Νίκος
Καραγιάννης
Υπογράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Συμβάσεις Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές: Άρτα-Πρέβεζα, Β.Δ. Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν και στη Βουλή άμεσα για κύρωση. Τις Συμβάσεις Μίσθωσης για την Άρτα-Πρέβεζα και τη Β.Δ. Πελοπόννησο υπέγραψαν, ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρη Στεργιούλη ενώ για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Oil & Gas, Μαθιό Ρήγα.
 
Ο Υπουργός δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης για να «τρέξουν» οι έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης και για τις θαλάσσιες περιοχές. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ του Ιονίου με το Υπουργείο να επεξεργάζεται την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή της. Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ.-Total-Edison για το «μπλοκ 2» (δυτικά της Κέρκυρας)   βρίσκεται στο στάδιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προσυμβατικό έλεγχο μετά την ολοκλήρωση του οποίου, θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχουν αναδειχθεί, ως επιλεγείς αιτών, τα ΕΛ.ΠΕ.
 
Ο κος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο ΑΠΕ ΜΠΕ και τον Κώστα Βουτσαδάκη, σημείωσε πως υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απότοκο της ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» στην Αίγυπτο προσθέτοντας ότι τα ΕΛ.ΠΕ., η ExxonMobil και η Total έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για έρευνες στο Ιόνιο και περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας προβλήθηκε από τον ΥΠΕΝ ως μία ακόμα σημαντική παράμετρος για την ανάταση του ερευνητικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, εφόσον έχει καταστεί πλέον τεχνικά εφικτό να διεξάγονται έρευνες σε μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στις εκτιμήσεις που προκύπτουν.
 
Ο ΥΠΕΝ στη συνέντευξη του έκανε επίσης ειδική αναφορά στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών. «Στόχος είναι η βελτίωση του πλαισίου για τους επενδυτές αλλά και η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων», τόνισε. Τέλος, κατά την υπογραφή των Συμβάσεων Μίσθωσης για τα χερσαία οικόπεδα, η τήρηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων για την έρευνα υδρογονανθράκων προβλήθηκε ως αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ.
 
 
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV