Νίκος
Καραγιάννης

Υπεγράφη το πρώτο από τα δύο έργα για τις Έξυπνες Γέφυρες του ΤΕΕ για συνολικά 250 γέφυρες. Αφορά την σύμβαση για την αξιολόγηση 150 οδικών γεφυρών και 100 σιδηροδρομικών γεφυρών της χώρας σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων (state-of-the-art) και μεθοδολογιών ενόργανης δομικής παρακολούθησης (Structural Health Monitoring – SHM). Ανάδοχο είναι το σχήμα Vodafone – OSMOS Hellas. Η διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΕΕ το οποίο στα 100 του γενέθλια αναλαμβάνει ένα σημαντικό έργο ελέγχου τεχνικών έργων της χώρας.

Στις γέφυρες θα εγκατασταθούν αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας που θα αποστέλλουν τα δεδομένα αυτόματα σε μία κεντρική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι γέφυρες θα αποκτήσουν ταυτότητα. Τα δεδομένα που θα συλλέγοντα ανά γέφυρα θα καταλήγουν σε έναν κοινό καταγραφικό σταθμό και θα στέλνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τουλάχιστον ανά ένα λεπτό. Επιπλέον, με ειδικούς αισθητήρες θα παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η θερμοκρασία, η στάθμη υδάτων όπου υπάρχουν υποκείμενα ποτάμια, το ύψος βροχής.

Η αξία του έργου χωρίς τον ΦΠΑ είναι 78,37 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση θεωρείται πως θα βοηθήσει στο να ελεγχθούν γέφυρες η πλειοψηφία των οποίων έχουν κατασκευαστεί τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στις οποίες δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες συντήρησης και βαριάς συντήρησης. Οι γέφυρες αυτές θα είναι ενταγμένες και στο Μητρώο Γεφυρών.

Παράλληλα αναμένεται από το ΤΕΕ και η υπογραφή της δεύτερης και μεγαλύτερης σύμβασης ύψους 180,34 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι είναι και οι τρεις συμμετέχοντες που θα μοιραστούν μερίδιο της συμφωνίας – πλαίσιο. Οι προσφορές τους ήταν οι εξής: Globitel με 94,53 εκατ., ΟΤΕ με 95,02 εκατ. και η ΤΕΡΝΑ με 95,5 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Η σύμβαση για το πρώτο έργο που αφορά τον έλεγχο 250 γεφυρών μέσα από το πρόγραμμα για τις “Έξυπνες Γέφυρες”, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένας σημαντικός αριθμός των ελληνικών γεφυρών παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας σε φέρουσα ικανότητα οφειλόμενη, αφενός στα διαρκώς αυξανόμενα φορτία κυκλοφορίας και αφετέρου στη γήρανση των γεφυρών.

Δεδομένου ότι (α) τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση τωνφορτίων λειτουργίας των γεφυρών, (β) η γήρανση των τεχνικών είναι ένα φαινόμενο που δενμπορεί να αποφευχθεί, (γ) οι περισσότερες γέφυρες είναι σχεδιασμένες με παλαιότερους κανονισμούς με ανεπαρκή πρόβλεψη για την ανθεκτικότητα τους σε βάθος χρόνου, (δ) πολλές γέφυρες βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό σεισμικό κίνδυνο και έχουν ήδη καταπονηθεί από σεισμούς μέτριας και ισχυρής έντασης και (ε) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η αναμενόμενη ανώτατη στάθμη για γέφυρες άνωθεν υδατικών κωλυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, η πρακτική της ενόργανης παρακολούθησης των γεφυρών όπως περιγράφεται στην παρούσα σύμβαση έχει στόχο τον έλεγχο του ρυθμού φθοράς τους και την έγκαιρη και αποτελεσματικήσυντήρησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός δικτύου γεφυρών οι οποίες θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες πρακτικές, θα αναβαθμίσει άμεσα τον τομέα των υποδομών ικανοποιώντας στην πράξη, τον κεντρικό – επιτελικό ρόλο του ΚτΕ. Το δίκτυο αυτό θα αποτελεί ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο εργαλείο με το οποίο ο ΚτΕ θα μπορεί να προσδιορίζει προτεραιότητες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των τεχνικών έργων γεφυροποιίας και την λήψη άμεσων μέτρων αμέσως μετά από έκτακτα συμβάντα (σεισμός, πλημμυρικά φαινόμενα, πρόσκρουση).

Στο αντικείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνεται (α) ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των τεχνικών και ο σχεδιασμός της ενόργανης παρακολούθησης καθώς και του συστήματος IoT, (β) ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των γεφυρών μέσω κατάλληλης μοντελοποίησης των τεχνικών σε επίπεδο προμελέτης, (γ) η δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου και Πλατφόρμας «Έξυπνων Γεφυρών», (δ) η προμήθεια μετά της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία των Συστημάτων Ενόργανης Παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring ή RTSHM), (ε) η διεξαγωγή Μη Καταστροφικών Δοκιμαστικών Φορτίσεων στις γέφυρες και η επικαιροποίηση των μελετών, (στ) η πιλοτική λειτουργία των συστημάτων, και (ζ) η ενόργανη δομική παρακολούθηση των τεχνικών, παραγωγική και εγγυημένη λειτουργία των συστημάτων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας