Κατερίνα
Παναγέα

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή δεξαμενής Ύδρευσης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Καρβούνη». Ανάδοχος του έργου είναι η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έκπτωση 8,2% και η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας.

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η κατασκευή νέας δεξαμενής χωρητικότητα περίπου 8.300m3 υδροδότησης της χαμηλής ζώνης της πόλης της Καλαμάτας και του Δήμου Δυτικής Μάνης, σε παραχωρημένο στην ΔΕΥΑΚ οικόπεδο του Δήμου Καλαμάτας στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια υδροδότησης των περιοχών. Το έργο περιλαμβάνει, επιπλέον της δεξαμενής, την κατασκευή θαλάμου δικλείδων καθώς και οδούς πρόσβασης και των απαραίτητων αγωγών διασύνδεσης της με τα δίκτυα υδροδότησης και το δίκτυο τροφοδοσίας από τις πηγές του πηδήματος.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2023 και στις 25 Αυγούστου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2025.

Το αρχικό κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ήταν 7,62 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 6,15 εκατ. ευρώ), ενώ το τελικό κόστος με τον ΦΠΑ διαμορφώθηκε στα 7 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 5,64 εκατ. ευρώ). Η χρηματοδότηση του υποέργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Δικαιούχου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το αντικείμενο του έργου

Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η κατασκευή νέας δεξαμενής χωρητικότητα περίπου 8.300m3 υδροδότησης της χαμηλής ζώνης της πόλης της Καλαμάτας και του Δήμου Δυτικής Μάνης, σε παραχωρημένο στην ΔΕΥΑΚ οικόπεδο του Δήμου Καλαμάτας στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια υδροδότησης των περιοχών.

Η χωρητικότητα της δεξαμενής θα είναι περίπου 8.300m3 ενώ θα κατασκευαστούν και όλοι οι απαραίτητοι αγωγοί υδροδότησης τόσο της πόλης της Καλαμάτας όσο και της πλήρωσης της κεντρικής δεξαμενής τροφοδοσίας της υψηλής ζώνης του δήμου Καλαμάτας αλλά και των χωριών του δήμου Δυτικής Μάνης μέχρι το χωριό Κιτριές. Ο αγωγός πλήρωσης της δεξαμενής θα υποστηρίζεται από αντλιοστάσιο κατάλληλης δυναμικότητας.

Η δεξαμενή τοποθετείται με στάθμη πυθμένα στα +62,00 μ, ανώτατη στάθμη ύδατος (ΑΣΥ) στα +67,50 μ και στάθμη της οροφής κατόπιν των αναγκαίων επιχώσεων στα +69,50 μ. Διαμορφώνονται δύο θάλαμοι διαφορετικού μεγέθους. Ο βόρειος θάλαμος έχει πλάτος 15,60μ και μήκος 32,00μ και ο νότιος έχει πλάτος 26,00μ και μήκος 36,00μ. Με τη διάταξη αυτή ο συνολικός όγκος της δεξαμενής είναι ίσος με 8.300μκ. Στη νοτιοδυτική πλευρά της δεξαμενής κατασκευάζεται ο θάλαμος δικλείδων τετραγωνικής κάτοψης με πλάτος 10,00μ. Στο θάλαμο εγκαθίστανται όλες οι αναγκαίες σωληνώσεις (εισαγωγής-εξαγωγής, εκκένωσης και υπερχείλισης) εξοπλισμένες με δικλείδες ώστε να επιτυγχάνεται έλεγχος του δικτύου και σε περίπτωση βλάβης, επισκευής ή συντήρησης να είναι δυνατή η απομόνωση.

Για την υδροδότηση της νέας Δεξαμενής στον Αγ. Ιωάννη, προβλέπεται η κατασκευή σωλήνωσης ονομαστικής διατομής Φ800, συνολικού μήκους περίπου 1.400,00 μ. Ο αγωγός προσαγωγής Φ800, εντός του θαλάμου των δικλείδων διακλαδίζεται σε δύο σωληνώσεις Φ500, που τροφοδοτούν τους δύο θαλάμους της δεξαμενής. Ο νέος προβλεπόμενος αγωγός εισαγωγής Φ800, εκκινεί στη γέφυρα του ποτ. Νέδοντα και με πορεία νοτιοανατολική τοποθετείται επί της οδού Σπάρτης, στρέφει βορειοανατολικά τοποθετείται στην οδό Χρ. Μαλαπάνη που είναι παράλληλη στον ποτ. Νέδοντα σε μήκος ίσο με 1.080,00μ. Στο τελευταίο τμήμα του μήκους 110,00μ εγκαθίσταται στην οδό πρόσβασης της Δ/Ξ Αγ. Ιωάννη.

Από τη Δ/Ξ Αγ. Ιωάννη, εκκινεί κεντρική σωλήνωση εξαγωγής διατομής Φ800, που θα τροφοδοτεί με παρεμβολή αντλιοστασίου τη δεξαμενή στις Τούρλες και θα υδροδοτεί τη χαμηλή ζώνη της πόλης της Καλαμάτας.

Το νέο αντλιοστάσιο τροφοδότησης της Δ/Ξ Τούρλες προβλέπεται συνολικής παροχής 210l/s και μανομετρικού 44,0μ. Το Α/Σ προβλέπεται να κατασκευαστεί εντός γηπέδου του Δήμου Καλαμάτας. Ο καταθλιπτικός αγωγός του νέου Α/Σ είναι διατομής Φ400.

Γενικά οι αγωγοί τοποθετούνται έτσι ώστε το βάθος υπερκάλυψης από την επιφάνεια του οδοστρώματος να είναι περίπου 1,0μ και να διατηρείται κατά το δυνατόν αμετάβλητο και υψομετρικά ακολουθούν γενικά την κλίση του δρόμου. Τα πρανή όλων των σκαμμάτων προβλέπονται κατακόρυφα και εν γένει θα απαιτηθεί αντιστήριξη. Οι σωλήνες θα εδραστούν σε άμμο καλά συμπυκνωμένη πάχους 0,15μ. Με άμμο θα περιβληθούν επίσης μετά την τοποθέτησή τους οι αγωγοί από ελατό χυτοσίδηρο έως περίπου το ήμισυ της διατομής τους και οι αγωγοί από χάλυβα μέχρι ύψους 0,30μ πάνω από το εξωρράχιό τους. Τα σκάμματα θα επαναπληρωθούν με υλικό λατομείου και θα αποκατασταθεί στην προτέρα κατάσταση το οδόστρωμα που θα καθαιρεθεί για την κατασκευή του σκάμματος. Στις θέσεις που το ύψος επικάλυψης είναι μικρότερο από 1,00μ οι αγωγοί θα εγκιβωτιστούν σε σκυρόδεμα.

Στις σωληνώσεις του δικτύου προβλέπεται η τοποθέτηση συσκευών που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο και την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Οι συσκευές αυτές είναι οι δικλίδες ελέγχου, οι βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής αέρα και οι διατάξεις εκκένωσης. Πέραν αυτών στην προκειμένη περίπτωση προβλέπεται και η τοποθέτηση μετρητών παροχής στον καταθλιπτικό αγωγό προς τη Δ/Ξ Τούρλες και στον αγωγό εξαγωγής της δεξαμενής Φ600 προς το εσωτερικό δίκτυο της χαμηλής ζώνης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV