Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Υπεγράφη η κατασκευή σύγχρονου λιμανιού στον Πισαετό Ιθάκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και υπεγράφη η σύμβαση για το σημαντικότερο λιμενικό έργο των Ιονίων Νήσων. Συγκεκριμένα δημοπρατείται την κατασκευή επέκτασης-αναβάθμισης του λιμένα Πισαετού Ιθάκης. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων — Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας.

Ανάδοχος είναι η εταιρεία Sicap ATE με προσφορά στα 3,72εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 3εκατ.ευρώ). Το έργο υπεγράφη στις 20 Φεβρουαρίου 2018. Να θυμίσουμε πως η δημοπράτηση του έργου ήταν στις 30 Μάη 2017 και είχαμε 12 συμμετοχές. Το κόστος του έργου είναι 6.640.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 5.354.838.71). Η διάρκεια των έργων είναι 700 μέρες (μεταξύ 23-24 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης. Η ολοκλήρωση του χωρίς καθυστερήσεις θα είναι στις αρχές του 2020.

Περιλαμβάνει εργασίες της κατηγορίας λιμενικών, που είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστό και βασική κατηγορία του έργου, καθώς και των κατηγόριων οδοποιίας, οικοδομικών και Η/Μ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014 — 2020».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πρόκειται για επέκταση και τεχνική — λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου λιμένα Πισαετού Ιθάκης. Περιλαμβάνει τα απαραίτητα λιμενικά έργα, έργα νέας οδικής πρόσβασης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και κτιριακή υποδομή.

Προβλέπεται αύξηση (κατ’ επέκταση του υπάρχοντος) του χερσαίου χώρου του λιμένα κατά 7.680 m² περίπου με τα απαραίτητα λιμενικά έργα, όπως βυθοκορήσεις, λιθορριπές, κρηπιδώματα κυψελωτών τεχνητών ογκολίθων από σκυρόδεμα κατηγορίας C25/30 κατακόρυφου μετώπου μήκους 199 m περίπου, τεχνητοί ογκόλιθοι προστασίας ποδός από σκυρόδεμα κατηγορίας C25/30, κεκλιμένο μέτωπο φυσικών ογκολίθων μήκους 51 m περίπου, ανωδομές κρηπιδωμάτων από σκυρόδεμα κατηγορίας C30/37, επιχώσεις ύφαλες και έξαλες, επιστρώσεις δαπέδων από σκυρόδεμα κατηγορίας C25/30, λιμενικά εξαρτήματα (δέστρες, κρίκοι, προσκρουστήρες κ.α.) κ.λπ.

Επίσης, προβλέπονται η κατασκευή νέας οδικής πρόσβασης στο λιμάνι μήκους 226 m περίπου με τα απαραίτητα τεχνικά έργα (τοίχος αντιστήριξης, οχετός κ.α.), η κατασκευή νέου ισόγειου κτιρίου εξυπηρέτησης λιμένα επιφάνειας 140 m² περίπου με φέροντα οργανισμό από σκυρόδεμα κατηγορίας C25/30 και ξύλινη στέγη με κεραμίδια πάνω από την πλάκα οροφής, καθώς και η αρχιτεκτονική διαμόρφωση υπαίθριου περιβάλλοντος χώρου επιφάνειας περίπου 57 m².

Περιλαμβάνονται οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις λιμένα και οδικής πρόσβασης, όπως εγκαταστάσεις παροχών ισχύος και ηλεκτροφωτισμός, εγκατάσταση τηλεφώνων, εγκατάσταση πυροσβεστικού δικτύου θαλάσσης, εγκαταστάσεις ύδρευσης — αποχέτευσης και κτιρίου όπως εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, εγκατάσταση πυροπροστασίας, εγκαταστάσεις κλιματισμού ψύξης — θέρμανσης και εξαερισμού, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων και ασθενών ρευμάτων, αντικεραυνική προστασία.

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

COSCO: Νέος τέταρτος Προβλήτας 300εκατ.ευρώ στις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Ένας νέος, τέταρτος προβλήτας στο Ικόνιο, συνολικού κόστους 300εκατ.ευρώ, περιλαμβάνεται στα αναβαθμισμένα επενδυτικά σχέδια της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται να κατασκευαστεί ανατολικά από τη θέση του Προβλήτα Ι. δυναμικότητα του 4ου προβλήτα θα είναι στα 2,8 εκατ. teu, αυξάνοντας το συνολικό capacity του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας πάνω από τα 10 εκατ. teus.

ΤΡΙΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στόχος είναι ο νέος προβλήτας να ολοκληρωθεί σε μία χρονική περίοδο 3 ετών. Με τη λειτουργία και του 4ου Προβλήτα, το Λιμάνι του Πειραιά θα σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση στην Ευρώπη. «Πλάτη» θα έχει μόνο από τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας αλλά στη Μεσόγειο θα είναι πρώτο.

Πρόκειται για μέρος του φιλόδοξου πλάνου των Κινέζων που ανέβασαν τις προβλεπόμενες επενδύσεις σε 800εκατ.ευρώ από 600εκατ.ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Σε σχέση με το εμπορικό κέντρο, αποφασίστηκε να «μικρύνει» σε σχέση με το αρχικό πλάνο: Από 44 χιλιάδες τετραγωνικά, τελικά θα κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο 22 χιλιάδων τετραγωνικών το οποίο θα εξυπηρετεί τους χώρους του σταθμού κρουαζιέρας και μόνο τους επισκέπτες, δηλαδή δεν θα είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό.

ΤΟ αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της Cosco θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή προς έγκριση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Mε το νέο επενδυτικό πλάνο, η COSCO από 293,7εκατ.ευρώ, θα επενδύσει σχεδόν 800εκατ.ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν συνοπτικά:

-Ένα νέο τέταρτο προβλήτα,
-Τον Προβλήτα Κρουαζιέρας
-Εμπορικό Κέντρο
-Τέσσερα συνολικά ξενοδοχεία
-η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού
-η κατασκευή car terminal
-το νέο κέντρο logistics στο χώρο του πρώην ΟΔΔΗΧ και η ενοποίησή του με το car terminal
-η δημιουργία μουσείου στην πέτρινη αποθήκη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Το Andros Jet στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακτοπλοικό δρομολόγιο, Λιμάνι

Η SEAJETS σε συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και εν αναμονή των εξελίξεων της επαναδρομολόγησης των τοπικών πλοίων, θα εκτελέσει σήμερα, Τετάρτη 21/8, με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο ‘ANDROS JET’ τα παρακάτω δρομολόγια:

– Από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη στις 9.30 και στις 15.00
– Από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη στις 12.00 και στις 18.00

Σε περίπτωση μη δρομολόγησης του τοπικού πλοίου άμεσα, η SEAJETS θα παραμείνει και τις επόμενες μέρες στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης. Τα νέα δρομολόγια θα γνωστοποιούνται με ανακοίνωση της εταιρείας 24 ώρες πριν, με την πρόθεση να παραμείνουν τα συγκεκριμένα ωράρια δρομολογίων προς διευκόλυνση του επιβατικού κοινού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Tα κυβερνητικά μέτρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακτοπλοικό δρομολόγιο, Λιμάνι

Μόνιμες λύσεις για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και οριστική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, δρομολόγησε η κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

– Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

– Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

– Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη, από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό τα πρώτα κονδύλια από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.

– Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία (αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών) κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και, μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών ο φάκελος για τα αίτια του αποκλεισμού

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα