Connect with us

Κτιριακά Έργα

Υπεγράφη η σύμβαση για το νέο κτίριο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτιριο, Σκαλωσια

Υπεγράφη το έργο που αφορά στην κατασκευή νέου κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για το κτίριο που θα στεγάσει τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το αρχικό κόστος του έργου ήταν 12,98 εκατ.ευρώ και με την έκπτωση ανέρχεται σε 7,53 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 6,07 εκατ.ευρώ). Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ. Οι υπογραφές έπεσαν την 1η Ιουνίου 2020. Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 920 ημερολογιακές ημέρες (περίπου 31 μήνες).

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «Hellenic Universities 1 από την ΣΑΕ 046/2 Κ.Α. 2017ΣΕ04620012 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2019 και οι προσφορές ανοίχθηκαν στις 12 του ίδιου μήνα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

To έργο αφορά στο σύνολο των οικοδομικών και Η/Μ εργασιών (υλικά και εργασίες), που απαιτούνται, για την κατασκευή του κτιρίου Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα ακόλουθα διακριτά τμήματα:

α) χωματουργικά και καθαιρέσεις·

β) κατασκευή του φέροντος οργανισμού του κτιρίου από σκυρόδεμα·

γ) κατασκευή των ξύλινων και μεταλλικών κουφωμάτων, και λοιπών κατασκευών·

δ) κατασκευή των τοιχοποιιών και των επιχρισμάτων·

ε) κατασκευή της πυρόσβεσης·

στ) κατασκευή της εγκατάστασης τής ύδρευσης·

ζ) κατασκευή της εγκατάστασης της αποχέτευσης και ομβρίων·

η) κατασκευή της εγκατάστασης θέρμανσης – κλιματισμού – αερισμού·

θ) εγκατάσταση υποσταθμού·

ι) εγκατάσταση πυρανίχνευσης·

κ) εγκατάσταση μεγαφώνων·

λ) εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας·

μ) κατασκευή εγκαταστάσεων αλεξικέραυνου – γειώσεων·

ν) εγκατάσταση κεραιών RTV·

ξ) εγκατάσταση τηλεφώνων-DATA·

ο) εγκατάσταση ανελκυστήρων·

π) κατασκευή της εγκατάστασης της αποχέτευσης και ομβρίων περιβάλλοντος χώρου·

ρ) κατασκευή της εγκατάστασης τής άρδευσης περιβάλλοντος χώρου·

σ) κατασκευή ηλεκτρικών εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου και

τ) κατασκευή λοιπών εργασιών περιβάλλοντος χώρου.

image_pdfimage_print

Κτιριακά Έργα

Αποκαθίσταται η βίλα Ιόλα ως Κέντρο Πολιτισμού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, εγκρίθηκε η μελέμετατροπής της ιστορικής βίλας Ιόλα, στην Αγία Παρασκευή σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η βίλα έχει συνδεθεί με μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, τον συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα (1907-1987) που προώθησε τη σύγχρονη τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης από το 1950 και ως τα τέλη της δεκαετίας 1970.

Το κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας, αφού φιλοξένησε μέρος από τις αξιολογότερες συλλογές του Ιόλα, με έργα των de Chirico, Man Ray, Modigliani, Calder, Jean Tinguely, Warhol, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τάκι. Να θυμίσουμε ο Ιόλας δώρισε μέρος της συλλογής του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σήμερα, 33 χρόνια από το θάνατό του, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της οικίας. Η προτεινόμενη χρήση συμφωνεί με το όραμα του Ιόλα, αναδεικνύοντας το χαρακτηρισμένο από το 1998 διατηρητέο κτήριο, το οποίο αγόρασε ο δήμος της Αγίας Παρασκευής, το 2017, για να το αξιοποιήσει ως Κέντρο Πολιτισμού.

Το 2018 η μελέτη με τίτλο “Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας Ιόλα” εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αγίας Παρασκευής με τον όρο “οι απαραίτητες μελέτες, καθώς και οι τυχόν τροποποιήσεις και συμπληρώσεις να υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και να συνταχθούν βάσει προδιαγραφών οι οποίες θα δοθούν από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Βασική επιδίωξη είναι η διατήρησης της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου (διαμερισματοποίηση) στο πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης. Η διάταξη των εννέα αιθουσών στο ισόγειο προσφέρει κυκλική ροή των επισκεπτών. Η αίθουσα της τραπεζαρίας, με το μαρμάρινο τραπέζι, θα διαμορφωθεί σε αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων. Το υπνοδωμάτιο του Ιόλα, δίπλα στην κυρία είσοδο, θα φιλοξενήσει χώρους γραφείων, ενώ στην προσθήκη της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, στο χώρο της κουζίνας και στο νεότερο υπνοδωμάτιο του Ιόλα, θα δημιουργηθεί εντευκτήριο/ κυλικείο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Στον όροφο, η μεγάλη αίθουσα, όπου βρισκόταν και το έργο του Τάκι, θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων). Διατηρείται ο χώρος της βιβλιοθήκης με ίδια χρήση ενώ στον όροφο της προσθήκης θα δημιουργηθούν δύο μικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να αλλοιώσουν τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου αλλά και του εσωτερικού διακόσμου (ορθομαρμαρώσεις). Θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν τα στοιχεία εξοπλισμού του κήπου (τραπέζια, καθιστικά κ.ά.). Θα υποβληθεί στο ΥΠΠΟΑ προς έγκριση το σχέδιο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου συμπεριλαμβανομένων των έργων τέχνης που θα τοποθετηθούν εκεί, καθώς και ο εξωτερικός φωτισμός.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

«Πράσινο φως»  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για «πράσινα» κτίρια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Το πράσινο φως δίνει  η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με προϋπολογισμό 840.774,80 ευρώ.

«Με ολοκληρωμένο σχέδιο και προγραμματισμό, δημιουργήσαμε τη στρατηγική  για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με  ειδικό πρόγραμμα  δίνουμε τη δυνατότητα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον  εκσυγχρονισμό σχολικών κτιρίων.

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,  το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,  γίνεται ένα σχολείο «πράσινο», σύγχρονο,  λειτουργικό και φιλικό για μαθητές και δασκάλους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του ανοικτού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου που διενεργήθηκε από τον δικαιούχο του έργου, Δήμο Τρικκαίων και τη θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκρίθηκε η προώθηση σύναψης σύμβασης μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου. Ακολουθούν πλέον οι ενέργειες και η υπογραφή της σχετικής Σύμβασης από το Δήμο, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, που σήμερα  κατατάσσεται στην Ενεργειακή Κατηγορία «Η» και μετά τις εργασίες βελτίωσης των ενεργειακών χαρακτηριστικών  του,  αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία «Α».

Περιλαμβάνονται οι  παρεμβάσεις:

– Εφαρμογή του συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.

– Αντικατάσταση των κουφωμάτων.

– Κατασκευή θερμομόνωσης της οροφής.

– Αλλαγή λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας.

– Εφαρμογή Μηχανικού αερισμού.

– Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Θέμα ημερών οι υπογραφές για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτορεαλιστική απεικόνιση Πύργου Πειραιά

Θέμα χρόνου είναι πλέον η σύμβαση για την παραχώρηση του πιο εμβληματικού κτιρίου (μετά το Δημοτικό Θέατρο) του Πειραιά, του Πύργου Πειραιά. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες για την αξιοποίηση του για χρόνια, το κτίριο που είχε χαρακτηριστεί ως “φάντασμα”, είναι ένα βήμα από την αξιοποίηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος του διαγωνισμού και μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες ο Δήμος Πειραιά, θα υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης με την κοινοπραξία Dimand-  Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στην περιοχή με σημαντικότερη την παρέμβαση στην πρώην βιομηχανική ζώνη του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με την παραπάνω κοινοπραξία να δίνει το παρών (ως μοναδική συμμετέχουσα). Όπως προβλέπεται από την προκήρυξη του διαγωνισμού ο Πύργος Πειραιά θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση, διαχείρισης και εκμετάλλευση για 99 συνολικά χρόνια.

Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 75 εκατ.ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24-30 μήνες από την υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή το αργότερο στις αρχές του 2023. Θα γίνει εκ βάθρων ανακαίνιση όλων των εσωτερικών χώρων αλλά και του γυάλινου περιβλήματος “με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου” όπως αναφέρεται στην πρόταση της κοινοπραξίας.

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1,01 εκατ.ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα διοχετευθεί από τον Δήμο σε άλλα έργα αναβάθμισης του μεγάλου λιμανιού της χώρας. Το σχήμα που αναλαμβάνει το ιστορικό αυτό κτίριο ονομάζεται Ένωση Εταιρειών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».

Το “Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά”

Με τη νέα του μορφή το “Εμποροναυτιλικαό Κέντρο Πειραιά” όπως ονομάζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, θα δώσει ζωή σε μία ιδιαίτερα κεντρική αλλά υποβαθμισμένη περιοχή του Πειραιά. Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Αττική με ύψος 84 μέτρων, κατασκευασμένο από το 1972 και δεσπόζει στο κέντρο του λιμανιού του Πειραιά. Όπως προβλέπεται θα διαθέτει τους ακόλουθους χώρους:

– Μηχανολογικοί χώροι και στάθμευση στα Α και Β υπόγεια,

– Χώρος ενημέρωσης και Ανάδειξης Τουριστικού Προϊόντος του Πειραιά στο ισόγειο,

– Καταστήματα στο ισόγειο και στους 1ο και 2ο όροφο,

– Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης στον 3ο όροφο, γραφεία από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και εστιατόριο στον 19ο και 20ό όροφο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και ο πρώτος Πύργος με πιστοποίηση κατά LEED.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα