Newsroom

Ημέρα – σταθμό για την Ζάκυνθο αποτελεί η υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ως Πρόεδρος του διαβαθμιδικού περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Ιονίων Νήσων, τον Δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε” Διονύση Γεωργόπουλο.

Δηλώσεις κ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

“Το έργο που αφορά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και του χώρου της υγειονομικής ταφής στον ΛΙΒΑ, είναι ο σημαντικός σταθμός μιας μακράς ιστορίας και προσπάθειας για την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, που ξεκίνησε το 1992 από τον Φορέα Διαχείρισης Ζακύνθου.

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και χρονοβόρων διαδικασιών, θα μπει η βάση για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης με στόχο την ποιότητα ζωής και την τουριστική μας ταυτότητα”, δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Η Πρόεδρος του περιφερειακού ΦοΔΣΑ έστειλε το μήνυμα πως μέσα από την συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη των δυο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα νησιά του Ιονίου θα μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο ποιότητας ζωής, συνυφασμένο με την ανάπτυξη και τον βιώσιμο τουρισμό και ευχαρίστησε τους συντελεστές όπου παρά τις δυσκολίες, τις αντιπαραθέσεις, τα προσκόμματα και τις διαφωνίες, σήμερα ενωμένοι προχώρησαν στις προκλήσεις της νέας εποχής και από κοινού σχεδίασαν, πορευθήκαν και σήμερα υλοποιούν.

Η υπογραφή της σύμβασης

Η υπογραφή της Σύμβασης του έργου έγινε παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου, Οικονομικών & θεμάτων Πολιτισμού και μέλους του ΔΣ του περιφερειακού ΦοΔΣΑ Κατερίνας Μοθωναίου, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντίνου Καποδίστρια, των Αντιδημάρχων Νικήτα Σπίνου και Βιβής Καψαμπέλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρου Κακολύρη, του Τεχνικού Διευθυντή του περιφερειακού ΦοΔΣΑ Θοδωρη Κάρδαρη και στελεχών της εταιρίας “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.”.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου ευχαρίστησε την Πρόεδρο του περιφερειακού ΦοΔΣΑ και Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την αναγνώριση εκ μέρους του Φορέα της ικανότητας του Δήμου Ζακύνθου να αναλάβει την υλοποίηση του έργου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ανάδειξης της Ζακύνθου.

Ο κ. Γεωργόπουλος Πρόεδρος της “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.” αφού παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου αναφέρθηκε στην επεξεργασία των σύμμεικτων και οργανικών απορριμμάτων ώστε τα παραγόμενα υλικά και προϊόντα να είναι εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά, compost υψηλής ποιότητας κλπ.

Τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων σε 19 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης και η Ζάκυνθος πλέον θα μπει στο πάνελ των περιοχών της ελληνικής επικράτειας που θα διαθέτει μια σύγχρονη και Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και την δυνατότητα εξέλιξής της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) στο νησί της Ζακύνθου, η οποία περιλαμβάνει:

α) Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) και
β) Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.)

Με τις παραπάνω υποδομές θα καλυφθούν τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η ΜΕΑ θα δέχεται ποσότητες περίπου 24.144 τόνων αστικών απορριμμάτων/έτος, εκ των οποίων οι 13.344 τόνοι αφορούν σε υπολειμματικά σύμμεικτα απορρίμματα, οι 4.800 τόνοι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, οι 4.500 τόνοι σε ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και 1.500 τόνοι ιλύος (λάσπης). Ο ΧΥΤΥ προβλέπεται να έχει αρχική χωρητικότητα 170 χιλ. κ.μ.

Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 12,38 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 15,35 εκατ. ευρώ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020.

Το “πακέτο” των δημοπρατήσεων των μονάδων απορριμμάτων στα Επτάνησα

Η ΜΕΑ Ζακύνθου αποτελεί μία εκ των πρώτων 10 Μονάδων Απορριμάτων που δημοπρατήθηκαν και συμβάλλει στο στόχο του ΥΠΕΝ για τη δημοπράτηση 17 Μονάδων εντός του έτους, όπως αναφέρει και το αναφέρει αναθεωρημένο ΕΣΔΑ που δημοσιεύθηκε στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου.

H εν λόγω μονάδα αποτελεί την πρώτη εκ των τριών μονάδων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε η εκκίνησης της διαδικασίας για τη  δημοπράτηση της ΜΕΑ Κεφαλλονιάς, η οποία και αποτελεί το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει λάβει χρηματοδότηση το 2017 από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Το κόστος της ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ και η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσω της πλέον “έμπειρης” ΔΙΑΔΥΜΑ.

Η επόμενη μονάδα στα Επτάνησα,  η οποία οδηγείται σε επαναδημοπράτηση ύστερα από την προσφυγή της ΤΕΝΕΡΓ στην ΑΕΠΠ, είναι αυτή της Κέρκυρας και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται από τον Μάρτιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV