Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για το ένα μεγάλο έργο αστικής παρέμβασης στην Αθήνα. Συγκεκριμένα μιλάμε για την ανάπλαση ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου με την παράλληλη κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Αττικής. Η σύμβαση υπεγράφη στις 20 Μαϊου 2019 και ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΕΤΕΘ με ποσοστό έκπτωσης 52,51%.

Πρόκειται για τη διαμόρφωση πλατείας 5,5 στρεμμάτων καθώς και τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης, δυναμικότητας 350 θέσεων στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Νέας Ιωνία, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Ν. Ιωνίας στο Ο.Τ. 150, που περικλείεται από τις οδούς Γυμνασίου (προέκταση Δ. Σολωμού) – Πατριάρχου Ιωακείμ – Χρυσοστόμου Σμύρνης. Το έργο θεωρείται εξόχως σημαντικό καθώς είναι σχεδόν δίπλα από τον σταθμό του Μετρό “ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”.

Το κόστος ανέρχεται σε 11,5εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,27εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 2018 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 23 Ιουλίου 2018. Συνολικά 8 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες και πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν το έργο δεν συναντήσει καθυστερήσεις στην κατασκευαστική του περίοδο, τότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου 2020.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η ανάπλαση του οικοπέδου 150 περιλαμβάνει την πλήρη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και περιπάτου με σημαντικά ανεπτυγμένο δίκτυο διαμορφμένων πεζοδρόμων συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 10.546 τ.μ., με δυναμικότητα 350 θέσεων στάθμευσης σε τριώροφο υπόγειο χώρο.

Η πλατεία θα είναι ελεύθερη κτιριακών εγκαταστάσεων, με διευρυμένες περιοχές πρασίνου, σκιερές καθιστικές περιοχές και μονοπάτια περιπάτου, ενώ ως μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, θα αναδειχθεί και η διατηρητέα καμινάδα στο κέντρο της.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV