Connect with us

Ολυμπία Οδός

Υπ.Υποδομών: Τέλος Απριλίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις του Πάτρα-Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο τέλος Απριλίου 2017 εκτίμησε ο Υπουργός Υποδομών ότι θα υπογραφούν οι συμβάσεις του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Μιλώντας στη Βουλή και σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα για τις καθυστερήσεις στο έργο είπε μεταξύ άλλων:

Για τις εργολαβίες: “Σύμφωνα, λοιπόν, με την Υπηρεσία, η 5η εργολαβία θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου του 2016 και ο διαγωνισμός της 4ης εργολαβίας θα γίνει μόλις η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων εγκρίνει τα Νέα Πρότυπα Τεύχη. Αυτό είναι σε μια διαδικασία λίγων ημερών, αν δεν έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΑΑΔΗΣΥ.

Και η δέσμευση που παίρνει η Υπηρεσία, γιατί δίνει και για τους υπόλοιπους τρεις διαγωνισμούς, είναι ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2017 θα έχουν γίνει όλες οι δημοπρασίες, τον Μάρτιο θα ολοκληρωθούν και θα σταλεί ο φάκελος και τέλη Απρίλη θα έχουμε υπογραφές συμβάσεων”.

Για την αναβολή της 4ης δημοπράτησης: “Θα σας αναφέρω, λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός οδηγήθηκε σε αναβολή γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν όρισε ως όφειλε εμπρόθεσμα εκπρόσωπο στην Επιτροπή Διαγωνισμού.
Θα σας καταθέσω στα Πρακτικά όλη τη σχετική αλληλογραφία, τις προσκλήσεις από το Υπουργείο, τον ορισμό εκπροσώπων των φορέων ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΚΕΔΕ, τα απαντητικά τους έγγραφα. Προκύπτει ότι όλοι οι φορείς είχαν ορίσει εκπροσώπους μέχρι τις 30 Αυγούστου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο όρισε στις 27 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του διαγωνισμού δηλαδή, στις 5 η ώρα το απόγευμα.

Επίσης, θα σας καταθέσω και το έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και την αλληλογραφία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, διότι το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου βγάλαμε Δελτίο Τύπου για να ενημερώσουμε για την αναβολή του διαγωνισμού. Μας απάντησε το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι μπορούσαμε να ορίσουμε κάποιον άλλο από πίνακα. Και απάντησε και η Υπηρεσία σε αυτό, ότι ουδέποτε η αρμόδια Υπηρεσία έχει προχωρήσει στο να βάλει άλλον εκπρόσωπό λόγω της ιδιαιτερότητας των Επιτροπών Διαγωνισμού.

Επομένως, μάλλον είναι λίγο παράξενο να σταλεί εκπρόσωπος του ΤΕΕ μετά το Δελτίο Τύπου για αναβολή λόγω του ότι δεν είχε στείλει εκπρόσωπο. Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή”.

Για το Φάκελο Μεγάλου Έργου: “Φάκελος μεγάλου έργου και μελέτη κόστους-οφέλους έπρεπε να έχει γίνει. Το έργο ήταν ενταγμένο στην ενιαία παραχώρηση Πάτρα-Πύργος, Αθήνα-Κόρινθος, δεν υπήρχε. Ξέρετε ότι στην αναθεώρηση στην προηγούμενη Κυβέρνηση βγήκε εκτός. Έγινε δημοπράτηση του έργου. Όχι ο φάκελος μεγάλου έργου δεν έχει γίνει, αλλά ούτε μελέτη κόστους- οφέλους! Και πώς να γίνει; Με 0% έκπτωση, όπως έγινε η «Ολύμπια» ή είναι πραγματική έκπτωση, όπως γίνεται σήμερα; Πώς να γίνει, με πλασματικές ποσότητες, που κάποιοι διαγωνιζόμενοι θα τις ήξεραν και κάποιοι όχι, ή με πραγματικές, όπως σήμερα; Πώς θα γινόταν η μελέτη κόστους-οφέλους;

Πώς θα πάει ο φάκελος μεγάλου έργου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πούμε «μας κοστίζει τόσο»; Με τι ποσό, με τον προϋπολογισθέντα πεντακόσια εκατομμύρια, με 0% έκπτωση, με συμμετέχοντες λίγες μόνο εταιρείες, που εκεί κατευθυνόταν το έργο;

Αυτά, λοιπόν, τα γνωρίζει ο τεχνικός κόσμος της χώρας, το πώς γίνονταν τα έργα και ότι –να μην πω βαριά κουβέντα- κατευθύνονταν στις μεγάλες εταιρείες. Τα ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Και είναι πολιτική μας επιλογή οι διαγωνισμοί να γίνονται με διαφάνεια και να απευθύνονται σε περισσότερες εταιρείες, ώστε να μπορεί να αυξάνεται ο ανταγωνισμός”.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Ολυμπία Οδός

Η Ολυμπία Οδός συνιστά μέτρα πρόληψης εν όψει κακοκαιρίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αττική και στην Πελοπόννησο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ έχει θέσει τον επιχειρησιακό μηχανισμό της σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, υπενθυμίζει στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.

Πριν από το ταξίδι

– Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
– Σε περίπτωση καταιγίδας/ έντονων καιρικών φαινομένων:

  •  Οδηγείτε με μικρή ταχύτητα και τηρείτε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Εφόσον απαιτηθεί, ακινητοποιείτε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  •  Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  •  Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα. Μείνετε μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 1025.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Στις Βρυξέλλες Καραμανλής και Φαρμάκης για το Πάτρα – Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιμετρική Πατρών

Το ζήτημα κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου κυριάρχησε στη συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην έδρα του Υπουργείου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι απαίτηση των πολιτών της περιοχής – αλλά και κυβερνητική δέσμευση – αποτελεί η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς σύγχρονο δρόμο, αποτελεί και μία μέρα κινδύνου για την απώλεια περισσοτέρων ζωών αλλά και διαρκούς υποβάθμισης της περιοχής.

«Αρνούμαστε να παραμείνουμε θεατές στον Μινώταυρο της ασφάλτου και επουδενί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καθυστερεί την τελική απόφαση και έγκριση για την ένταξη του δρόμου στη σύμβαση παραχώρησης» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι δύο άνδρες να μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισημάνουν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα και ο νέος αυτοκινητόδρομος να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Καραμανλή για την αποδοχή του αιτήματος βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο οδικό άξονα, θέτοντας ωστόσο την ανάγκη ύπαρξης ενός άμεσου και σύντομου χρονοδιαγράμματος, καθώς και την μέγιστη δυνατή διασφάλιση της οδικής ασφάλειας των διερχομένων, πιθανότατα μέσω της τοποθέτησης κορινών στον δρόμο προκειμένου να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Επίσης, τη συνάντηση εργασίας απασχόλησε και το άλλο μείζων έργο του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, για το οποίο ο Υπουργός ανακοίνωσε στον Περιφερειάρχη ότι εγκρίθηκε το ποσό των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου για το οποίο έχει ήδη διατεθεί ποσό της τάξης των 16 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Το ποσό των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την ύδρευση των οικισμών της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, καθώς και για τη λειτουργία του Φορέα του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Αμφιδρόμηση του ρεύματος προς Πύργο της Περιμετρικής Πατρών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Στο πλαίσιο εργασιών επιθεώρησης, ελέγχου και δομικών επεμβάσεων σε υφιστάμενες υποδομές του αυτοκινητόδρομου, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών στην κατεύθυνση προς Αθήνα στην Κάτω Διάβαση Κ627 (ΧΘ 215,990) της Περιμετρικής Πατρών, ξεκινούν οι αντίστοιχες εργασίες στην κατεύθυνση προς Πύργο για τις οποίες είναι απαραίτητη η υλοποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα μεταξύ των Χ.Θ. 217,470 και Χ.Θ. 215,480.

Συγκεκριμένα, θα γίνει αποκλεισμός του (δεξιού) κλάδου με κατεύθυνση προς Πύργο από τις 26 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020. Η κυκλοφορία και των δύο κατευθύνσεων θα εξυπηρετείται από τον (αριστερό) κλάδο στην κατεύθυνση προς Αθήνα, ο οποίος θα αμφιδρομηθεί.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από τις εν λόγω περιοχές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα