Connect with us

Αεροδρόμια

ΥΠΑ: Η Ελλάδα στο Συμβούλιο του ICAO για την τριετία 2019-2022

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Λογότυπο σε αεροσκάφος

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται στην ευτυχή θέση να ανακοινώσει μια ακόμα επιτυχία της: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organisation – ICAO) για την τριετία 2019 – 2022, σε ψηφοφορία που έλαβε χώρα την, Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της 40ης Γενικής Συνέλευσης (40th Triennial ICAO Assembly) στην έδρα του Οργανισμού, στο Μόντρεαλ.

Η Χώρα μας έλαβε 159 ψήφους από το σύνολο των 177 κρατών μελών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία της μεταξύ δεκατεσσάρων υποψηφίων κρατών μελών του Διεθνούς Οργανισμού.

Η ύψιστη αυτή διάκριση για τη Χώρα μας, δεύτερη κατά σειρά στο πλαίσιο του ICAO μετά την επιλογή Ελληνίδας εμπειρογνώμονα στην Επιτροπή Αεροναυτιλίας (Air Navigation Commission) του Οργανισμού κατά την τριετία 2016 – 2019, είναι το επιστέγασμα συντονισμένης, επίμονης και επίπονης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε κατά τα τελευταία έτη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με τη στήριξη του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, εξελέγη για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, στην κατηγορία III του Συμβουλίου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας (European Civil Aviation Conference/ECAC), εκπροσωπώντας την Ομάδα Κεντρικής Ευρώπης (Central European Rotation Group/CERG) της οποίας κατέχει την προεδρία και η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη ομάδα της ECAC, καθώς συντίθεται από 10 κράτη – μέλη.

Ως ένα από τα δύο όργανα διοίκησης του ICAO, το Συμβούλιο δίνει συνεχή καθοδήγηση στο έργο του ICAO, υιοθετεί τα διεθνή πρότυπα και συνιστώμενες πρακτικές (SARP) τα οποία ενσωματώνονται ως Παραρτήματα της Σύμβασης του Σικάγο και, γενικότερα, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της κανονικότητας των διεθνών αεροπορικών μεταφορών.

Η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο του ICAO συνιστά αδιαμφισβήτητα μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη για τη Χώρα μας και τα ζωτικά της συμφέροντα στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις για ενεργό συμμετοχή και συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, ώστε κατά τη διάρκεια της θητείας της να αποτελέσει μια χώρα που τιμά με την παρουσία και το έργο της την εμπιστοσύνη των εταίρων της και της διεθνούς αεροπορικής κοινότητας.

image_print

Αεροδρόμια

Αναστολή πτήσεων από και προς Ολλανδία και Γερμανία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα. ειδήσες

Με την 5η κατά σειρά ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοινώνεται η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ολλανδία και την Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα.

Συγκεκριμένα από την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών. Ειδικά όσον αφορά την Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

SkyServ: Αναστέλλει τις εργασίες στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

H εταιρεία Skyserv ανακοινώνει ότι προχωρά στην αναστολή των εργασιών της για τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει τον κλάδο των αερομεταφορών στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του τονίζοντας ότι την εποχή αυτή η μείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ξεπερνά το 90% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές ημερομηνίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Skyserv

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει τον κλάδο των αερομεταφορών στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Το κόστος από τη μείωση της κίνησης στα αεροδρόμια είναι τεράστιο και απειλεί τη βιωσιμότητα ολόκληρου του κλάδου. Είναι ενδεικτικό ότι την εποχή αυτή η μείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ξεπερνά το 90% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές ημερομηνίες.

Η Skyserv – όπως και οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως – είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστεί η κρίση με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο και να μπορέσουν να διασφαλιστούν σε βάθος χρόνου οι θέσεις εργασίας της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό προχωρά στην αναστολή των εργασιών της για τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Για όσο διαρκεί η αναστολή, η εταιρεία θα καλύπτει βασικές λειτουργίες, όπως η συντήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (cargo), η εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών και η κάλυψη έκτακτων αναγκών, μέσα από την εκ περιτροπής εργασία του 10% του προσωπικού της.

Θεωρούμε ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι ο κλάδος της επίγειας εξυπηρέτησης έχει υπαχθεί στους τομείς εκείνους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα καλυφθούν από τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κρίση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ, ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Και είμαστε βέβαιοι ότι κάνοντας τώρα αυτά που πρέπει αυξάνουμε τις πιθανότητες η επόμενη μέρα να μας βρει όλους στα καθήκοντά μας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Οι αερομεταφορές στην Ευρώπη συνθλίβονται από τον covid-19, στο -88% η πτώση τον Μάρτιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

διάδρομος προσαπογείωσης

Σε μία απίστευτη μέχρι και δύο μήνες πριν, κατρακύλα είναι οι αερομεταφορές στην Ευρώπη λόγω του covid-19. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ACI Europe (Airports Council International-Europe). Η πτώση που καταγράφεται στην επιβατική κίνηση στις 22 Μαρτίου (Κυριακή), είναι -88% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με το διάγραμμα που αφορά την Ευρωπαϊκά αεροδρόμια, την 1η Φεβρουαρίου καταγραφεται μία ασθενική πτώση 1%. Όσο προχωρούν οι μέρες και αρχίζουν να καταγράφονται κρούσματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η πτώση είναι συνεχόμενη. Φτάνει το -22% στις 2 Μαρτίου και στις 12 του μήνα, ημέρα που οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις πτήσεις στην Ζώνη Σένγκεν φτάνει το -48%. Μόλις 4 ημέρες μετά η πτώση φτάνει το -62% και έξι ημέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου η πτώση αγγίζει το -88%.

Αερομεταφορες πτώση

Το διάγραμμα παράλληλα δείχνει την γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη. Στις 24 Φεβρουαρίου ημέρα που ξεκίνησε να παρουσιάζει η έρευνα της ACI, έχουμε 278, στις 2 Μαρτίου 2.743, στις 9 Μαρτίου φτάνουν 15.031, στις 15 Μαρτίου 65.927 και στις 22 Μαρτίου 171.656.

Από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Μαρτίου 2020 η πτώση φτάνει το -38% που ισούται με -57,6 εκατομμύρια επιβάτες σε σχέση με πέρυσι. Στην ίδια έρευνα, δίνονται στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο (-82% στις 22.3), τη Γερμανία (-88% στις 22.3), τη Γαλλία (-86% στις 22.3) κ.α.

Ιταλία πτωση επιβατικής κίνησης

ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες εταιρείες low cost όπως η Ryanair και η Easyjet έχουν καθηλώσει τους στόλους τους ενώ και η δική μας Aegean σταμάτησε (εκτός ελαχίστων προς Βρυξέλλες) όλες τις πτήσεις εξωτερικου. Εταιρείες handling όπως η Goldair και η Swissport προέβησαν σε δραστικές κινήσεις  όπως περικοπές θέσεων εργασίας, απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία μετά την κατά 90% πτώση στον κύκλο εργασιών τους.

Αναφορικά με την Ελλάδα τα ενθαρρυντικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση Φεβρουαρίου με μία αύξηση που ξεπερνά το 4%, δεν αναμένεται να συνεχιστούν για τον Μάρτιο μιας και η πτώση σύμφωνα με παράγοντες του τομέα των αερομεταφορών στο ypodomes θα είναι δραματική. Μέχρι σήμερα η εκτίμηση είναι ότι ο Μάρτιος και στην Ελλάδα θα κλείσει με πτώση που θα ξεπερνά το 80%. “Το πρόβλημα είναι ότι τα κόστη στα αεροδρόμια είναι ανελαστικά. Είτε υπάρχουν πτήσεις είτε όχι, επειδή τα αεροδρόμια είναι κρίσιμες υποδομές, πρέπει να λειτουργούν” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Germany aerometafores

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα