Connect with us

Λοιπά Έργα

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το φράκτη στον Έβρο, ξεκινά το έργο!

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Χθες ξεπεράστηκε και το τελευταίο τυπικό πρόβλημα πριν από την έναρξη των εργασιών, καθώς εγκρίθηκε η νομιμότητα της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η τελική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία έχει έδρα την Ορεστιάδα, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής. Ο φράχτης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 5 μηνών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό ανάχωμα στις χιλιάδες των λαθρομεταναστών που περνούν κάθε χρόνο τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα».

Το μήκος του φράχτη θα είναι συνολικά 10,3 χλμ. και θα αρχίζει από τις Καστανιές με κατεύθυνση προς τη Νέα Βύσσα. Οι τεχνικές προδιαγραφές ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή εμπειρία από παρόμοιους φράκτες που έχουν κατασκευαστεί σε Ισπανία και Ιταλία. Θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος και ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα πλέγματα. Η εξωτερική περίφραξη θα έχει ύψος 2,5 μ. και η εσωτερική 3 μ. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει διάδρομος πλάτους 1,2 μ., στον οποίο θα περιπολούν αστυνομικοί. Ηδη στο μήκος της έκτασης που θα χτιστεί ο φράχτης έχουν ανοιχτεί 18 τρύπες όπου θα τοποθετηθούν οι ενισχυμένες κολόνες στήριξης στις οποίες θα μπει το διπλό ατσάλινο συρματόπλεγμα.

Σε σχετικά μικρή απόσταση από το σημείο όπου έχει οριστεί το τέλος του φράχτη θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες οι οποίες θα «χτενίζουν» την περιοχή και θα βοηθούν την Ελληνική Αστυνομία στον άμεσο εντοπισμό παράνομων μεταναστών.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει άμεσα και στην προμήθεια δύο ειδικών ελικοπτέρων τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες θερμικής απεικόνισης, ενώ παρόμοιος εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σε 5 αυτοκινούμενα επιχειρησιακά κέντρα τα οποία επιπρόσθετα θα είναι εξοπλισμένα με ραντάρ.

Η κατασκευή του φράχτη έχει ενταχθεί από τις 5 Σεπτεμβρίου 2011 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και για τον λόγο αυτό στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν την απορία τους για το πού ακριβώς αποσκοπούσε η δημοσιοποίηση απάντησης της Ευρωπαίας Επιτρόπου Σ. Μάλστρομ στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου, σχετικά με τη χρηματοδότηση του φράχτη. Η ευρωπαία επίτροπος απάντησε πως η ΕΕ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον φράχτη, κάτι που όμως ήταν ήδη γνωστό από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα περιγραφόταν και στη Διακήρυξη Ανοιχτής Δημοπρασίας του έργου.

Η ΕΕ σύμφωνα με την απάντηση της κ. Μάλστρομ, έκρινε πως από μόνη της η κατασκευή του φράχτη δεν συνιστά λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή. Για τον λόγο αυτόν στις 25 Νοεμβρίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ένταξη ενός συνολικού προγράμματος 240 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση των συνόρων μέσω των Ταμείων Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» ωστόσο της ΕΛ.ΑΣ. είναι το πάγωμα στην κατασκευή των κέντρων υποδοχής και κράτησης, τα οποία αν και ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο Μάιο, στο σύνολό τους έχουν μείνει στα χαρτιά εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

ΤΑ ΝΕΑ

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα