Νίκος
Καραγιάννης

Ιδιαίτερα σημαντικές κινήσεις δρομολογούνται σε επίπεδο ενεργειακών θεμάτων, στην εκπνοή του χρόνου της θητείας της τρέχουσας Κυβέρνησης, καθότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας (εκτός απροόπτου) αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και αξιοποίησης του οικοπέδου νότια της Κρήτης με την κοινοπραξία Total–ExxonMobil-ΕΛΠΕ. Αυτό άλλωστε είχε επιβεβαιώσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Δεν αποκλείεται δε να υπογραφεί και η δεύτερη σύμβαση για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης, η οποία ωστόσο τελεί εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην τελετή των υπογραφών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενδέχεται να παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπογραμμίσει, και από μεριάς του, τη γεωπολιτική σημασία της εισόδου της χώρας στο πεδίο του upstream, με την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις υπό παραχώρηση περιοχές πέριξ της Κρήτης, δεδομένης και της έντασης που παρατηρείται τελευταία με την Τουρκία στο Αιγαίο, γύρω από το θέμα των γεωτρήσεων.

Επόμενο βήμα μετά την υπογραφή των συμβάσεων θα είναι η κύρωσή τους από τη Βουλή, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» στους παραχωρησιούχους για την έναρξη των πρώτων ερευνητικών εργασιών, η πρώτη φάση των οποίων θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια. Αν οι εργασίες ευοδωθούν και επιστρέψουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, έπεται το στάδιο της δοκιμαστικής γεώτρησης, το οποίο τοποθετείται μετά το 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δυόμισι μήνες είχαν προηγηθεί οι υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης για τις δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου: Θαλάσσια Περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο καθώς και στη Θαλάσσια Περιοχή «ΙΟΝΙΟ», μεταξύ ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥ και τις εταιρείες Repsol και ΕΛΠΕ.

Όπως είχε σχολιάσει τότε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Σταθάκης, η ολοκλήρωση των διαδικασιών αναφορικά και με την Κρήτη, κλείνει τον κύκλο των παραχωρήσεων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, βάζοντάς την δυναμικά στο χάρτη των υδρογονανθράκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της ευρύτερης περιοχής.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV