – μέλος (μη εκτελεστικό)

8. Καλλιανού Άννα-Μαρία του Δημητρίου – μέλος (μη εκτελεστικό)

9. Αβραμόπουλος Αθανάσιος του Ιωάννη- εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ – μέλος (μη εκτελεστικό)

10. Στάμος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη – εκπρόσωπος της Επαγγελματικής Οργάνωσης Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος (Ο.Φ.Ε.) – μέλος (μη εκτελεστικό)

11. Κάτσενος Σταύρος του Ιωάννη – εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας – μέλος (μη εκτελεστικό)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα