Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Υπεγράφη η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατά την υπογραφή της σύμβασης για το βόρειο τμήμα του Ε65 - Copyright Ypodomes.com - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση
Copyright Ypodomes.com - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση

Ακόμα μία εκκρεμότητα με το παρελθόν έκλεισε σήμερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς μετά τις προχθεσινές υπογραφές για τη γραμμή 4, υπεγράφη και η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία.

Η τελετή των υπογραφών πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στην έδρα του υπουργείου στου Παπάγου, παρόντων του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρη, του Διεθύνοντος Συμβούλου της Οδού Κεντρικής Ελλάδας – Νέας Οδού, Ρ. Αντωνακόπουλου, και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γ. Καραγιάννη.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, όσο και για τη χώρα που έχει ανάγκη τόσο σημαντικά έργα. Σημείωσε ότι παρέλαβαν στον Υπουργείο μια κατάσταση με πολλά έργα χωρίς ωριμότητα προς δημοπράτηση αλλά έχουν δουλέψει όλοι συστηματικά εδώ και 23 μήνες, για να ξεμπλοκάρουν τα έργα. Ανέφερε επίσης ότι τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό και είναι άθροισμα πολλών κυβερνήσεων.

Για τον Ε65, ανέφερε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε το 2007 και του έλειπε το μεσαίο τμήμα. Ενώ παρέλαβαν το νότιο τμήμα σε κατασκευή, ήδη έχει κατασκευαστεί το μισό έργο και θα παραδοθεί εντός του 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το βόρειο τμήμα, τόνισε οτι το έργο ξεκινά σήμερα κιόλας, θα έχει διάρκεια κατασκευής 3 χρόνια και ολοκληρώνει το οδικό δίκτυο της χώρας, που σημαίνει γρήγορες και ασφαλείας μετακινήσεις.

Από πλευράς του, ο κος Περιστέρης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημείωσε ότι το έργο αυτό, που στην άτυχη περίοδο, είχε ουσιαστικά αναβληθεί, τώρα ολοκληρώνεται, και ο όμιλος με τη γνωστή ποιότητα κατασκευής που προσφέρει, θα παραδόσει το έργο εμπρόθεσμα και θα εκπλήξει με τις νέες δυνατότητες που θα δώσει.

Ο κος Καραγιάννης, Γ.Γ. Υποδομών του Υπουργείο, τέλος, σημείωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος Ε65 θα συνδέσει ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα και ήταν βασική προτεραιότητα του υπουργείου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το βόρειο τμήμα του δρόμου, οι οποίες τελικά (αν και δύσκολες) είχαν αίσιο τέλος. Επίσης, τόνισε ότι το έργο ολοκληρώνει το παζλ των αυτοκινητόδρομων, που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα τη δεκαετία του 2000.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης για το βόρειο τμήμα του Ε65 - Copyright Ypodomes.com - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση

Κατά την υπογραφή της σύμβασης για το βόρειο τμήμα του Ε65 – Copyright Ypodomes.com – Απαγορεύεται η αναδημοσίευση

Tα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια η υπογεγραμμένη σύμβαση θα χρειαστεί να περάσει από την Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να κυρωθεί και να γίνει νόμος του Κράτους, βάσει του οποίου το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί. Πρόκειται για την τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης για τον Ε65.

Με την σύμβαση αυτή ο αυτοκινητόδρομος Ε65 ολοκληρώνεαι από άκρη σε άκρη και παύει να είναι ο “τυφλός” άξονας της χώρας. Θα έχει συνολικό μήκος 181,5 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται από τη Ανθήλη σε σύνδεση με τον ΑΘΕ, μέχρι το Κηπουρειό Γρεβένων σε σύνδεση με την Εγνατία. Η ΤΕΡΝΑ η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή βάζει στο ανεκτέλεστο της ακόμα ένα έργο το οποίο σκαρφαλώνει στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ με τα εν αναμονή έργα θα σπάσει το φράγμα των 3 δισ. ευρώ.

Τα έργα σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν σχεδόν άμεσα και σύμφωνα με σχετικές μελέτες, κατά τη φάση κατασκευής η απασχόληση θα τονωθεί με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Σήμερα η συνολική πρόοδος στο βόρειο τμήμα είναι 7%, που συμπυκνώνεται στο υποτμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα (25%).

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα