Κατερίνα
Παναγέα

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Βιοκλιματική Αναβάθμιση και Βιώσιμη Κινητικότητα Δικτύου Οδών ΠΕ 14-15 (Κηφισιάς – Βότση)».

Ανάδοχος του έργου είναι η AS BUILD ΑΤΕ και Υπεργολάβος η Μ&Κ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Α.Ε.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 26 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Η εκτιμώμενη αξία του έργου με τον ΦΠΑ ήταν 10,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 8,31 εκατ. ευρώ), ενώ η αξία όλων των συμβάσεων που ανατέθηκαν διαμορφώθηκε στα 6,78 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην βιοκλιματική αναβάθμιση και την βιώσιμη κινητικότητα του δικτύου οδών και των κοινοχρήστων χώρων, των πολεοδομικών ενοτήτων 14 και 15 (Κηφισιάς και Βότση) του Δήμου Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης. Το συνολικό μήκος του δικτύου των οδών είναι 5.850 μ. και οι επιφάνειες προς διαμόρφωση 27.000 m2 περίπου.

Συγκεκριμένα το δίκτυο των οδών και οι κοινόχρηστοι – κοινωφελείς χώροι που αποτελούν αντικείμενο των επεμβάσεων είναι:

Π.Ε.14-Κηφισιά

  • Οδοί: Ιπποκράτους, Ιουστινιανού, τμήμα της Παπαντωνίου, τμήμα της Σωκράτους, και η οδός Διός.
  • Κοινόχρηστοι χώροι: Ο.Τ.:2-261 (τμήμα)_πράσινο, επί της οδού Σωκράτους.
  • Επέκταση Κηφισιάς: Δίκτυο πεζοδρόμων αποτελούμενο από τις οδούς, Χριστοδουλίδη, Κολάρου, Βοζίκη, περιμετρική Ο.Τ.:2-473, Μαβίδη, Πανοπούλου και Ο.Τ.:2-473 (τμήμα)_πράσινο.

Π.Ε.15-Βότση

  • Οδοί: Ερυθρού Σταυρού, τμήμα της Ζηργάνου, τμήμα της Καισαρείας, Ικονίου, Ιεροσολύμων, Μ. Αλεξάνδρου, Λασσάνη.
  • Κοινόχρηστοι χώροι: Ο.Τ.:2-467 και ο όμορος πεζόδρομος, Ο.Τ.:2-460 πράσινο (ως προς τον αστικό εξοπλισμό), Ο.Τ.:2-473 (τμήμα) πράσινο στην επέκταση Κηφισιάς, συμβολή των οδών Ζηργάνου, Καραβαγγέλη, Ιωνίας, συμβολή των οδών Ζηργάνου, Λαοδικίας, Καισαρείας, Αλκυόνος.
  • Οδός Περικλέους: Είναι το όριο των δυο Π.Ε. και η μελετητική δραστηριότητα αφορά στο τμήμα από Ζηργάνου έως Ε. Αντίστασης, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους:Ο.Τ.:2-096 (τμήμα) – πάρκο, τη συμβολή των οδών Περικλέους, Ιεροσολύμων, Έκτορος και τη συμβολή των οδών Περικλέους, Ζηργάνου, Καππαδοκίας (τριγωνική νησίδα).

Οι παρεμβάσεις βιοκλιματικής αναβάθμισης και βιώσιμης κινητικότητας συγκροτούν ένα δίκτυο κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων θέτοντας σε προτεραιότητα την κίνηση πρωτεύοντος των πεζών και έπειτα των ποδηλάτων.

Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί με κριτήριο την άνεση, που είναι μια εξειδικευμένη μορφή αστικού σχεδιασμού που στοχεύει στην επίτευξη καλύτερων θερμικών, οπτικών και ακουστικών συνθηκών στο περιβάλλον της σύγχρονης πόλης εστιάζοντας στις φυσικές ιδιότητες της μικρο-κλίμακας των χώρων αυτών. Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων εμβαθύνει στην συσχέτιση των κοινωνικών εμπειριών στη σύγχρονη αστική ζωή με τις φυσικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν έναν αστικό ανοιχτό χώρο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV