Νίκος
Καραγιάννης

Σε κλίμα ικανοποίησης ολοκληρώθηκε χθες η τελετή των υπογραφών των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τις 2 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου: Θαλάσσια Περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο καθώς και στη Θαλάσσια Περιοχή «ΙΟΝΙΟ», από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Ιωάννη Μπασιά, καθώς και εκπροσώπους των εταιρειών, Repsol και ΕΛΠΕ.

Κατά τη σύντομη ομιλία που απηύθυνε ο Υπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευόδωση των προσπαθειών που ουσιαστικά ολοκληρώνουν τις παραχωρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στη Δυτική Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ότι οι υπογραφές για τα οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα με τη σχετική τελετή να λαμβάνει χώρα στα Χανιά.

Ο κος Σταθάκης σχολίασε ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναφορικά και με την Κρήτη, κλείνει ο κύκλος των παραχωρήσεων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, βάζοντάς την δυναμικά στο χάρτη των υδρογονανθράκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτή τη βάση, αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα του φυσικού αερίου δεδομένου ότι είναι πλήρως ενταγμένο στον Ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, παράλληλα -φυσικά- με τη διείσδυση των ΑΠΕ, τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Αναφορικά με την περιβαλλοντική διάσταση των έργων, ο κος Σταθάκης τόνισε ότι έχουν ενσωματωθεί οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί στην Ευρώπη κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη θεσμοθέτηση των παρατηρητηρίων υδρογονανθράκων καθώς και στην απαγόρευση του fracking.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν 2-4 χρόνια για να σχηματιστεί εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης στα ελληνικά οικόπεδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γειτονική Κύπρο όπου η όλη διαδικασία -από την προκήρυξη των διαγωνισμών έως την έναρξη της αξιοποίησης- διήρκεσε περίπου μία οκταετία. 

Ο κος Σταθάκης έκλεισε λέγοντας ότι η Ελλάδα άρχισε να εκμεταλλεύεται τον εθνικό της πλούτο σε μία ευνοϊκή συγκυρία, έχοντας αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και το αξιόχρεό της, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι αυτή η προσπάθεια θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εθνική οικονομία.

Στον χαιρετισμό του, ο Δ/νων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, κος Ευστάθιος Τσοτσορός ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ μετά και τις επερχόμενες υπογραφές της Κρήτης θα συμμετέχει αισίως σε 9 από τις 12 συνολικά περιοχές παραχώρησης σε όλη την Ελλάδα δίνοντας εύσημα και στο αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας που κατέβαλε μακροχρόνιες και υπομονετικές προσπάθειες για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Παίρνοντας το λόγο, o Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων, κος Γιώργος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία των συνεργασιών που αναπτύσσονται δηλώνοντας αισιόδοξος για μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία με την ισπανική Repsol στην Θ.Π. «ΙΟΝΙΟ».

«Είμαστε έτοιμοι για δουλειά. Περιμένουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε το στέλεχος των ΕΛΠΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί υπομονή δεδομένου ότι,  όπως είπε,  οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι ένας μαραθώνιος και όχι απλά ένας αγώνας δρόμου. Ο κος Αλεξόπουλος κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία προτίθεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα προσθέτοντας παράλληλα ότι θα επιδιωχθεί η διεύρυνση των υφιστάμενων συμμαχιών με διεθνείς  επενδυτικούς εταίρους.

Ο κος Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι πρωταρχικός άξονας κατά την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων είναι η προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι επόμενος σταθμός είναι η εξερεύνηση περιοχών της χερσαίας λεκάνης της χώρας, φέρνοντας ως παραδείγματα τα Γρεβενά και τη Θράκη.

Τέλος, ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Repsol, Mikel Erquiaga εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στη χώρα επισημαίνοντας ότι υπογράφηκε το 3ο κατά σειρά συμβόλαιο, ύστερα από μια μεγάλη διαδρομή, που ξεκίνησε το 2015, καθιστώντας τη Repsol, την πρώτη -σε αριθμό- μη ελληνική εταιρεία όσον αφορά τις περιοχές παραχώρησης.

Ο κος Erquiaga αναφέρθηκε στο ρίσκο που εμπεριέχουν οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ως προς τα ποσοστά επιτυχίας τους αλλά και στη σημαντικότητα της εγχώριας τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, την οποία χαρακτήρισε στοιχείο «κλειδί», ενώ δεν παρέλειψε, και ο ίδιος από μεριάς του, να τονίσει τη σημασία του σεβασμού στο περιβάλλον, στα πλαίσια του παρόντος εγχειρήματος.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας