fbpx
Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Υπεγράφη η σύμβαση για την ολοκλήρωση του Φράγματος Κρητηνίας στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 χρόνια διαγωνιστικής διαδικασίας το έργ με τίτλο «Κατασκευή υπολειπομένων εργασίων φράγματος Κρητηνίας Ν. Ρόδου». Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ-ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 21,14%.

Οι σχετικές υπογραφές «έπεσαν» στις 4 Δεκεμβρίου 2017. Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου 2014. Το έργο έχει προϋπολογισμό 10.344.827 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν δεν έχουμε τις γνωστές βραδυπορίες και το έργο προχωρήσει ομαλά τότε θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του ΠΔΕ. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το έργο για την κατασκευή του Φράγματος Κρητηνίας αν και έχει ενταχθεί στο 2ο και το 3ο ΚΠΣ, και στη συνέχεια ως έργο – γέφυρα στο ΕΣΠΑ, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, παρά μόνο το 20% των εργασιών.

Πρόκειται για ένα από τα «αιώνια έργα» καθώς η κατασκευή ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990 (!!), η σύμβαση διεκόπη το 2002, επαναδημοπρατήθηκε το 2006 με ποσό 10,6εκατ.ευρώ, η εργολαβία διαλύθηκε το 2011 και το 2013 ξαναξεκίνησε η προσπάθεια νέας δημοπράτησης που συνέβη το 2014.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το Φράγμα Κρητηνίας κατασκευάζεται στο χείμαρρο Λίνερο, περίπου 2,5 χλμ. πριν από την εκβολή του στη θάλασσα, στην κοινότητα Κρητηνίας στη Νήσο Ρόδο. Η κατασκευή του έργου σκοπό έχει τη δημιουργία ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 2 000 000μ³ περίπου, για την εξυπηρέτηση αρδευτικών αναγκών 3 000 στρεμμάτων περίπου, της κατάντη περιοχής και υδροδοτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής.

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

Καραμανλής: Πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για τον Αχελώο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καραμανλής Αχελώος

Τα έργα στον Αχελώο μπαίνουν στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών. Σε χθεσινή του παρουσία και ομιλία στο πάνελ των υποδομών του συνεδρίου «ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, υπήρξε σαφής.

Όπως αποκάλυψε ο κ.Καραμανλής, πριν από λίγες μέρες έγινε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί. Μελετώνται οι απόψεις αλλά και οι πτυχές του έργου, και εξετάζει βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ τι μπορεί να γίνει για να μην καταρρεύσουν οι κατασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια. Το θέμα που κυριάρχησε και στο πάνελ είναι τι θα γίνει με την περίφημη εκτροπή του Αχελώου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ

Όπως εξήγγειλε ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων του Αχελώου. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι σε διαδικασία ελέγχου και αφορούν κυρίως του καθαρισμού των σηράγγων εκτροπής του Φράγματος Συκιάς, της επισκευής της επένδυσης τους και των επεμβάσεων στην είσοδο-έξοδο της σήραγγας. Πρόκειται για έργασίες για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί περιβαλοντική απαλλαγή. Τα έργα είναι απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την προστασία των υφιστάμενων κατασκευών.

ΤΡΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι υπάρχουν τρία δεδομένα:
«Το πρώτο είναι ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επείγον υδατικό και οικολογικό πρόβλημα, εξαιτίας της υπεραντλήσεως μη ανανεούμενων υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και να το αγνοούμε αυτό, ούτε να συζητάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και να μην λύνουμε ένα τέτοιο πρόβλημα.
Το άλλο δεδομένο, για το οποίο δεν έχω ακούσει πειστικό αντίλογο, είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ήπια μεταφορά από τον Αχελώο ποσότητας νερού μικρότερης από το 10% των υδάτων του ποταμού που ούτως ή άλλως χύνονται στη θάλασσα».

Το τρίτο δεδομένο «είναι ότι για το σύνολο των έργων του Αχελώου μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ – τα οποία θα πάνε οριστικά χαμένα αν εγκαταλειφθεί πλήρως το έργο. Συγκεκριμένα, 352 για το φράγμα της Συκιάς που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και άλλα 300 για το φράγμα της Μεσοχώρας, της ΔΕΗ, που έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Υπάρχει όμως και ένα δεδομένο ακόμα: Ότι «το νέο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων προς τη Θεσσαλία. Μηδέν… Αυτό που πρέπει να γίνει, συνεπώς, είναι να εξετασθεί και διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες για μία ήπια μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο».

Σημαντική πάντως ήταν, στη συζήτηση που ακολούθησε στο πάνελ και η φράση του υπουργού σε απάντηση πως θα ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ περιφερειών. Πιο συγκεκριμένα είπε «εδώ έχουμε να κάνουμε με μία περιφέρεια που πάσχει από έλλειψη νερού και μία άλλη περιφέρεια που πλημμυρίζει. Θα πρέπει να κάτσουν κάτω οι φορείς και να βρουν κοινό τόπο προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στο πάνελ συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας που υποστήριξε ένθερμα το έργο εκτροπής και μάλιστα τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ που ήταν και ο λόγος που σταμάτησαν τα έργα δεν στηρίχθηκε σε περιβαλλοντικά, αλλά γραφειοκρατικά δεδομένα. Ο ίδιος πιστεύει ότι το θέμα μπορεί να ξανατεθεί και να προχωρήσουν τελικά τα έργα με οφέλη και στις δύο περιφέρειες. Επίσης σημείωσε ότι έχουν γίνει έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων τα οποία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω αχρησίας.

Τέλος κάνοντας αντίλογο στην παρουσία ή όχι φραγμάτων σημείωσε, δείχνοντας σχετικό χάρτη, ότι ήδη υπάρχουν σε λειτουργία φράγματα στη διαδρομή του Αχελώου. Έφερε δε ως παράδειγμα αξιοποίσης των υδάτινων πόρων, την περίπτωση της λίμνης Πλαστήρα για την οποία υποστήριξε πως αν δεν υπήρχε, δεν θα μπορούσε να υδροδοτηθεί ο κάμπος στην περιοχή της Καρδίτσας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Πειραιάς: Κλειστή από σήμερα η Ακτή Κουμουνδούρου λόγω έργων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κλειστή θα παραμείνει, σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ, από σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, η Ακτή Κουμουνδούρου από τον Ναυτικό Αθλητικό Σύνδεσμο (Ν.Α.Σ.) έως την οδό Ναύαρχου Βότση, λόγω έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Οι εργασίες θα εκτελούνται από τις 7:00 έως τις 18:00.

Όσα οχήματα έρχονται από την Μυρτιδιώτισσα κατευθυνόμενα προς την Καστέλλα θα κινούνται μόνο μέσω των οδών Φιλίππου και Κριεζή. Όσα οχήματα κατέρχονται στην οδό Ναυάρχου Βότση θα μπορούν να κατευθύνονται μόνο δεξιά προς τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση τα έργα αποχέτευσης 165 εκ. ευρώ σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα και Αρτέμιδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποχετευτικό έργο

Πρόσω ολοταχώς για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος αποχέτευσης και λυμάτων στην Ανατολική Αττική βάζει η ΕΥΔΑΠ καθώς προκηρύχθηκαν δύο μεγάλα έργα αποχέτευσης συνολικού κόστους 165εκατ.ευρώ.

Τα δύο μεγάλα έργα θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπατών-Αρτέμιδας. Οι δύο διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά και να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να συνδεθούν πάνω από 10.000 κτίσματα.

Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδος προϋπολογισμού δημοπράτησης 79εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίςς ΦΠΑ 63,7εκ. ευρώ). Θα δημοπρατηθεί στις 21 Φεβρουαρίου και στις 27 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή Δικτύων Ακαθάρτων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος» προϋπολογισμού δημοπράτησης 86,8εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρις ΦΠΑ 70 εκ. ευρώ). Θα δημοπρατηθεί στις 21 Φεβρουαρίου και στις 27 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Το έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.), στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020», στον Α.Π.14 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» και από πιστώσεις της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

Σχολιάζοντας την έναρξη του διαγωνισμού ο κ. Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε πως «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για άμεση εκκίνηση των έργων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, δημοπρατήσαμε δύο μεγάλες εργολαβίες ύψους 134 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και δουλεύουμε συστηματικά και υπεύθυνα, ώστε το συντομότερο δυνατό, να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που καταδικάζει τη χώρα μας σε πρόστιμα ύψους 5 εκ. ευρώ κάθε χρόνο και τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής σε επίπεδο διαβίωσης κατώτερο από αυτό αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόλεων».

ΤΑΥΤOTΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Στην πρώτη εργολαβία (των 79 εκατ.) τα έργα της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνουν τους αγωγούς και τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, για την προσαγωγή των λυμάτων στο Κ.Ε.Λ., τον αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων εκροών, τους δευτερεύοντες αγωγούς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις, για τη σύνδεση των ακινήτων με αυτούς.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται:

— τα κεντρικά αντλιοστάσια Ραφήνας και Αρτέμιδας, οι κατάντη αυτών αγωγοί, για την προσαγωγή των λυμάτων στο Κ.Ε.Λ. και το χερσαίο τμήμα του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών από το Κ.Ε.Λ., συμπεριλαμβανομένης σήραγγας για τη διέλευση των αγωγών,

— τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων Ραφήνας, Ν. Βουτζά, Καλλιτεχνούπολης και Νηρέα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων τοπικών ανυψωτικών εγκαταστάσεων και των αγωγών προσαγωγής των λυμάτων προς το κεντρικό αντλιοστάσιο Ραφήνας,

— δευτερεύοντες αγωγοί ακαθάρτων κατά μήκος της οδού Αρίωνος, καθώς και ο αγωγός Α.Γ.Ν. από το ανάντη πέρας του μέχρι την εκβολή του στον αγωγό της οδού Αρίωνος,

— εξωτερικές διακλαδώσεις, για τη σύνδεση των ακινήτων.

Στη δεύτερη εργολαβία (των 86,8εκατ) τα έργα περιλαμβάνουν κατασκευές αγωγών, το συνολικό μήκος των οποίων ανέρχεται σε ~192,50 χλμ. και τα φρεάτια επίσκεψης σε 4.496 τεμάχια. Προβλέπεται η κατασκευή 5 Α/Σ προσαγωγής (4 στην Αρτέμιδα και 1 στα Σπάτα) και 2 Α/Σ ανύψωσης (στην Αρτέμιδα). Τέλος, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων των όμορων ακινήτων, συνολικού αριθμού 10.000 συνδέσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα